$left
$middle

Testpatrullen med barn från Nyckelpigans avdelning på Rönneholms förskola utforskade nyfiket den nya biblioteksbussen.

Bokbuss med finesser 
lockar liten och stor

En sprillans ny biblioteksbuss rullar nu på Malmös gator. Med glada färger, filmduk i taket och en liten soffhörna besöker bussen olika platser i stan för att låna ut böcker till stora och små.
– Vi hoppas att alla våra låntagare finns kvar och att vi ska hitta nya, säger Jessica Sigurdsson, en av bibliotekarierna som kör runt med det rullande biblioteket.

text Nina Eggerth
foto Peter Kroon

Nio spralliga fyraåringar från Nyckelpigans avdelning på Rönneholms förskola har fått i uppgift att testa den nya biblioteksbussen som har parkerat utan förskolan. Några av barnen sätter sig direkt i soffan medan andra kollar bland böckerna.  
– Den här vill jag låna, ropar en flicka och håller hårt i en bok.

Hälften barn, hälften vuxna
En annan bok som handlar om kroppen tas fram och kollas i, en färgglad bok om dinosaurier slås upp och gosedjuren i soffan kramas. Särskild en tygkrokodil får extra uppmärksamhet.
Ungefär hälften av böckerna i bussen vänder sig till barn och ungdomar. Resten är för vuxna.
På biblioteksbussen kan man både låna och lämna böcker. Bussen samarbetar med alla folkbibliotek i Malmö. Vill man låna en bok som inte finns ombord kan man beställa den och så tar personalen med den från något av biblioteken till nästa gång.
Den gamla biblioteksbussen, från 1997, rullade på Malmös vägar fram till midsommar förra året. Sedan blev det dags att pensionera den.
– Det är många som har frågat under året när vi kommer igång igen, säger Jessica Sigurdsson.
Den nya bussen har flera häftiga finesser. Bland annat ett luftfjädringsystem som gör att den kan sänkas ner och är lättare att ta sig i och ur. Man kan också koppla en ramp till trappan.

Redo för uteaktiviteter
När solen steker går det att ordna med skugga utanför bussen.
– Vi har möjlighet att fälla ut en markis från taket och att ha utemöb­ler framför bussen. Sen har vi högtalare både inne i bussen och utanpå. Under sommaren kommer vi att ha uteaktiviteter.
Fram till midsommar åker Jessica Sigurdsson och hennes kollegor runt till allmänheten i olika områden i Malmö. Tider och hållplatser finns på malmo.se/biblioteksbussen. Sedan blir det ett sommaruppehåll till den 24 augusti då det är dags att åka ut igen. De särskilda förskoleturerna börjar till hösten.
Jessica Sigurdsson pekar upp i taket. Där sitter en filmduk som kan dras ner och en projektor.
– Det är inte riktigt spikat vad det blir för filmer, men tanken är att det framförallt blir barnfilm. Förutom i soffan kan man också sitta på en tjock extramatta som vi tar fram.
Förskolebarnen har samlat ihop en hög med böcker som de vill låna med sig. Bibliotekarien Mats Johansson tar hand om utlåningen, barnen säger hejdå och går iväg med sina fröknar.

Senast ändrad:

sv