$left
$middle

Intresset för tv-serien Brons nya avsnitt är stort. Här premiärvisas de på Malmö live. Skådespelarna Sofia Helin och Reuben Sallmander är flitigt uppvaktade av pressen.

Fiktiv värld drar hit turisterna

Malmö vill etablera sig som filmstad och ett sätt att locka folk till stan är att satsa på fiktionsturism. Utställningar, ”Bron”-turer, festivaler och nya bransch­event är bara en del av den senaste tidens utveckling.
– Det händer otroligt mycket, säger Ann Körling som sedan en tid tillbaka är Malmö stads filmutvecklare.

text Anders Behrmann
foto Peter Kroon

Tv-serien Bron som utspelar sig i Malmö och Köpenhamn, har gjort succé inte bara i ursprungs­länderna Sverige och Danmark, utan i hela världen. 170 länder har köpt in serien och på flera platser produceras internationella versioner av originalet.
Framgångarna har gett ringar på vattnet och under september hölls konferensen Mixed Reality Scandinavia i Malmö med temat fiktionsturism och destinationsutveckling.
– Konferensen har hållits i Ystad i flera år, men eftersom det händer så otroligt mycket i Malmö nu så flyttades den hit, säger Ann Körling.

Exklusiv premiär

I samband med konferensen bjöds deltagarna på den exklusiva världspremiären av de två första avsnitten av den tredje säsongen av kriminaldramat Bron. Skådespelarna, regissören och produktionsteamet trängdes på röda mattan tillsammans med filmskapare och intresserade från när och fjärran.
Och turistnäringen är inte främmande för att dra nytta av uppmärksamheten:
– Vi arrangerar ”Bron”-pressresor för internationella journalister som kommer hit. Härnäst kommer det reportrar från Storbritannien, Tyskland och Nederländerna som i två dagar får resa runt och titta på stan med tv-serien som utgångspunkt, berättar Eva Eilstrup på Malmö Turism.
Några exakta siffror på hur många som lockats till stan av tv- och filmproduktioner går inte att ta fram, men att antalet övernattningar i stan har ökat den senaste tiden går att fastställa.
– Fiktionsturism är stort i Tyskland och England och det är populärt att skriva om Bron. Det är andra året vi ordnar pressresor med Bron-tema och vi kommer att göra det så länge det finns intresse, säger Eva Eilstrup.

Störst på arabisk film

Men fiktionsturism är mer än Bron. Sedan några år tillbaka är Malmö Arab Film Festival (MAFF) Europas största filmfestival för arabiska filmer och i början av oktober (5–6) är det dags igen.
– MAFF har blivit en enorm succé. Alla de största stjärnorna och filmskaparna från arabvärlden kommer hit i samband med festivalen, säger filmutvecklaren Ann Körling.
– Nytt för i år är att det i samband med själva festivalen kommer att ordnas ett MAFF Forum Market där produktionsbolag från arabvärlden, nordiska filminstitut och produktionsbolag kan träffas och inleda samarbeten. Det blir helt nya affärsmöjligheter för alla och vi vill naturligtvis att det ska leda till att det produceras filmer här i Malmö.
En filmvänlig stad för alla
Ann Körling poängterar också att själva grundkonceptet som hon jobbar med är att göra Malmö till en filmvänlig stad. Frågeställningar kring hur man lyfter Malmö för att förenkla för branschen att komma hit är en del – men även att skapa förutsättningar för invånare och besökare att se film.
I samband med att den nya tresalongsbiografen Panora invigdes på Möllevången bildades således vad man kan kalla för ett ”filmkluster” i området: Folkets Bio Malmö, Film i Skåne, Folkets Bio Lager, Öresund Film Commission, Svenska Filminstitutet och Stadsarkivets filmbibliotek finns i samma hus som Panora och runt hörnet på Monbijougatan finns dessutom fler filmaktörer: Filmcentrum Syd, filmbolag som till exempel Auto Images och Way Creative samt filmfestivalerna IFEMA och Latinamerika i Fokus.

Missa inte!

… utställningen om tv-serien Bron på Malmö muséer,  
i Teknikens och Sjöfartens hus. Den öppnade i mitten av september och finns kvar under ett år. Här möter du en installation med scenografier, föremål och rekvisita från den flerfaldigt prisbelönta tv-serien.

Fakta: En av de största serierna i svensk tv-historia

Svenska kriminalserier tar världen med storm i genren Nordic noir, och Bron är kanske vårt bästa exempel på det. Världen över har miljontals människor fått stifta bekantskap med den komplexa relationen mellan en svensk och dansk polis. 170 länder har köpt originalrättigheterna och två nyinspelningar har gjorts: en fransk/engelsk The Tunnel och en amerikansk/mexikansk The Bridge.  
Säsong tre av Bron börjar sändas i SVT1 den 27 september klockan 21.

Senast ändrad:

sv