$left
$middle

Glädjen och lekfullheten är påtaglig när Redhawks håller skridsko- och hockeyskola bara för tjejer. Träningen är kostnadsfri för deltagarna och det finns utrustning att låna för de som inte hunnit köpa egen. ”Tjejerna ska kunna lära sig åka skridsko på ett roligt sätt”, säger klubbchef Jens Hemström.

Istid med nytt tänk

Malmö Redhawks har länge varit symbolen för ishockey i södra Skåne. Men verksamheten har bara fokuserat på killar och mäns villkor. Nu gör klubben sin största – och mest långsiktiga – satsning någonsin på tjejhockey. ”Tjejer gillar hockey lika mycket som killar. Och det måste vi ta vara på”, säger klubbchefen Jens Hemström.

text Anders Behrmann
foto Peter Kroon

Det är fredag kväll och klockan är halv sju. En tid då många familjer laddar för fredagsmys med popcorn och Idol. Men inte alla. I Malmö arenas träningshall i Hyllie håller ett drygt dussin tjejer på att förbereda sig för veckans höjdpunkt: tjejernas egen skridsko- och hockeyskola med Malmö Redhawks.
Alicia Christensson Nordlöf är fem år gammal och redan inne på sin andra säsong.
– Men det är första säsongen som tjejerna har en egen träningstid varannan vecka, säger pappa Jerry Christensson.
Hela familjen är sporttokig och båda Alicias bröder spelar ishockey med Redhawks.
– Man ska komma ihåg att det är väldigt ensamt att vara tjej och spela ishockey, säger Jerry Christensson.
Ute på isen är det dags för att lära sig glida på magen. Flickorna är uppdelade i två grupper baserat på kunskapsnivå och de minsta blir instruerade av ledarna Jonas Kellander och Nina Arkliden. En av de lite större flickorna visar och Jonas förklarar.
Alicia Christensson Nordlöf följer efter – med ett ständigt leende på läpparna:
– Det är mycket roligare här bland tjejerna.

Anpassad för killarna

Tidigare har Redhawks inte haft någon damverksamhet och de tjejer som velat spela hockey har fått vara med i killarnas lag. När Jens Hemström tog över som klubbchef i Redhawks i augusti, var det viktigt att förändra.
– Vi kan konstatera att vi idag inte har en fullständig verksamhet. Så enkelt är det, säger han.
– Det har funnits en diskussion i klubben sedan långt tidigare, och vi har hittat mycket mer tålamod och långsiktighet i vårt sätt att arbeta i klubben, ett arbetssätt vi nu applicerar på vår tjejsatsning. Men det är fortfarande så att vi har en organisation som är anpassad efter killarna.
Jens Hemström har fått resurser och utvecklat en långsiktig plan. Damsektionen ska ha verksamhet på tre nivåer: skridsko- och hockeyskola för de små, ungdomslag och seniorlag. Men det måste få ta tid.
– Vi är ödmjuka inför det faktum att vi når ut till väldigt många familjer och har en plattform att få ut vårt budskap, säger han.
– Vi måste också se damhockeyn ur ett Skåneperspektiv och hitta samarbetsformer med övriga lag i Skåne.
Samtidigt anser Jens Hemström att man inte kan låsa in tjejerna i renodlade tjejlag till hundra procent. Poängen är att tjejer och kvinnor, som redan spelar ishockey med killar, ska fortsätta med sin regelbundna träning i klubblagen runtom i länet – och komplettera den med träning och match i dedikerade tjej- och damlag i Redhawks.
– Vårt huvudmål är att på sikt ha ett lag i Riksserien där de flesta tjejerna kommer från närområdet.

När?
– Jag vet inte. När vi känner att vi har kontinuitet i verksamheten. Efter jul ska vi ha regelbunden träning för tjejerna i Stålbucklan (U16) och när vi ser att det finns underlag för lag i andra ålderskategorier så skapar vi dem då.

Tidigare SM-guld

Nina Arkliden var själv hockeystjärna en gång i tiden med SM-guld och landslagsmeriter på sitt cv. Idag är hon mamma till Lily, 7, och Ida, 6, hockeymorsa och hockeytränare. Men ingen ska tro att hon tvingat döttrarna att snöra på skridskorna.
– Nej, knappast. Vi testade att åka skridsko för ett tag sedan och de fastnade direkt. Sen har det varit tjat från dem ända tills Redhawks startade tjejernas egen hockeyskola.
Varannan fredagkväll snör de på sig hockeyrören, tar på sig hjälm och skydd och den rosa tröjan med Tre kronor på.

Vad är det som är så roligt med hockey?
– Att det kan gå lite hur som helst, säger Lily.
– Och att svänga, skrattar Ida.
Fler frågor än så har de inte tid att svara på, för nu måste de ut på isen och åka genom hinderbanan som tränarna byggt upp.
Huvudansvarig för damsatsningen är Jonas Kellander. Han har själv två döttrar som spelar ishockey varav en av dem, sjuåriga Lovisa, också är med på kvällens träning.
– Att träna tjejer är inte samma som att träna killar. Man måste coacha på ett annat sätt – förklara mer, säger han.
– Om jag till exempel skulle säga till ett gäng killar att åka härifrån och dit och kasta sig vid mittlinjen, så skulle de allihopa göra det meddetsamma. Men tjejerna vill veta varför – vilket skapar en annan förståelse för träningsmomenten.
Han förklarar och pekar samtidigt som tjejerna på isen tar sig igenom hinderbanan. Diskussionen hamnar ganska snabbt kring varför det behövs dedikerade tjejlag inom ishockeyn.
– Att som tjej träna och spela med killar är väldigt utvecklande på många sätt. Men på andra sätt tvärtom. Det här med att skjuta, till exempel: många säger att tjejer inte kan skjuta i ishockey. Varför är det så? Jo, för varje gång en tjej har ett skottläge så ropar en kille bredvid ”passa” och för att inte riskera att missa skottet och få skäll så passar hon istället.
– Det händer hela tiden och det gör ju att tjejerna inte får chansen att utveckla sin skotteknik i skarpt läge när de spelar med killarna.

”Måste ha dedikerad verksamhet”

Tillbaka till klubbchefen Jens Hemström. Gång på gång poängterar han det viktiga med långsiktighet och samarbeten. Två frågor dyker upp:
Hur får vi flickor att börja med ishockey?
Hur får vi flickor att fortsätta med ishockey?
– Vi måste ha en dedikerad verksamhet. Verksamheten kanske ska vara annorlunda än killarnas. Vi tar på oss att skapa matchmöjligheter där tjejlag ska kunna spela mot tjejlag. Vi vill utveckla verksamheten och lära känna tjejernas behov. Vi darrar inte på manschetten för att göra det här bra.

Redhawks skridskoskola för tjejer

… vänder sig till flickor i åldern 4–10 år och är gratis. 8 januari 18.30 är det prova på-åkning i träningshallen på Malmö arena och därefter är det skola varannan fredag. Lån av utrustning måste anmälas till lars.olsson@malmöredhawks.com


Alicia Christensson Nordlöf är yngst på isen när Redhawks nya satsning, skridsko­skola för tjejer, intar träningshallen i Malmö arena. Utmaningen att få tjejer att börja och fortsätta med ishockey tar Malmöklubben på allvar.

Senast ändrad:

sv