$left
$middle

Svea Burnell har checkat in på Trygghetshotellet på grund av ett stambyte. Här passar hon på att cykla runt i München och Malmö för att se hur städerna ser ut i dag. Sektionschefen Eva Thulin hjälper henne med utrustningen.

En gränslös tur på cykel

I det senaste tillskottet på Malmö stads trygghetshotell förenas ny teknik med äldre människors behov av hälsosam stimulans.  
– Där ser jag OS-byn i München. Fantastiskt! Min dotter bor i München, säger hotellgästen Svea Burnell när hon trampar på upplevelsecykeln.

text Nina Eggerth
foto Peter Kroon

Med upplevelsecykeln kan man resa till välkända platser från förr. Eller ta en virtuell tur för att titta på nya miljöer.
Sektionschefen Eva Thulin har ställt in datorn på München. När hon släpper markören vid OS-byn dyker den upp i storformat på den välvda duken framför Svea Burnell. När hon trampar på cykeln rör sig filmen framåt och Svea Burnell upplever att hon liksom svävar fram över OS-byn.  
– Bilderna vi ser kommer från Google Street View, som har varit ute och filmat stora delar av världen. Man skriver in här på datorn vad man vill se och så visas platsen på filmduken. Det går att zooma in ända ner på gatunivå, förklarar Eva Thulin.

En sväng om operan

Nästa visuella resa blir på hemmaplan. Svea Burnell har varit en trogen teater- och operabesökare. Ända sen 1946 har hon gått på Malmö stadsteater (numera Malmö opera).
– När jag såg operan Carmen blev jag helt såld och började gå regelbundet. Jag har sparat programmen från alla föreställningar jag varit på genom åren.
Eva Thulin ställer in upplevelsecykeln på att visa operan. Framsidan av byggnaden kommer i närbild med Teaterrestaurangen vid sidan om.
– Där är entrén till teatern, utropar Svea Burnell och trampar på. Filmen rör sig ut i gatumiljö och plötsligt cyklar hon längs Fersens väg.  

Fysisk och mental stimulans

Uppfinningen med cykel, dator och filmduk är framtagen av Gloria mundi care, som kallar sin produkt Jdome bikearound. Tanken är att den ska fungera som ett verktyg för rehabilitering och aktivering inom vård och omsorg. Både fysisk och mental förmåga aktiveras och tränas.
– Det ger även upphov till positiva samtal om olika platser, till exempel där man bodde som barn eller ställen där man har semestrat, berättar Eva Thulin.
Anledningen till att Svea Burnell tagit in på Trygghetshotellet i Limhamn beror på att man genomför omfattande stamrenoveringar på hennes hemadress. Hotellet är till för personer som har fyllt 67 år, har fast bostad i Malmö och är folkbokförda i stan. Orsakerna till att man checkar in varierar.
– Många kommer för den sociala samvaron och ett avbrott i vardagen. Det räcker med att den ena personen i ett par uppfyller ålderskravet. Det går även bra att boka in sig som gäst över dagen. Till jul och nyår har vi fullbokat, förklarar Eva Thulin.
Trygghetshotellet har funnits sedan 2009. Gästerna erbjuds helpension och kan delta i olika aktiviteter under dagarna. Personer med mer omfattande vårdbehov kan inte bo på hotellet.
– Har man en biståndsbedömd insats i form av till exempel korttidsplats eller omfattande hemtjänst­behov är det inte möjligt att checka in på hotellet.
En uppskattad plats på hotellet är solrummet. Väggarna är täckta med en fototapet som visar ett söderhavsmotiv med strand, hav, gröna träd och några enkla hus. Golvet är täckt av ett tjockt lager sand. Svea Burnell sätter sig i en av solstolarna och ser nöjd ut.

Som en solig sommardag

Ljuset i rummet är starkt, som en solig sommardag, och Svea Burnell får ett par solglasögon av Eva Thulin som förklarar att det inte är ett solarium.
– Man blir inte solbränd av ljuset här. Det är mer som dagsljus.
Den som inte vill sitta vid beachen kan bland annat besöka avslappningsrummet med dämpad belysning och lugn musik, prova sittgympa, spela sällskapsspel eller surfa på nätet i datorrummet. Eller bara sitta och umgås över en kopp kaffe.

FAKTA

• Trygghetshotellet ligger på Rudbecksgatan 1 i Limhamn.
• Att bo här kostar 190 kronor per dygn.
• Du kan även boka vistelse dagtid utan övernattning för 99 kronor per dag.
• Du (eller din partner om ni är ett par) måste ha fyllt 67 år och vara skriven i Malmö.
• Trygghetshotellet erbjuder upplevelserum, solrum, tema-eftermiddagar, filmkvällar, dator, fot- och hårvård till självkostnadspris och andra aktiviteter.
• Incheckningen är öppen dygnet runt och bokar gör du på telefon 040-34 91 71.

Senast ändrad:

sv