$left
$middle

Konstkollektivet Hålet ville utforska begreppet ”Ta plats” på scen – och det gjorde de.

Bjud på kreativ kultur

… så kan du få pengar för att förverkliga din idé

De hade en kreativ idé och ville genomföra ett kulturprojekt. Genom stipendiet Kulturexpressen kunde konstkollektivet Hålet bjuda Malmö på en föreställning om att ta plats.

av Camilla Westemar
foto Peter Kroon

Uppemot tvåhundra personer har samlats på STPLN i Västra hamnen, en mötesplats för kreativa projekt i Kockums gamla stapelbädd. Ikväll är det premiär för teatergruppen Hålets föreställning som handlar om att ta plats. En helkväll i kulturens tecken som även bjuder på poesi, konst, dans och performance.
Och de sex teaterutbildade tjejerna tar verkligen plats på scenen och belönas frikostigt med skratt, applåder och igenkännande leenden.
Teatergruppen Hålet består av tre generationer teaterelever från Fridhems folkhögskola i Svalöv. I höstas bildade sex tjejer den teatergrupp som nu utforskat kvinnors möjlighet att ta plats på olika sätt. Hur enkelt är det och vad betyder det egentligen att ”ta plats”?
– Hålet är en frizon för oss där vi undersöker tillsammans och testar olika sätt att ta plats genom improvisation och diskussioner, förklarar Nina Dahn.

Ett fritt rum

– Med Hålet och den här föreställningen har vi skapat oss ett eget rum, fritt från män, där vi verkligen får ta plats på våra villkor – utan att hänsyn till den manliga blicken, säger Hanna
Jalilvand Forslund.
För sin uppsättning sökte Hålet stöd från Malmö stads Kulturexpressen. De uppfyllde mer än väl kriterierna genom att bjuda in en publik, involvera andra kulturarbetare och bidra med eget skapande. Att få ett ekonomiskt bidrag betydde mycket.

Fritt inträde och billig fika

– Tänk bara att kunna köpa in grejer till föreställningen istället för att behöva rota hemma i lådorna. Tack vare stipendiet har vi också kunnat ha fritt inträde ikväll och erbjuder billig fika, säger Hanna en stund innan en fiktiv ridå ska gå upp.
Så avslutar Hålet sin föreställning. Applåderna tycks inte vilja ta slut och alla är synbart lyckliga och rörda över responsen. Nu fortsätter kvällen med dans, poesi, mingel och konst.
Och alla vågar säkerligen ta plats.


Konstkollektivet Hålet tackar för applåderna.

Ett snabbt bidrag

Du som har en kreativ idé och vill genomföra ett kulturprojekt som kan berika Malmös kulturliv kan söka stipendiet Kulturexpressen. Stipendiet är på upp till tio tusen kronor och kan sökas av dig som är över 13 år och bor i Malmö. Kulturexpressens stipendium kan beviljas för projekt som genomförs i Malmö och som är öppet för andra att ta del av.
Ansökan sker via digital ansökningsblankett och ska skickas in senast sex veckor innan du vill genomföra ditt projekt. Du som söker får inte vara professionellt yrkesverksam inom kulturområdet. 

Senast ändrad:

sv