$left
$middle

Funky rooms glada vinnare. Totalt delades 160 000 kronor ut till pristagarna.

Boalett och badrumsskåp
– här är vinnarna i Funky rooms

Juryn hade svårt att välja, men lyckades till slut kora vinnarna i UngBo:s idétävling Funky rooms om de smartaste lösningarna för kök och badrum på liten yta. Bostadsminister Mehmet Kaplan var med och överräckte priserna på FormDesign Center vid Lilla torg.  
– Jag är lite omtumlad – och glad förstås, sa Jens Almström, som emot första pris för sitt badrumsförslag.

text Nina Eggerth
foto Peter Kroon

Förslagen rasade in när UngBo genom sin tävling efterlyste smarta lösningar på välfungerande och handikappanpassade kök och badrum för den riktigt lilla bostaden. Av alla idéer som lämnades in valde juryn ut fjorton som fick gå vidare till final. Totalt delades 160 000 kronor ut i de tre kategorierna badrum, kök och kombinationen badrum och kök.
Förstaprisvinnaren i badrumskategorin blev Jens Almström som döpt sitt bidrag till Badrumsskåpet. Enkelt beskrivet är det ett skåp som får en större yta när två väggar öppnas. Inuti skåpet finns ett komplett badrum där man kan stänga om sig.
– Jag har tänkt vidare på hur man kan utveckla min idé, sa Jens Almström, som är arkitekt till yrket, efter prisutdelningen.

Nöden som uppfinningsrikedomens moder

Tävlingen har sin bakgrund i att det behövs fler små bostäder för unga och att det är dyrt att bygga nytt. Funky rooms har arrangerats av UngBo i samarbete med HSB, MKB och JM med stöd från Boverket och Malmö stad.
Prisutdelningen föregicks av ett samtal inför en sittande publik om bostäder för unga med bland andra bostadsminister Mehmet Kaplan, stadsbyggnadsnämndens ordförande Karolina Skog och professor Anders Gullberg.

Trygg toa och litet kök

Med bidraget Platseffektivt badrum kom trion Malin Sandström, Carin Rosander och Lovisa Sjöstedt på andra plats. Tredjepristagaren Cecilia Thor prisades för sin idé Trygghet på toaletten, med gamla människor som målgrupp.
Två som hade tänkt till kring hur man gör ett välfungerande och trevligt kök i det lilla formatet var arkitekterna Linnea Henstam och Marta Dell'Anna. De belönades med första pris i kategorin kök för sitt Funky rooms-kök, på endast sju kvadratmeter.
– Det finns bland annat höj- och sänkbara arbetsytor. Man kan göra allt som att diska, laga mat och hålla fest, sa Linnea Henstam när hon beskrev förslaget inför publiken.
Andrapriset för kök gick till Anif Innab för Smart kök och tredjepriset fick bidraget Det sociala småköket av Per Hallström.

Arkitektonisk fällkniv

Lyckliga förstaprisvinnare i kombokategorin kök och badrum blev Jonathan Andersson och Lina Nilsson, som kläckt idén Boalett.
– Det är en funktionsvägg som är som en arkitektonisk fällkniv och innehåller en pelare med badrumsfunktioner, en kökspelare och sovrum. Man fäller ut den del man vill använda, förklarade Lina Nilsson.
Alla de fjorton bidragen som gick till final ställs ut på FormDesign Center fram till den 29 mars.

Bostadsminister Mehmet Kaplan medverkade i prisutdelningen på Form Design Center.

Senast ändrad:

sv