$left
$middle

28 april startar ishockey-VM, som pågår till 4 april. Vill du se damerna spela? En endagsbiljett kostar 120 kronor och ger inträde till upp till tre matcher och andra roliga kringarrangemang. Missa inte att tävla om biljetter i nya Vårt Malmö!

”Det finns inget tjejlag
så vi lirar med killarna”

Att ishockey är en stor sport i Sverige är det ingen tvekan om. Tyvärr är det lika tydligt att den kvinnliga delen av sporten är försvinnande liten och överskuggad. För tjejerna i Skånelaget blir hockey-VM i Malmö en riktig höjdpunkt.

text Anders Behrmann
foto Urszula Striner


Att ishockey är det bästa som finns och att Maria Rooth är världens bästa spelare genom tiderna var kanske inga överraskande svar när Vårt Malmö träffade fyra av tjejerna i Skånelaget under nyinvigningen av Rosengårds ishall.
De var där för att invigningsskjuta några puckar i mål – och för att hjälpa till med alla de nyfikna unga tjejerna som testade att stå på skridskor för första gången. Damhockey är ingen stor sport och precis som Skånelagstjejerna behöver inspireras av sina idoler under VM, behöver Malmös småflickor inspireras av Skånelagstjejer.

”Fantastisk motivation”

– Hela Skånelaget ska se VM. Det är en fantastisk motivation, säger 15-åriga Hilda Törner från Ängelholm.
I april ska hon och de andra tjejerna i laget till Stockholm för att plocka hem Stålbucklan – tjejernas motsvarighet till killarnas TV-pucken. I fjor åkte de ut på straffar mot Stockholm i semifinal. I år ska det gå bättre.
– Vi tar hem hela skiten, säger Sofie Zander.
Hon spelar till vardags i Malmö Redhawks, men inte i tjejlaget.
– Det finns inget tjejlag, så vi lirar med killarna, säger hon.

Tjejlag i Limhamn

Samma problem har Hilda Törner, Malin Ohlsson och Emilie Karlsson. Det finns inga tjejlag. Det fenomenet håller man på att råda bot på i Limhamn. Där är ett renodlat tjejlag på gång.
– Vi har 24 tjejer i skridsko- och hockeyskolan. Vår tanke är att de ska lyftas till ett eget lag och när de är 15–16 år kunna stå sig väl mot andra lag i pojkserierna, säger Limhamn Hockeys sport- och ungdomsansvarige Mikael Lövgren.
Ett knappt dussin av dessa har nyligen anslutit genom bra marknadsföring.
– Vi har varit på Mobilia och Emporia och gjort reklam för vår verksamhet. En hel del har kommit framsmygande till oss och nästan lite blygt viskat att de skulle vilja testa att spela ishockey.
– Vad man ska tänka på är att vi bedriver ingen elitverksamhet. I Limhamn sysslar vi med hockey för att det är en rolig idrott. Alla är välkomna och ingen knuffas ut, säger Mikael Lövgren.

FAKTA/Damernas ishockey-VM

  • VM-turneringen börjar 28 mars och pågår till finalen 4 april
  • Matcherna spelas i Malmö isstadion och Rosengårds ishall.
  • Sverige spelar i samma grupp som Tyskland, Schweiz och Japan/Tjeckien
  • I den andra gruppen spelar Finland, Kanada, USA och Ryssland
  • En endagsbiljett kostar 120 kronor och ger tillträde till alla matcher den dagen.
  • Det blir prova på-aktiviteter, föreläsning med Caroline Jönsson och Malmö idrottsakademi, tävlingar och mycket annat.

Sofie Zander, Hilda Törner och Malin Ohlsson är inga duvungar på isen. Tillsammans har de spelat hockey i totalt 24 år – med killarna.

Senast ändrad:

sv