
Linda Dahlgren hoppas minska sin pendlingstid med 40 minuter, när hon kan byta från buss till tåg mellan Malmö och Trelleborg.
Trelleborgsbanan gör
livet lättare – i Malmö
I Trelleborg är förväntningarna stora på Pågatågen, som börjar rulla till och från Malmö den 12 december. Men Trelleborgsbanan har också stor betydelse för Malmöborna – och inte enbart för dem som pendlar till Trelleborg.
text Johan Bentzel
foto Peter Kroon
Kvart i sju varje morgon lämnar Linda Dahlgren bostaden på Östervärn i Malmö för att ta sig till stadshuset. Beroende på väder och vind hoppar hon antingen upp på cykeln eller traskar till busstationen för att kliva på regionbuss 130 eller 132 för en kortare resa inom staden.
Från stadshuset väntar vidare färd med regionbuss 146 till jobbet i Trelleborg, där hon sedan i mars i år är personalspecialist på kommunledningsförvaltningen.
– När jag har gått av bussen på station Övre i Trelleborg har jag en promenad på cirka 15 minuter till jobbet på den östra sidan av staden, säger hon.
Cyklar Högaholm–Hyllie
Samtidigt, i en annan del av Malmö, gör socialsekreteraren Katarina Sjölin en liknande resa. Precis som Linda Dahlgren har hon pendlat mellan Malmö och Trelleborg sedan i våras.
Varje morgon cyklar hon från hemmet i Högaholm till Hyllie, en tur som tar cirka tio minuter. Klockan 07.04 hoppar hon på regionbuss 346 till Trelleborg Övre. Även hon måste sedan gå i ytterligare drygt tio minuter innan hon är på jobbet.
Att åka bil tar egentligen bara 20 minuter för Katarina Sjölin, men hon tycker att det är viktigt att åka kollektivt. Dels vill hon röra på sig, dels värnar hon om miljön. Att det dessutom är billigare är en välkommen bonus. Pendlingslivet är annars en relativt ny erfarenhet efter 35 år som anställd i Malmö.
– Man vänjer sig. Det är trevligt att sitta på bussen, spela lite spel, lyssna på radio och så, säger hon.
Kortare restid från december
I december kan både Katarina Sjölin och Linda Dahlgren se fram emot nya resvanor. Den 12 december börjar nämligen Pågatågen att rulla mellan Malmö och Trelleborg.
På vardagarna avgår tågen varje halvtimme från klockan 05.00 till midnatt, med ännu senare turer på fredagar och lördagar. Resan från Malmö C till Trelleborg C tar knappt 35 minuter. Nya stationer längs vägen blir Västra Ingelstad och Östra Grevie i Vellinge kommun.
Trelleborg C blir också ny knutpunkt för bussarna i staden. Det betyder att Trelleborg Övre försvinner som hållplats.
Trelleborgsbanan är givetvis en stor händelse i staden som bär dess namn, men den har också stor betydelse för Malmö. Pendlingen går ju på båda håll. Det finns dessutom andra fördelar, framför allt minskad trafik. När Trelleborgsbanan invigs dras flera av dagens bussturer in. Det innebär åtta regionbussar färre per timme längs Malmös gator.
– Då minskar också trängseln på våra gator och därmed även bullret och luftföroreningarna, säger Malmö stads gatudirektör Kerstin Gustafsson.
Samtidigt är förhoppningen att även biltrafiken in och ut ur staden ska minska.
– Det brukar vara enklare att locka bilister att åka tåg än buss. Nu har trelleborgarna haft en lysande fin busstrafik, som har gått väldigt tätt och på motorvägen, men det har ändå tagit ungefär 45 minuter. Så när det nu blir tågtrafik med kortare restid hoppas jag att det inte bara är bussresenärerna som byter till tåg, utan att det också är några bilister som väljer att ställa bilen, säger Kerstin Gustafsson.
Vellinges stationer påverkar Malmös gator
De nya stationerna i Vellinge kommun bidrar sannolikt också till en förbättrad trafiksituation i Malmö.
– Det är ju ett nytt alternativ för landsortsborna på Söderslätt. De kan köra till sin närmaste tågstation och ställa bilen där, i stället för att ta bilen hela vägen in till Malmö. Vi får hoppas att de som nu kan åka kollektivt i högre grad också gör det, så att det blir mer plats och bättre framkomlighet för dem som verkligen måste ta bilen, säger Kerstin Gustafsson.
De förmodade effekterna av Trelleborgsbanan ligger bra i linje med Malmö stads trafikmiljöprogram, där målet är att minska andelen bilpendlare från 60 till 50 procent under de närmaste fem åren. Här kan Pågatågen till Trelleborg spela en viktig roll.
Lättare att pendla till Trelleborg
Trelleborgsbanan bidrar samtidigt till en vidgad arbetsmarknad. Med hög arbetslöshet i Malmö tycker Kerstin Gustafsson att det är bra om det blir mer attraktivt för Malmöbor att hitta jobb och pendla till Trelleborg.
– Man ska komma ihåg att kollektivtrafiken inte finns till för sin egen del, utan är ett medel för att uppfylla andra önskemål kring jobb, studier, fritidsintressen och kulturutbud, säger Kerstin Gustafsson.
Det kan inte minst Trelleborgspendlaren Linda Dahlgren skriva under på.
– I dag har jag 75 minuter från dörr till dörr. Min förhoppning är att jag ska kunna dra ner min pendlingstid ganska rejält, kanske med hela 40 minuter. Min plan är att kunna cykla ner till Centralen och ta tåget. Jag kommer ju närmare mitt jobb i Trelleborg också. Så jag ser verkligen fram emot det, säger hon.
Katarina Sjölins reserutiner ändras inte lika drastiskt. Det blir fortfarande en cykelfärd till Hyllie, men i stället för att hoppa på bussen får hon traska ner till tågspåren. Hon räknar ändå med att ta sig snabbare till och från jobbet.
Hon påpekar att det visserligen verkar vara mer strul med tiderna för tågen, jämfört med bussarna som alltid går exakt i tid, men om allt flyter på problemfritt är mycket tid vunnen.
– Jag vet inte exakt hur mycket snabbare det kommer att gå, men de säger att man kan tjäna tio, tolv minuter på att åka tåg. Dessutom stannar tåget närmare mitt jobb, så promenadtiden minskar nog med ungefär fem minuter.

Att pendla kollektivt är viktigt för Katarina Sjölin, även om hon ganska snabbt hade kunnat köra mellan hem och jobb.
FAKTA Stor invigning på flera stationer
• Trelleborgsbanan invigs med buller och bång helgen den 12–13 december.
• I Trelleborg firas Pågatågen med en folkfest, som pågår båda dagarna 11.30–16, med en rad evenemang i stadskärnan för både stora och små: musikunderhållning, tipsrunda med mera.
• Den officiella invigningsceremonin hålls på lördagen den 12 december.
• Första tåget anländer till Trelleborgs C klockan 11.32.
• Det blir även specialturer under premiärdagen. Biljetter till dessa kan köpas på Trelleborgs turistbyrå från slutet av november.
• På lördagen hålls även invigningsceremonier vid de nya stationerna Västra Ingelstad och Östra Grevie, i samband med att första tåget anländer klockan 10.35 respektive klockan 11. Klockan 10–14 serveras glögg och lussefika på båda stationerna. Det blir också underhållning av kulturskolan samt tipsrunda.