$left
$middle

Innovation banar väg för framtidens mat

I ett testkök i Malmö provlagades och förfinades ett recept 200 gånger i fjol. I år vann vännerna och kollegorna Ola Secher och Jared Christensen Årets mest innovativa produkt på Nordic Organic Food Fair med sin Nothing Fishy.

Det ser ut som klassiska bitar av friterad torsk, har en tydlig fisksmak och krasar i munnen på samma sätt som när en sätter tänderna i en traditionell fish tacos. Men produkten som Ola Secher och Jared Christensen tagit fram innehåller ingen fisk, alls.

– Huvudingredienserna är vete och en algprodukt, bestående av tre olika alger. Så ingen fisk så långt ögat når, säger Ola Secher.

När hans vän, Jared Christensen, hörde av sig för att fråga om han ville vara med och ta fram en ny vegansk produkt som skulle ersätta fisk var Ola Secher inte sen med att hoppa på.

– Under större delen av mitt yrkesliv har jag på olika sätt och i olika branscher arbetat för att öka hållbarheten och resiliensen i produkter och i dess olika logistiska led. Dessutom har jag arbetat som dykinstruktör. Mitt hjärta klappar extra för havets djup, särskilt som den negativa förändringen är så tydlig, under ytan. Så detta kändes klockrent.

Ola Secher har under flera år arbetat som kock och kökschef på restauranger i Sverige och utomlands med fokus på så kallad molekylär gastronomi, att skapa olika texturer av en råvara för ytterligare höja matupplevelsen.

– Det var tack vare den spetskompetensen som Jared hörde av sig till mig. När det gäller att ta fram växtbaserade alternativ till kött- och fiskprodukter är konsistensen en avgörande faktor. Då är det bra att ha koll på den kemiska delen av matlagning och vana att arbeta med olika algprodukter, som ofta används för att skapa olika texturer.

Jared Christensen är också kock men har dessutom tidigare erfarenhet av att ta fram nya, växtbaserade produkter. Han hade redan koll på vad marknaden efterfrågade innan de startade.

– I en global undersökning som gjordes för några år sen fick människor svara på frågan om vad de behöver för att äta mer växtbaserat. Över 70 procent svarade ”en produkt som ser ut och smakar som originalet”. Så att det skulle bli ett substitutet till fisk hade jag redan bestämt, för det finns inte idag.

För tillfället säljs Nothing Fishy endast via grossister men planen är att den ska nå dagligvaruhandeln nästa år.

Produkten har tagits fram och grundats i Vadensjö medan ett gäng familjer i Malmö, med både stora och små finsmakare, har fått tycka till om smak, utseende och konsistens.

– Överlag är Malmö en stad som tar till sig nya idéer och tankar kring mat kopplat till hållbarhet, så det har känts bra att en del av vår produktutveckling har legat här, säger Jared Christensen.

Edith Salminen kan inte annat än att hålla med. Som matstrateg och en av grundarna till Malmö Food Council är hon helt med på att Malmös matscen sticker ut.

– Och då pratar jag inte om endast krogvärlden. Intresset för mat, livsmedelsfrågor och hur vi ska skapa mer hållbara matsystem är angelägna frågor som står högt upp på många aktörers agendor. Det märks att Malmö vill vara i framkant i de här sammanhangen.

Staden är den första i Norden som fått ett så kallat Food Council, ett slags expertråd med olika matkompetenser som vill främja en holistisk helhetssyn kring frågor som berör mat, kultur och hållbarhet.

– Vårt syfte är att visa på vikten av samverkan mellan olika aktörer för att få till stånd en livskraftig, hållbar och relevant matkultur; oavsett om du jobbar med mat inom kommunal verksamhet, driver en fine dining krog eller stadsodlar. Allt hör ihop.

Edith Salminen är övertygad om att stadens förhållningssätt kring nya verksamheter och näringar är orsaken till att så mycket förknippat med mat och livsmedel poppar upp just i Malmö. Närheten till olika beslutsfattare i stan nämns också ofta i dessa sammanhang, säger hon.

– I Malmö finns en kultur av ”sharing is caring” som är unik och den vill vi värna vi om.

Kontakta oss

sv