Hipps historia

Gamla Hipp

Historien om Hippodromen börjar år 1897, då de fem Malmöborna Hjort, Hörstedt, Müller, Tech och Törnqvist köpte tomten.

Där planerade de att starta Malmös första permanenta cirkusbyggnad och år 1898 bildade de aktiebolaget Hippodromen och anlitade arkitekt Theodor Wåhlin för att rita byggnaden.

Hippodromen, som Hipp heter egentligen, byggs på rekordtid: ett och ett halvt år efter byggstart invigdes Hipp den första November 1899. Det var aldrig meningen att det nya bolaget själv skulle driva cirkusen, men det visade sig vara en svår uppgift att hitta en kompetent cirkusdirektör. Till slut fick bolaget självt, med Hjort och Müller i spetsen, sköta cirkusen i 23 säsonger.

Salar för fest
Oscar Winge tog över Hipp 1922, men istället för cirkus användes lokalerna till teater. Salarna på tredje våningen var menade att fungera som festsalar, men användes också för solistkonserter, kammarteater, storslagna banketter och som danssalonger.

Oscar Winge hade Hipps lokaler i 22 år.

Elsa Winge tar över
1944 stod Malmö Stadsteater klar och Oscar Winge gick över till att bli stadsteaterns chef. Elsa Winge, Oscars före detta fru, tar över Hippteatern och driver den fram till den 27 mars 1950.

Den sista teaterföreställningen var "Lorden från gränden" med Nils Poppe. Samma år såldes hela fastigheten till Elimförsamlingen för
660 000 kr och Hipp blev en kyrka.

Fortfarande en restaurang
På grund av en miss som Elimförsamlingen gjorde vid uppköpet av Hipp blev restaurangen kvar under Albert Persson. Elimförsamlingen trodde att de hade rätt att omedelbart sälja restaurangen, men så var det inte.

Persson drev restaurangen fram till 1969, och efter en överenskommelse lämnade Albert Persson Hipp mot att församlingen köpte inventarierna i restaurangen för 75 000 kr.

Uppköpt av Malmö stad
År 1989 sålde Elimförsamlingen Hipp till byggföretaget Kullenbergs för 50 miljoner. Det gick tyvärr inte bra för Kullenbergs som den 7 februari 1992 ansökte om konkurs.

En månad senare köpteMalmö stad fastigheten av konkursförvaltaren för 22 miljoner. 1993 var den omsorgsfulla renoveringen i full gång, och i januari 1994 återinvigdes Hipp med teater, restaurang och festvåning.


Senast ändrad: