$left
$middle

”Det bästa är när man har hjälpt någon, jag kan aldrig veta om de kommer att få asyl men jag har kunnat hjälpa dem på vägen. När jag ser att ångesten och rädslan försvinner och de börjar koppla av, då har jag gjort min del”, säger Sophie Åhlander från Röda korset.

Här är flykten slut

Strömmen av flyktingar hade ingen kunnat förutspå. Efter en mer eller mindre kaosartad period på Centralstationen har Malmö stad nu byggt en ankomstcentral på Posthusplatsen, ett stenkast bort.
”Det är en jätteutmaning”, säger Jonas Hult som samordnar insatsen

text Caroline Alesmark
foto Peter Kroon

Det blåser kallt från Öresund kring de tiotalet grå modulerna men intrycket mildras av girlangerna med röda och vita lyktor som hänger över den öppna platsen i mitten.
– Jag fick i uppgift att hitta ett alternativ till Malmö C och ordna mottagandet på ett mer tryggt, värdigt och rättssäkert sätt. Målet var att samordna alla myndigheter och aktörer som är inblandade i mottagandet av flyktingarna, berättar Jonas Hult, enhetschef för trygghet och säkerhet i Malmö stad.
I dag har Migrationsverket, Röda korset, Frälsningsarmén, sociala resursförvaltningen – som hanterar de ensamkommande flyktingbarnen – och Refugees Welcome to Malmö, egna moduler här.
– I normala fall ordnar Malmö stad evenemang som Malmöfestivalen, detta är inte något vi hanterar i vardagen, och därför bad vi myndigheten för samhällsskydd och beredskap om hjälp. De var snabbt på plats med sex medarbetare under två veckor för starta upp alltihop, få ankomstsystemet på Malmö C och flödet hit att fungera, ordna logistik med värme, bussar till Migrationsverket och så vidare.
På Posthusplatsen finns bland annat två rum med leksaker där barn kan leka och koppla av, ett kök med enklare servering, toaletter, en sjukstuga hos Röda korset och en väntsal med värme och filtar där flyktingarna kan vänta på bussen som går till Migrationsverket.

Möter på perrongen

När det gäller de ensamkommande flyktingbarnen finns personal nere på perrongerna och fångar upp dem – från Malmö stad och frivilligorganisationer – så att de inte ska hamna i orätta händer. Dessutom hjälper polisen till när det är möjligt. Teamet på Posthusplatsen ser till att barnen vet att beredskapen finns här, att de kan komma hit och bli erbjudna en trygg plats och hjälp att komma till asylmottagningen där de registreras och sedan placeras i tillfälliga boenden.
– Nu har vi sett hur flödena ser ut, vad männi­skorna har för behov och är inne i en annan fas. Det är stora mängder som kommer och vi känner redan att vi är trångbodda. Det beror på hur flödena ser ut, med tågen, färjorna från Tyskland och nu även flyktingar via Malmö airport.
Jonas Hult vill utöka med ytterligare moduler men det är svårt eftersom nästan allt är upptaget inom byggbranschen. Själv tror han att det här bara är början på flyktingströmmen, att det kommer att komma många fler och att verksamheten måste byggas ut för att kunna hantera situationen.
– Det är en jätteutmaning, jag är självklart orolig eftersom jag inte är säker på att alla förstår vad det är som händer, både beslutsfattare och allmänhet. Malmöborna har visat stort tålamod, vi får mycket uppmuntran men måste be dem om mer tålamod, det här liknar ingenting vi har gjort tidigare, avslutar han.

Till hands dygnet runt

Sophie Åhlander är gruppledare för Röda korset och berättar att de ser till att människor kan värma sig, ladda sin telefon, få ett fungerande simkort med lite pengar på, en kopp kaffe och lite frukt och dricka, byta blöjor och så vidare. I en av deras moduler finns första-hjälpen-personal som plåstrar om sår.
– Ambitionen är att vi ska kunna bemanna med frivilliga dygnet runt, kommer det människor mitt i natten står det inte bussar från Migrationsverket och väntar. Då kan de ändå känna att det finns en aktör de kan vända sig till, värma sig i väntsalen och få ett par torra sockar.
I modulen bredvid finns nystartade organisationen Refugees Welcome to Malmö, som Malmöbon Mesere Zulfi Mustafa tagit initiativ till.
– Vi sköter tre olika delar, vi har en plats på Centralstationen som vi kallar plattan där vi lotsar flyktingar hit till Posthusplatsen, vi hjälper dem att få lite fika och har en garderob i Move by bikes  lokaler vid Malmö C där vi delar ut kläder, berättar hon.

Tacksamheten ger energi

Mesere Zulfi Mustafa tycker att arbetet fungerar bättre och bättre för varje dag. Volontärerna i organisationen har sedan de började hjälpa flyktingar på Malmö C den 7 september lärt sig vad som tar slut, vad som behövs och vad som inte behövs.
– Vi har volontärer som kan många språk, det är en fördel när vi står på Malmö C och håller utkik efter ensamkommande flyktingbarn, berättar hon.
– Vi frågar var de kommer ifrån, vart de vill åka, och tar med dem till Posthusplatsen, sedan tar Migrationsverket och sociala myndigheter över.
– Den stora belöningen är flyktingarnas leenden, tacksamheten över att vi finns här och att de får hjälp.


Mesere Zulfi Mustafa, initiativtagare till Refugees Welcome to Malmö, och Jonas Hult, Malmö stads samordnare på Posthusplatsen.

Så kan du  hjälpa till

Vill du engagera dig? Din hjälp är mer än välkommen på Posthusplatsen. Ett exempel är att hjälpa de ensamkommande flyktingbarnen som placerats ute i tillfälliga boenden att fördriva dagarna – med utflykter, datorspel, idrott, kortlekar med mera. Att ge dem någonting som skingrar tankarna och håller dem sysselsatta.
Både Röda korset och Refugees Welcome Malmö behöver fler volontärer – gärna personer som kan vara flexibla med tider.
Garderoben som drivs av Refugees Welcome Malmö behöver framför allt varma kläder till ensamkommande flyktingkillar – jackor, tjocka tröjor, mössor och vantar. Dessa kan lämnas in på Djäknegatan 1.Här kan du läsa mer om Malmö stads arbete och om hur du kan hjälpa till.


Senast ändrad:

sv