Huvudnyheter

Så gick det för Malmö stad 2018

Under 2018 blev vi 5 700 fler Malmöbor vilket gör Malmö till den snabbast växande storstaden i Sverige. Samtidigt växer stadens verksamheter i takt med befolkningen. Vill du veta mer om vad kommunen gjorde under 2018 och vad kommunens pengar användes till? Nu finns kommunens Årsredovisning 2018 på malmo.se/arsredovisning.

Elda med försiktighet!

Även om det för närvarande inte råder eldningsförbud i Malmö kommun uppmanar Malmö stad till försiktighet när man gör upp en eld.

Valborg i Malmö

I Malmö den 30 april arrangeras valborg på en rad platser i Malmö av olika arrangörer, från politiska partier till Svenska kyrkan och det lokala föreningslivet. I Folkets park är det Malmö stad som är värd för valborgsfirandet.

Branden släckt: evakuerade har fått återvända hem 

Strax efter midnatt, den 29 april, bröt en brand ut i ett flerfamiljshus på Persborg. Ett fyrtiotal personer fick evakueras i området. Malmö stad hade under släckningsarbetet upprättat en samlingsplats för de evakuerade på Värner Rydénskolans matsal med personal på plats. Vid 03.00 meddelade Räddningstjänsten att branden var under kontroll. Strax efter 04.00 har de evakuerade fått återgå till sina hem och samlingslokalen stängdes. Skolundervisningen påverkas inte utan skolan håller öppet som vanligt.

Så går det för miljömålen i Malmö

Årets miljöredovisning visar en förbättring för minskade utsläpp. Fortfarande är dock bara två av Malmö stads 19 delmål gröna. Det krävs en rejäl slutspurt för att kunna nå miljömålen till år 2020.

Malmö stads kulturstipendier 2019

Den 24 april utnämnde kulturnämnden årets kulturstipendiater. Stipendierna ges till 12 Malmöbor som är verksamma inom bland annat konst, design, musik, litteratur och teater. Nytt för i år är att också en kulturutövare tilldelas kulturstipendium till minne av Gunni Johansson.

Direktsändning från kommunfullmäktige

Kommunfullmäktiges sammanträde 25 april direktsänds på malmo.se. Du kan redan nu ta del av handlingarna inför sammanträdet.

Mötesplats ReTuren återinvigs

Mötesplatsen ReTuren flyttar in i nya lokaler på Lindängsplan 2. Detta firas i dagarna tre den 23–25 april bland annat med workshops med fokus på återskapande och reparation.

Malmö inspirerar i omvärlden

Malmö stad har blickarna på sig – i positiv bemärkelse. När United Cities and Local Governments (UCLG) anordnar Culture Summit-konferens i Buenos Aires blir staden inbjuden att tala om kulturens roll i hållbar stadsutveckling. Magnus Metz, samordnare på Kulturförvaltningen, berättar om UCLG och resan till Buenos Aires.

Känner du en miljöhjälte?

Malmö stad delar årligen ut ett pris till en förening eller organisation i Malmö som genom ideella insatser bidrar till att Malmö bli en hållbar stad. Priset är på 20 000 kronor. Nu kan du nominera en förening eller organisation som du tycker har gjort något särskilt för att bidra till en hållbar utveckling i Malmö.

Larm till larmcentral fungerar igen

NY INFORMATION 8.19: Trygghetslarmen fungerar igen. Felet berodde på att Telenor gjorde en uppdatering klockan 23.00. Sedan klockan 23.00 den 16 april har det varit problem med trygghetslarm via Malmö stads larmcentral. Signalerna går fram från trygghetslarmet, men kopplas sedan ned. Vilket betyder att larmcentralen inte har fått in eventuella larm från brukare under natten.

Romsk inkludering jubilerar i Malmö stad

Den 29 april firar Malmö stads Romskt informations- och kunskapscenter 10-årsjubileum på Malmö rådhus. Till jubiléet kommer 150 särskilt inbjudna gäster från civilsamhället, kommuner och myndigheter, medverkar gör även förtroendevalda politiker.

Olika sätt att nå kontaktcenter

Den första april började Malmö stads kontaktcenter sitt uppdrag med att hjälpa Malmöborna få svar på frågor.

Redovisning för personalåret 2018

Malmö stads personalredovisning 2018 visar bland annat att personalomsättningen har minskat jämfört med 2017 och att både andelen tillsvidareanställda och heltidsanställda medarbetare har ökat.

Nu invigs Malmös sommargator

I sommar är tre av Malmös centrala gator - Friisgatan, Ängelholmsgatan och Claesgatan - sommargator. Under några månader får grönska, sittplatser och uteserveringar ta mer plats. Malmös sommargator invigs med gatufest på Claesgatan fredag den 12 april.

Vad händer efter branden på Limhamns idrottsplats?

På tisdag den 9 april började det brinna på Limhamns idrottsplats i Malmö. Branden orsakade kraftig rök och ett viktigt meddelande (VMA) gick ut till allmänheten, som uppmanades att hålla sig inomhus och stänga av ventilation. Vid 13:30-tiden hävdes VMA av Räddningstjänst Syd.

Varför sköts svanen?

Söndagen den 7 april sköts en svanhane av skyddsjägare som kommunen anlitat. Detta har det rapporterats om i ett antal olika media, och många Malmöbor (och andra) är upprörda, arga och ledsna. Vad ligger bakom beslutet att skjuta svanen?

Tillsammans bekämpar vi skjutningar och grovt våld i Malmö

Satsningen Sluta skjut har nu varit igång i drygt ett år och vi ser redan flera positiva effekter av vårt samarbete med civilsamhälle, polis, frivård och andra myndigheter som på olika sätt bidragit.

Riksdagen ger aktuell fakta om EU-valet

Den 26 maj är det val i Sverige till Europaparlamentet. Sveriges riksdags EU-information ger på webben fakta och information om EU-valet.

Malmö stad tar krafttag för att motverka skräpet

Systematiska skräpmätningar, fler funktionella papperskorgar, renhållningskampanj med fokus på fimpar, samarbeten, utveckla dialogen med verksamheter och fastighetsägare, är några av de insatser vi genomför för ett renare Malmö.