Publicerad 2021-10-28 11:45

Senast uppdaterad 2021-10-28 16:19

Mer än bara snack i grupp på finska

Kvinna i färgglad klänning.

Kaarina Gumec.

Kaarina Gumec är en av ­Malmös många sverigefinländare som kom till Sverige för arbete under 60-talet. Varje torsdag deltar hon i mötesplatsernas finsktalande grupp för seniorer i Kirseberg.

– Det är mycket givande att ses och få prata finska. Vi pratar om allt mellan himmel och jord, men berör också en del allvarligare ämnen om finsktalandes rättigheter. Även om jag bott i Sverige i 57 år så har jag kvar mina rötter i Finland och jag är stolt över att vara finländare, säger Kaarina.
Kaarina är uppvuxen i en finsk stad som heter Kuopio tillsammans med fem syskon.
– Vi hade det rätt eländigt och var trångbodda. Min mamma jobbade men tjänade inte så mycket pengar. Jag ville ha en bättre framtid och därför sökte jag mig till Sverige, säger Kaarina.
Kaarina sökte först jobb i Göteborg, men eftersom hon inte kunde svenska så var det ingen som ville anställa henne. Men hon hade en moster som bodde i Malmö som behövde hjälp med att ta hand om sin son, Kaarinas kusin. Den 10 augusti 1964 satte hon sin fot i den skånska myllan och flyttade till Malmö.

Språket är nyckeln

Efter ett tag sökte hon jobb i disken på restaurang Kronprinsen och här träffade hon Hilka som också var
från Finland och de blev snabbt vänner. I disken jobbade det bara invandrare som liksom Kaarina inte kunde svenska.
Till sist tröttnade Kaarina och ­hennes vän på att diska och tog mod­et till sig och begav sig till Värnhems sjukhus för att söka jobb som sjukvårdsbiträde. Först fick de nej och blev tilldelade städjobb, men de gav sig inte och hade turen att träffa på en äldre kvinna som gav dem en chans.
– Vi fick inte jobba tillsammans på samma avdelning, vilket vi var ledsna över först. Men kvinnan som anställde oss visste vad hon gjorde för efter tre månader hade jag lärt mig att prata svenska. Språket är nyckeln till allt, säger Kaarina.

Ett underbart arbete

Kaarina jobbade flera år som sjukvårdbiträde och trivdes bra. Men efter ett tag ville hon vidareutbilda sig. Hon läste upp sina betyg och sökte in till sjuksköterskeprogrammet och kom in. Sen följde 25 år av att arbeta som sjuksköterska på olika arbetsplatser.
– Vilket underbart arbete! Jag jobbade på äldreboende och korttidsboende. Jag fick jobba självständigt och fick fatta egna beslut. Hela livet har jag brunnit för att hjälpa andra människor.

Rätt att bli förstådd

Det hon upptäckte när hon jobbade på äldreboende var hur åldrande och demenssjukdom kunde få en person med utländsk bakgrund att tappa det svenska språket och bara prata sitt modersmål. Om det då inte fanns någon som kunde prata modersmålet kunde den äldre till sist inte förmedla sina behov och önskningar. De förblev tysta.
– Jag tänkte då att det borde finnas ett vårdboende i Malmö där man pratar finska. Där du kan få prata ditt modersmål och bli förstådd även när du blir gammal och sjuk. Vi började diskutera saken i mötesplats­ernas finsktalande grupp och det är nu en viktig fråga som vi kämpar för, säger Kaarina.

Träffar på finska

Träffarna är öppna för alla och vem som helst får delta. Deltagarna ses varje torsdag kl. 13.00-14.30 i samma byggnad som mötesplats Ignis i Kirseberg. Läs mer om gruppen i mötesplatsen Ignis program.

Träffarna på finska är en del i Malmö stads arbete med att vara finskt förvaltningsområde. Det innebär bland annat förebyggande arbete med att skydda och främja finska som minoritetsspråk i Sverige samt bevara kultur och tradition. Mötena ger en möjlighet att träffas, prata finska och diskutera olika frågor.