$left
$middle

I butiken Ola & ko säljer Petra Jarl kemikaliefritt kött från skånska bönder. ”Vi bör absolut äta mindre kött”, säger hon, och menar att när man väl väljer att göra det så bör man välja kvaliteten med omsorg.

”Det räcker med kött till
middag en gång i veckan”

Sveriges första helt tillsatsfria butik finns i Malmö – i en källarlokal vid Triangeln. Här hos Ola & ko säljer man allt från jordnötssmör till korvar och charkuterier från lokala producenter.
Men affärsidén är lite motsägelsefull.
– Vi anser att man ska äta mindre kött – men om väljer att äta kött så ska man äta bra kött, säger innehavaren Petra Jarl.

av Anders Behrmann
foto Peter Kroon

Att kliva ner en halvtrappa till Ola & ko är lite som att ta trappan sisådär 80 år tillbaka i tiden. Petra Jarl själv är klädd i eleganta 1930-talskläder och varorna hon säljer är sådana som mycket väl kan ha funnits i ett charkuteri för 80 år sedan.
Butiken ägs av ett gäng matnördar som själva insåg att det inte riktigt fanns någonstans i Malmö där de kunde köpa produkter som de själva ville ha.
– Det finns så många duktiga bönder i Skåne som producerar fantastiska råvaror. Om vi ska överleva vår tid måste vi äta där vi står, säger Petra Jarl.
Alla sorters kemikalier är bannlysta från sortimentet och Petra jobbar själv aktivt med att hitta nya produkter. Hon har tagit på sig ansvaret att hitta pålitliga bönder och åker runt och klappar kossor och kelar med grisar.

Bäst om man känner bonden

Plötsligt kliver en lång, skäggig man ner för trappan och in i butiken. I sin famn har han en stor bunke med rökta vildandsfiléer. Mannen är Pierre Engström från Skinkeriet och är en av Ola & kos leverantörer.
– Det bästa är om man kan lära känna bonden som fött upp djuren. Då vet man att djuren har det bra och att de råvaror som de levererar är rena och fina, säger Petra Jarl.
Men att leva hållbart är inte bara att äta bra kött, det är även att äta mindre kött:
– Vi bör absolut äta mindre kött. Hemma räcker det med kött till middag en gång i veckan och då har man råd att köpa det lite dyrare köttet som är så mycket bättre. Det handlar ju också väldigt mycket om smak. Det billiga köttet är för dåligt.
Ola & ko är en av butikerna som ska delta i kampanjen GO Malmö. Petra Jarl har själv skickat in en anmälan.
– Vi kan påverka producenterna en hel del. Jag har lyckats få korvtillverkare att ta bort nitriten ur sina korvar. Och Malmö är en jättebra matstad med medvetna invånare och restauranger, säger Petra Jarl.

GO Malmö

Green Options Malmö är en kampanj som pågår från 28 september och tre veckor framåt.
”GO Malmö bestårav två delar. Dels vill vi att så många som möjligt av Malmös butiker och restauranger, både de med stort utbud av ekoreko-produkter och de med några enstaka produkter, skyltar upp sitt hållbara, schysta utbud. Och dels så vill vi påminna om den alternativa konsumtionen som finns – till exempel kulturevenemang och andra områden där man köper tjänster i stället för varor”, säger Emma Börjesson.

Läs mer om GO Malmö här.

Senast ändrad: