
Konvojen med de vita bussarna leddes av ”scouter” på motorcykel som körde före och säkrade att vägen var fri. Bussen har använts som övningsfordon för brandkåren och var helt utbränd när den hittades, men har renoverats och restaurerats till ursprungsskick.
1945 öppnade Malmö sin famn
För 70 år sedan rullade de vita bussarna av båten i Malmös hamn. Lasten var värdefull: i varje buss fanns överlevare från de tyska koncentrationslägren.
Nu finns en av bussarna åter i Malmö – och blir huvudattraktion när Malmö museer öppnar utställningen Välkommen till Sverige.
text Anders Behrmann
foto Peter Kroon
Historien bakom de vita bussarna är lång och komplicerad och fylld med politik och hemliga förhandlingar.
– Röda Korset fick i uppdrag av den svenska regeringen att initiera en räddningsaktion för de skandinaver som satt fast i de tyska lägren. Folke Bernadotte var vice ordförande för Röda Korset och tack vare hans kungliga glans kunde han få kontakt med de tyska topparna, berättar Samuel Thelin som är utställningsproducent och projektledare för Välkommen till Sverige.
Så i början av 1945 åkte Bernadotte till Tyskland och träffade inrikesministern Heinrich Himmler och bakom ryggen på Hitler förhandlade de om att transportera fångar till Sverige.
– Ganska snabbt insåg man att behovet var enormt. Så förutom de 36 svenska bussarna tillkom senare ytterligare 70 bussar från Danmark. Man abonnerade också tåg och hade lastbilar med förnödenheter och motorcyklar.
Gjorde plats på museet
I Malmö var man inte riktigt beredd på den stora mängden flyktingar. Det fanns inte plats för alla på de förläggningar som var planerade. Så museets dåvarande chef Ernst Fischer bestämde på stående fot att stänga museet och göra plats för flyktingar.
– På ett dygn tömde de alla lokalerna och gjorde plats för 2 000 flyktingar. All personal var med på idén och jobbade hårt. Riddarsalen blev matsal, porttornet blev diskrum och i de nya museibyggnaderna gjorde man sovsalar, säger Samuel Thelin och visar runt i Malmöhus slott.
Dagen efter kom hundratals kvinnor och barn. De flesta stannade bara några få dagar innan de fick åka vidare till andra förläggningar runt om i Sverige.
– Irene Krausz, en nederländsk flicka som nu bor i Sydafrika, har berättat att det var en helt ofattbar känsla att gå in i slottet. De tvingades också ta av sig för att man skulle kunna sanera dem vid ankomsten. En del var så rädda att Röda korset-personalen också tvingades ta av sig för att visa att inget farligt skulle hända.
Every face has a name visas
På utställningen som öppnar 8 maj kommer en av de vita originalbussarna att finnas – skyddad av en gigantisk glasbur precis innanför vallgraven. Uppe i utställningslokalerna blir det olika projektioner, massor av bilder och en dagbok som en av busschaufförerna skrivit.
– Vi kommer också att visa femton kortfilmer, bland annat från Magnus Gerttens Every face has a name där han fått tag på filmer från ankomsten 1945. På själva invigningen kommer dessutom kulturministern hit.
Det kommer också att dyka upp en väldigt speciell hedersgäst på invigningen: Sulamit Sittsamer.
– En fantastisk pigg 95-åring som bor i Malmö idag. Hon var med på en av de där vita bussarna och kommer att kunna berätta massor om känslan av frihet och allt det nya.
Utställning från 8 maj
Välkommen till Sverige öppnar den 8 maj på Malmöhus slott och handlar om Röda Korsets räddningsaktion i samband med slutet av andra världskriget då de tyska koncentrationslägren öppnades.
• Cirka 17 000 människor räddades till Sverige med de vita bussarna.
• Cirka 2 000 fick använda Malmöhus slott som tillfällig flyktinganläggning.
• Med hjälp av journalfilmer och intervjuer återberättar överlevare hur det gick till när de anlände till Sverige och friheten.
• En av de vita originalbussarna från 1945 har hittats och restaurerats och kommer att stå framför slottet som en hälsning till besökarna.