
Malmö Live öppnar 2 maj, invigs officiellt 4 juni och firas extra mycket för och med alla Malmöbor som vill på öppningsfestivalen den 28 augusti.
Konserthus i världsklass
och mötesplats för tusentals
2 maj öppnar Malmös nya superkvarter: Malmö Live.
Vårt Malmö har fått en guidad rundvandring i det enorma bygget.
text Anders Behrmann
foto Urszula Striner
OBS: I tidningen Vårt Malmö blev datumen fel i denna artikel. Rätt är att den 2 maj öppnar Malmö Live för verksamhet. Den 4 juni invigs hela kvarteret. Och den 28 augusti är det öppningsfestival i Malmö stads regi.
Många Malmöbor har sett bygget vid Universitetsholmen. Den 85 meter höga hotellbyggnaden med sammanlagt 444 rum syns från många platser i stan. Däremot verkar många ha missat att kvarteret även innehåller ett kongresscenter och ett konserthus i absolut världsklass.
När Vårt Malmö får gå en runda på Malmö Live pågår fortfarande mycket finputsning. Det är byggarbetare överallt men Skanskas projektdirektör Staffan Andersson är inte orolig. Tidsplanen håller och 2 maj kommer allt att vara klart.
– En av de lite speciella sakerna med det här bygget är att även om det ser ut som tre separata byggnader så hänger allting ihop på bottenplan. Det är en helt öppen yta där man kan vandra mellan hotell, restauranger, kongress och konsertsalar, berättar Staffan Andersson och visar runt.
Tanken är alltså att hela området – inklusive de stora inbjudande träterrasserna längs med kanalen – ska vara öppet för alla. Man hoppas både på affärsgäster, studenter, vanliga lediga Malmöbor och fikande föräldrar.
Wiens konserthus som förebild
Men den riktiga stoltheten är ändå konsertsalen.
– Den är verkligen något extra. Akustiker från Malmö Symfoniorkester och från Danmark har varit nere i Wien och scannat av hela deras konsertsal eftersom den ska vara världens bästa. Sen har de återskapat samma akustik här i Malmö, säger Staffan Andersson.
Samtidigt har det varit en liten kamp mellan arkitekt och akustiker. Arkitekten vill ha visuellt snyggt – akustikerna bryr sig bara om ljudet. Lösningen har blivit att man har byggt trälådor i ek i en mängd olika storlekar. Dessa lådor sitter på väggarna och i taket och skapar bästa möjliga akustik.
– Sen är stolarna i konsertsalen en hel vetenskap i sig. Förutom att de ska vara snygga och bekväma så måste de ha egenskaper som gör att ljudet i rummet blir samma oavsett om det sitter tjugo eller femhundratjugo personer här.
Flexibel kongress
Kongressen kommer att kunna erbjuda salar för alla önskemål. Den stora salen rymmer 1 500 personer men har flexibla väggar som kan dela av rummet.
Den lilla kongressalen har läktare som kan skjutas undan och skapa en öppen yta och så tillkommer ett stort antal mindre mötesrum. Lagom stort för alla, helt enkelt.
– Vi har också lagt mycket fokus på tekniken i byggnaderna.
Miljön då?
– Självklart har vi följt Miljöprogram Syd och andra certifieringssystem. Vi har en geoenergianläggning och så finns det solceller på taket på konserthuset, säger Staffan Andersson med stolthet.

Speciellt designade trälådor av ek täcker väggar och tak i hela konsertsalen. Balkongerna på andra och tredje våningen går hela vägen ut över scenen, vilket gör att man kan sitta och titta rakt ner på orkestern.
Malmös nya skyline
Här är alla byggnader över 50 meter i Malmö:
- Turning Torso (190 m)
- Point Hyllie A (95m)
- Point Hyllie C (55 m)
- Malmö Arena Hotell (62 m)
- Hyllie vattentorn (62 m)
- Kronprinsen (82 m)
- Kockumshuset (65 m)
- Dockan Hotell (85 m)
- Malmö Live (87 m)
- Kv Blekan (52 m)
- Niagara (55 m)
- Meeting Point Malmö (56 m)
- Kv Kaninen (67 m)
- Slagthuset (63 m)
- Öresundshuset (52 m)
- Scandic Triangeln (69 m)
- Mobilia E (51 m)
- S:t Johannes kyrka (60 m)
- S:t Petri kyrka (105 m)
- Södervärnstornet (54 m)
- Heleneholmsverket (130 m)
- Cementasilon (93 m)
- SDS-huset (55 m).