
13-årige Sadaq Sacad tillsammans med sin mentor Sara Persson. ”Jag trodde att det var jag som skulle kunna ge något, men det blev tvärtom”, säger Sara Persson.
Hos Näktergalen är alla vinnare
– Jag trodde att det var jag som skulle kunna ge något, men det blev tvärtom. Det säger Sara Persson som är mentor för 13-årige Sadaq Sacad genom Näktergalens ungdomsprojekt.
text Jasna Brkic
foto Ewa Levau
Åtta studenter från lärarutbildningen på Malmö högskola träffar regelbundet åtta ungdomar från mottagningsskolan Mosaik, på tu man hand oftast, men ikväll är det gemensam pyssel- och spelkväll på Malmö högskola. Sara Persson och Sadaq Sacad spelar det somaliska spelet ”jar kaboot” på ett schackbräde.
– Det är jätteroligt att träffa Sadaq. Oavsett hur trött jag är så blir jag glad när vi träffas. Han är full av energi och glädje, säger Sara Persson.
Näktergalen är en mentorsverksamhet i Malmö högskolas regi, med syfte att skapa möten och förståelse mellan människor med olika bakgrund.
Nio månader i Sverige
Sadaq Sacad kom till Sverige för nio månader sedan och har lärt sig lite svenska. Han berättar att det snöade när han kom hit och att han tittade på tv de första tre månaderna i Sverige. Därefter började han i skolan.
– Jag tycker om allt med Sverige, säger han.
Sara och Sadaq har träffats tre gånger sammanlagt. Förra gången gick de på kafé och pratade för att lära känna varandra.
– Det kan vara svårt att kommunicera, vi använder google translate när det går trögt. Sadaq tycker om att se film och vi ska gå på bio tillsammans, men det får bli längre fram, säger Sara Persson.
Träna språket
Syftet med mentorsprogrammet är bland annat att ungdomarna ska få träna sig i att tala svenska. Det passar perfekt för Sissela Qvist som går fjärde året på lärarutbildningen med inriktningen svenska som andra språk. Hon är mentor till Nicole Gonzales från Chile. De gör nyårskort tillsammans ikväll.
– Det bästa är att träffas hemma hos Sissela, säger Nicole Gonzales.
– Vi har gemensamma intressen, gillar båda godis, chokladkaka och att lyssna på musik, säger Sissela Qvist.
Sissela Qvist har jobbat med både ungdomar och vuxna men föredrar att jobba med ungdomar.
– De saknar vuxenfiltret och ställer frågor som man inte får höra annars. ”Varför är du inte gift, du är ju 32 år?”, säger hon och frågar Nicole när hon tror att hon kommer att skaffa familj.
– Efter universitetet, när jag är 29–30 år, säger hon.
Vid ett bord intill sitter Oscar Szanto och syr en väska. Han är mentor till Ahmed Al Nadji från Iran som bott i Palestina och Ungern. Ungern är en gemensam faktor för dem.
– Jag anmälde mig till det här projektet för att min pappa kom till Sverige från Ungern som invandrare 1950. Han och min farfar har berättat mycket om det. Jag är intresserad av hur det är att komma till Sverige som ung människa idag.
Skridskoåkning på Youtube
Ahmed Al Nadji är 15 år gammal, har bott i Sverige i ett år och trivs bra.
– Människor är snälla, säger han.
– Speciellt jag, säger Oscar och skrattar.
– Skolan är bra, jag tycker om allt, säger Ahmed Al Nadji.
Ahmed gillar att sporta. Han och Oscar ska spela pingis nästa gång de träffas, och de har åkt skridskor en gång.
– Jag kan inte åka skridskor och fick kolla en film på Youtube som var väldigt bra. Den hjälpte mig mycket, säger Oscar Szanto.
Oscar Szanto tycker att det är bra att det finns initiativ som Näktergalen.
– Det är skönt att det finns andra krafter när främlingsfientligheten är så stor. Vi är bara nio miljoner människor i det här landet och här finns hur mycket plats som helst.
FAKTA Näktergalen
Näktergalen startades av Malmö högskola 1997. Syftet är att med hjälp av mentorer stödja socialt exkluderade ungdomar och vuxna. Förebilden är ett israeliskt projekt från 1970-talet för att integrera, berika och stötta barn från fattiga områden genom möten mellan barn och studenter. Tanken är att människor i olika åldrar och med olika bakgrund ska möta varandra och öka förståelsen för varandras olikheter och likheter.
Näktergalen ungdom i samarbete med mottagningsskolan Mosaik är en ny satsning med åtta studenter och åtta skolungdomar. Pilotprojektet startade i november och ska pågå till maj.
– Detta är ett pilotprojekt i liten skala som vi hoppas ska växa. I vår har vi planerat två gemensamma aktiviteter för gruppen, besök på tekniska museet och en spelkväll, säger Carina Sild Lönroth som är verksamhetsledare för Näktergalen Malmö.
Läs mer här.
Vill du också göra skillnad?
Malmö stad söker dig som vill göra en social insats för barn och vuxna med olika behov.
Läs mer här.