Publicerad 2021-10-28 11:47

Senast uppdaterad 2021-10-28 16:17

De målar för att inkludera

Tre personer framför en grafittivägg.

På bild fr.v: Björn Neroth, Maj-Lis Tengblad och Agneta Neroth.

De tre konstnärerna Maj-Lis Tengblad, Agneta Neroth och Björn Neroth fick möjligheten att spraya en vägg med gatukonst på ­Augustenborg med temat ”You are included” (Du är inkluderad).

Målningen är en del i World Pride som firades 12-22 augusti 2021 i Malmö och en påminnelse om att alla ska känna sig välkomna till Malmö stads mötesplatser för seniorer.
– Det var så fantastiskt givande och roligt att få göra den här målningen på Augustenborg. Vi blev trevligt bemötta av människorna i husen runtom, unga som äldre. Folk kom fram och ville prata om målningen varje dag och till och med tackade oss, säger Maj-Lis.

Men det var en rejäl utmaning att spraya konst. De tre fick gå kortkurs för att lära sig tekniken.
– Det är jättestor skillnad att spraya konst mot att måla med pensel. Men det tog sig. Vi beundrar verkligen de unga, skickliga grafittiartisterna, säger Maj-Lis.

De skissade på projektet var för sig och tillsammans. Också det var en utmaning då de tre hade olika viljor och olika stilar, men till sist hittade de en väg. De la en gemensam bakgrund med några utvalda färger, ramade in budskapen med ett träd som grenar ut sig över det hela och sedan var det i princip fritt fram för var och en att tolka förutsättningarna.

Varje dag i en veckas tid stod de ute i sol, regn och blåst som spred färgstrålarna omkring. Två stora aluminiumplåtar 6,5 m på bredden och 2,2 på höjden hade bultats upp på en tegelvägg. Det krävdes podier för att nå hela ytan.
– You are included genomsyrar målningen på många sätt. Inte bara med pridetanken, pridefärgerna och deviser som Ola +Ali = Sant. ­Morötter, kaniner och blommor är en eloge till invånarna på August­enborg som kollektivt är delaktiga i odlingar och utsmyckningar. Prinsesstårta och svävande tanthatt inkluderar stadsdelens pensionärer. Och till sist - ingen får missa Agnetas roliga gubbar som ger målningen liv och lust, säger Maj-Lis.