$left
$middle

Samina Husseini och Abdi Warsame Haij tycker om maten som serveras från streetfoodvagnen på Kroksbäcksskolan. Foto: Peter Kroon

Smaklig variation på skolgården

En foodtruck kommer lastad med kycklingspett och nudelwok. Barnen på Kroksbäcksskolan fick i veckan prova på en annorlunda lunch när maten serverades utomhus i pappmuggar och med plastbestick. Maten fick bra betyg av de hungriga eleverna.
– Jättegott! tyckte Abdi Warsame Haij, som åt på en bänk i solskenet.

text Nina Eggerth
foto Peter Kroon

En lång kö av uppspelta sexåringar ringlar sig fram till matvagnen. I händerna har de varsin biljett som de lämnar till personalen inne i vagnen. I utbyte får de varsin stor pappmugg, servett och en pärondricka.

Efter foodtrucken kommer barnen fram till Oskar Bibula, Lars Ekdahl och Christian Persson som serverar nudelwok och kycklingspett från en jättelik wokpanna. Maten läggs i pappmuggarna. Barnen kan också få ett vegetariskt alternativ till kycklingen. Sista stationen är ett bord med morötter och gurka skurna i stavar.

Ville prova något nytt

Det är första gången som skollunchen på Kroksbäcksskolan serveras utomhus, från en foodtruck, berättar Camilla Bond, som är kökschef på Lindeborgskolan och Kroksbäcksskolan.

– Vi ville prova något nytt och hänga med. Det här var en bra idé tyckte vi när förslaget kom från en av våra samarbetspartners, säger hon.

Samma dag som barnen på Kroksbäcksskolan får besök av streetfoodvagnen serveras alla barn på Malmö stads skolor en likadan lunchmeny med kycklingspett och nudelwok. Nästa vecka kommer foodtrucken till Oxievångskolan i Oxie.

Sexåringarna försvinner in i skolans matsal med pärondricka och mat i händerna. Snabbt bildas en ny kö av lite äldre, hungriga lågstadiebarn.

Förberedelserna för dagens lunch började vid 8.30 på morgonen då tillagningen av maten började inne i skolans kök.

– Sen skulle det också sättas upp tält och förberedas härute. 

”Hoppas de fortsätter”

Nu är det femteklassarnas tur att få lunchen serverad. Bland dem finns Samina Husseini och Abdi Warsame Haij, som sätter sig med maten på en bänk i lä för vinden.

– Det är gott! Jag har tagit den vegetariska. Hoppas de fortsätter med mat från foodtruck, säger Samina Husseini.

Abdi Warsame Haij instämmer. Han äter också den vegetariska biffen ihop med nudelwoken.

– Mycket gott! Det smakar starkt och det är grönsaker. Jag gillar att äta ute i friska luften.

Efter att barnen fått sin pappmugg och dricka läggs den varma maten upp från en stor wokpanna.

Senast ändrad:

sv