$left
$middle

För många av barnen från Sofielundsskolan är det första gången på en äppelodling. Tillsammans med trädgårdsmästaren Jenny Nilsson är de på väg in bland träden för att plocka äpplen, som de sedan ska få pressa till must.

Från äppelplock till mustning

I en äppelodling precis utanför Malmö plockar 70 entusiastiska skolbarn äpplen. För de flesta är det första gången de ser frukten växa på träd. Nu ska de följa den ända till den blir must.
– Vi vill få barnen att förstå var maten kommer från och skapa ett intresse, säger trädgårdsmästaren Jenny Nilsson, som driver odlingen i Husie tillsammans med sin man.  

text Nina Eggerth
foto Peter Kroon

I en äppelodling precis utanför Malmö plockar 70 entusiastiska skolbarn äpplen. För de flesta är det första gången de ser frukten växa på träd. Nu ska de följa den ända till den blir must.
– Vi vill få barnen att förstå var maten kommer från och skapa ett intresse, säger trädgårdsmästaren Jenny Nilsson, som driver odlingen i Husie tillsammans med sin man.
Barnen är 5,5–6 år gamla och kommer från Sofielundskolans förskoleklasser. De har åkt buss till odlingen tillsammans med sina pedagoger. Efter att ha delats in i mindre grupper går barnen in i gångarna mellan äppelträden för att leta efter små inplastade bilder som Jenny Nilsson hängt upp i träden. På bilderna finns antingen djur, växter eller livsmedel.
När alla bilder har hittats får barnen para ihop dem med varandra.
– Kan ni hitta något man kan äta? frågar Jenny Nilsson när bilderna har spridits ut på ett bord.

Nyfikna frågor

En pojke tar upp en bild på bröd.
– Vad använder man för att baka bröd? är nästa fråga till barnen.
En flicka pekar glatt på en bild på ett veteax. Jenny Nilsson håller upp en bild på en skördetröska och förklarar att den skär av veteaxen ute på åkern.
Gårdens golden retriever Elsa kommer och nosar på barnen, som klappar henne omsorgsfullt.
Projektkoordinatorn Stefan Lennartsson från Mötesplats Seved står tyst och lyssnar.
– Tanken med verksamheten är att skapa ett pedagogiskt upplägg där barnen får uppleva matens ursprung och blir vana vid att umgås med naturen. Vi arbetar med barn från förskola upp till tredje klass i tre områden: Sofielund, Sorgenfri och Augustenborg,
förklarar han och lägger till att verksamheten är inne på sitt femte år.
Efter ytterligare några frågor om bland annat var mjölk och kött kommer från är det dags för dagens höjdpunkt. Barnen skickas in i äppelgångarna med uppdraget att plocka äpplen, som de lägger i kartonger.   
Vissa barn tar ett äpple i taget medan and­ra fyller famnen. Under plockningen måste man såklart smaka på äpplena.
– Det är surt! säger en flicka.
– Jättegott, blir omdömet från en annan tjej.

Klappar katten Findus

Mellan varven inne bland träden klappar barnen om hunden Elsa igen och bondkatten Findus, som också dykt upp.
Några dagar senare är det dags för äppelmustning på Sevedsplan mitt i stan. Här råder full aktivitet med ett tjugotal vuxna och massor av barn.
Medlemmar i odlingsnätverket Seved och föreningen Växtvärket är på plats och visar barnen hur man tvättar och delar äpplena och därefter krossar dem i en maskin. Sen pressas krosset till gyllengul must som tappas upp på flaskor medan barnen hjälper till. Stefan Lennartsson serverar must till barn och vuxna.
– Jättegott, säger en pojke när han smakat på musten.
Mustningen har med åren blivit till en
riktig happening i Seved. På torget finns också MKB, som bjuder på grillade äpplen, Sevedsfotograferna, Spinneriet som målar med barnen, Mötesplats naturen från Malmö stad, Hyresgästföreningen och somaliska föreningen Hidde som berättar om sin biodling och hjälper till med mustningen.

Permanent verksamhet

Från början ingick äppelverksamheten i en satsning på social hållbarhet i Seved. Nu håller den på att bli en del av Malmö stads ordinarie verksamhet.
– Det ger barnen möjlighet att komma
ut och uppleva på plats var maten
kommer från. Dessutom får de se
mer av världen utanför skolan och träffa människor i olika yrken, som busschaufförer och äppelodlare, säger Stefan Lennartsson.

Senast ändrad: