$left
$middle

Tough rookies

Malmös näringslivsrookies 2014, Per Ögren och Nils Franzén, utvecklar sitt hinderbanekoncept med Toughest lab, ett hinderbanegym för utveckling av nya hinder. Foto: Peter Kroon

Det började som ett hobbyprojekt i november 2012. Idag har Per Ögrens och Nils Franzéns företag Toughest växt till en mångmiljonomsättning med hinder­bane­lopp i nio städer i fyra länder. Härom veckan blev de Malmös näringslivsrookies 2014.

text Anders Behrmann

Det är dagen efter den glammiga näringslivsgalan på Operan och Per Ögren och Nils Franzén tar emot i den långt ifrån glammiga industrilokalen i Kirseberg.
– Vi ska ha invigning om en dryg vecka, skrattar Per Ögren och tittar ut över det som kallas för Toughest lab, men som mest består av betonggolv, byggställningar, plywoodskivor och diverse verktyg.
Det känns långt från färdigt, men för de båda vännerna är det inga problem. De är vana vid att fixa saker – och att fixa det snabbt.

Halvår från start till mål
Första gången de fick för sig att arrangera ett hinderlopp tog det knappt ett halvår från idé till färdigt lopp med 1 200 deltagare över hela Ribban.
– Vi hade gjort en del grejer tillsammans innan, mest hobbyliknande projekt som inte gick så bra. Men så ville Nisse göra något inom idrott, typ hinderbanor. Men vi hade inga pengar. Jag fick sälja bilen för att ha något att leva av, berättar Per Ögren.
– Vi fick sjukt bra gensvar från våra vänner. Vi tänkte att vi kanske skulle kunna få 300 personer på det första loppet men redan efter en dag på Facebook hade vi över hundra likes, säger Nils Franzén.

Tänkte aldrig på pengar
Intresset i Malmö var enormt. Ingen hade arrangerat något liknande förr. Så fort Per och Nils fick in pengar från anmälningsavgifter användes de till mer marknadsföring.
– Men vi tänkte aldrig i banor om pengar.

Rampen som i flera lopp varit målgångshindret. I Toughest lab har killarna byggt en liknande fem meter hög vägg. Foto: Peter Wallenborg

Idag är de sex anställda och planerna växer allt mer. Närmast i tid ligger ett lopp i Jukkasjärvi – där hela banan byggs upp av snö och is. Deltagarpaketen med boende på ishotellet är redan slutsålda. I juni testar man en annan variant: ett 24-timmarsrace på Solvallas travbana. Lag om fyra deltagare ska försöka avverka så många varv på hinderbanan som möjligt inom loppet av ett dygn.
I stort sett alla hinder hittar de på själva och det är delvis av den anledningen som de skapar Toughest lab.
– Först är det vårt huvudkontor. Sen är det ett labb där vi kan testa och experimentera. Sist är det ett gym och en plats för de som vill testa på hinder. Men Toughest får inte bli en träningsform, det måste vara lite exklusivt så att det finns ett sug efter hindren, säger Nils Franzén.
Ett nytt hinder i veckan är målsättningen. De som blir bra behåller man och kanske utvecklar. Blir det inte bra så är det bara att riva och glömma.

Men varför Malmö?
– Malmö är en fantastisk stad att driva företag i. Det ligger bäst till geografiskt med närheten till Köpenhamn och Tyskland. Och så finns allting i stan. All kompetens du kan tänka dig finns här, säger Per Ögren som själv är från Härnösand.
– Och ingen annanstans än i Malmö kan du få en industrilokal billigt som ligger så nära centrum.
Var skulle vara drömplatsen att arrangera ett Toughest-lopp?
– Central Park i New York. Det hade kunnat bli riktigt häftigt, säger Nils Franzén.

Så här löd juryns motivering till att ge Toughest-killarna utmärkelsen Årets näringslivsrookies:
”För att ha bidragit till en hälsosam förnyelse av vad drivna entreprenörer kan åstadkomma i och för Malmö och för att med passion, energi och mod ha tagit sig an den tuffa utmaningen att förverkliga en idé som sticker ut och verkligen känns vild och vågad.”

Här är vinnarna i Malmös näringsliv 2014

Årets företagare
Jacob Youssef, Candy People
Årets life science-företagare
Lennart Minthon, Minneskliniken Sus
Årets näringslivsrookie
Nils Franzén och Per Ögren,
Toughest
Årets kreativa näring
Nina Christensson, Smak/Bastard/Strandhuset
Årets mångfalds­pris
Yalla Trappan
Årets jobbkomet
Uniq Dialog
Miljö och hållbar utveckling
Green Furniture
Bästa Malmö­ambassadör
Ikea
Synnerliga insatser för Skånes utveckling
Dan Olofsson
Läs mer på malmobusiness.com

Senast ändrad: