$left
$middle

Konsertmästare Håkan Rudner och violinisten Anna Rosén stortrivs redan i den nya konsertsalen och ser fram emot premiärhelgen 28–30 augusti.

Efterlängtad premiär för orkestern

Sista helgen i augusti är det stor premiärhelg för det nya konserthuset på Malmö ­Live – och efterlängtad öppningskonsert för Malmö symfoniorkester i den omskrivna nya konsertsalen.
– Det kommer att bli alldeles fantastiskt, säger orkesterchefen Björn Lovén.

text Anders Behrmann
foto Urszula Striner

Superlativen haglar och ögonen lyser på Björn Lovén när han visar runt och berättar om konserthuset. I snart två och ett halvt år har han varit orkesterchef för Malmö symfoniorkester och flytten från det gamla konserthuset till det nya har varit efterlängtat.
– Det har varit en process som pågått i tre, fyra års tid, men det är först nu som vi insett vad det egentligen betyder.
Internationell känsla
Mycket har handlat kring den stora konsertsalen där akustiker och arkitekt har lyckats skapa en vacker sal med en unik klang.
– När jag kom in i det nya huset för första gången var det en fantastisk upplevelse. Kombinationen av akustik och atmosfär skapar en internationell känsla där vi kan mäta oss med de allra bästa i världen, säger Björn Lovén.
Närheten till kongress och hotell ger möjligheter till möten på ett vis som saknar motstycke i Norden och ryktet om konsertsalens förträfflighet lockar internationella gäster.
– En riktigt bra konsertsal attraherar andra orkestrar och får dem att vilja komma till Malmö och spela. Det har vi inte kunnat göra tidigare.

Blev det så bra som ni hade hoppats på?

– Det blev långt över förväntan. Det är alltid en chansning med akustiska fenomen. Man kan inte räkna riktigt, trots all expertis. Men vi har fått till en alldeles unik klang här inne.
I det nya konserthuset finns även en så kallad blackbox som kallas Kuben. 350 sittande eller 500 stående personer ska kunna bjudas på allt från klassisk musik till pop, rock, jazz och elektroniskt, men även andra kulturformer som performance, filmvisning, nycirkus med mera. Ambitionerna är att ha arrangemang i Kuben varje vecka.
– Kuben ska öppna möjligheter för alla typer av musik med sin unika flexibilitet och det är till exempel en fantastisk sal för klassisk kammarmusik.

Som barn på julafton

Men det är inte bara Malmöborna och resten av publiken som kommer att kunna njuta av den nya konsertsalen. För musikerna i orkestern är det en helt ny arbetsplats med helt nya förutsättningar.
– Man känner sig nästan som ett barn på julafton, skrattar Håkan Rudner som är violinist och konsertmästare i MSO.
– Det var lite nervöst och pirrigt innan vi hade kommit in och spelat här första gången, men det var otroligt positivt.
Han får medhåll från kollegan Anna Rosén:
– Det luktade gott och det var så vackert. Man blev jätteglad bara av att vara här inne. Allting blev så tydligt eftersom vi hade konsert två dagar på raken – en testkonsert här och en i gamla konsertsalen. Skillnaden var enorm.

Perfekt medhörning

Att spela i en symfoniorkester handlar lika mycket om samstämmighet som om musikernas individuella skicklighet. Den nya konsertsalen ger musikerna möjlighet att höra varand­ra på ett helt annat sätt än den gamla. Man kan urskilja enskilda slingor och anpassa sig efter varandras tempo och ton.
– Den här flytten är den enskilt största förändringen sedan jag började spela i MSO 1990. Vi spelar redan mycket bättre tillsammans, säger Håkan Rudner.
Även bakom kulisserna är förändringarna stora. En fin och modern personalmatsal, fräscha loger och två ensemblerum där olika sektioner av orkestern kan repa tillsammans ger MSO bästa tänkbara förutsättningar.
– Våra möjligheter är fantastiska. Det är en förmån att få arbeta här, säger orkesterchef Björn Lovén.

FAKTA Malmö lives premiärhelg

28–30 augusti är det premiärhelg för Malmös konserthus.
Cirka 25 event är bokade under de tre dagarna och flera av dem är utan entréavgift, bland annat en konsert med Monday Night Big Band och Mimi Terris inne i Living Room.
Det största enskilda eventet är öppningskonserten med Malmö Symfoniorkester där man bland annat kommer att framföra ett nytt specialskrivet stycke av Rolf Martinsson samt Berlioz ”Symphonie fantastique”.

Senast ändrad:

sv