$left
$middle

Julieta Talavera och Joshua Ng från Connectors Malmö vill få boende i Persborg att tycka till om torget. Sedan förmedlar de informationen vidare till Malmö stad och MKB.

De ger medborgarna
ett eget vardagsrum

Med personliga möten, egen lokal och fikacykel bjuder de in invånarna i Persborg till samtal kring utvecklingen av torget.
Möt Julieta Talavera och Joshua Ng – två utbytesstudenter som vill få människor att engagera sig i sin boendemiljö.  

text Nina Eggerth
foto Peter Kroon

För drygt två år sedan, när de var nya i stan, bildade de organisationen Connectors Malmö. Den består av en internationell samling människor som med hjälp av kreativa idéer vill förbättra samhället. I våras vann de en tävling som MKB och Malmö stad utlyst om vem som hade de bästa förslagen på hur man kan förnya Persborgstorget.

Röstade fram lokalens framtid

Nu har Connectors Malmö flyttat in i en MKB-lokal på samma torg och skapat ett crowdsourced living room, alltså ett av medborgare format vardagsrum. Från början var lokalen helt tom och boende i området fick rösta om vad de ville skulle hända med lokalen.
– De ville starta med möbler. Nu har vi en soffa, ett par stolar och ett soffbord här, som vi har fått gratis, säger Julieta Talavera och visar med handen mot möblerna.
Bakom uttrycket crowdsourced ligger att många människor bidrar till en gemensam sak. Julieta Talavera och Joshua Ng vill att boende
i Persborg ska komma in i lokalen och berätta vad de vill ska hända på och kring torget.

”Persborg har glömts bort”

– Vi vill få veta rent konkret vad de skulle vilja ha här. En del tycker att det satsas ganska mycket på nya projekt i Rosengård och Augustenborg här i närheten, men att Persborg har glömts bort.
Julieta Talavera berättar om forskning som visar att möjligheten att få påverka utformningen av sitt bostadsområde har betydelse för människors relation till platsen där de bor.
– Det kan bidra till att man bryr sig mer om området och tar bättre hand om det. När de boende berättar för oss vad de vill ska hända här berättar de samtidigt om sina behov. Det är de behoven som vi har i fokus och förmedlar vidare till Malmö stad och MKB.

Skapar dialog med fikacykel

Ett annat sätt för Julieta Talavera och Joshua Ng att nå ut till människor är att gå ut med fikacykeln, en hoj med ett fastmonterat bord framtill som man serverar kaffe från. För dagen står den parkerad i ett hörn av rummet.
– Det är ett bra, mobilt sätt att få kontakt. Vi kör ut med cykeln, folk kommer fram till oss, dricker kaffe och vill prata. Vårt intryck är att de verkligen vill ha en förändring här och vi samlar in de idéer som de kommer med, säger Joshua Ng.
Förutom att hjälpa människor att få en bättre boendemiljö är tanken med Connectors Malmö att de själva vill få mer kontakt med svenskar.
–  Vi vill komma längre än att bara plugga på Malmö högskola. Vi vill komma in i samhället och också dela med oss av det vi lärt genom våra studier om sociala relationer, berättar Julieta Talavera.
Efter sommaren planerar hon och Joshua Ng att tillsammans med flera andra samhällsentreprenörer skapa ett kollektivboende i Persborg och fortsätta att utveckla området.
– Hela gruppen ska bo och arbeta tillsammans.

Här får Persborgsborna rösta fram förändringar kring torget.

Senast ändrad:

sv