$left
$middle

Bella Malekian har lyckats med det ingen annan gjort förut: att få två priser på Malmö näringslivsgala, när hon både blev Årets näringslivsrookie och fick Malmö stads näringslivspris för etnisk mångfald. ”Det finns inga fördomar inom dans. Dans handlar om glädje och om du är lycklig inombords känner du inget hat”, säger hon.

”Jag har byggt allt detta själv”

Med en enorm envishet, ett brinnande hjärta och ett skarpt affärssinne har Bella Malekian skapat en succé i en värld där normerna säger att hon inte borde ha lyckats.

text Anders Behrmann

foto Peter Kroon

27 år gammal blev Bella Malekian den första någonsin att ta hem två priser på Malmö näringslivsgala. Och det är lätt att förstå varför Malmö dans­akademi har blivit Skånes största dansskola med 1 200 elever, 75 kurser varje vecka och 25 lärare. Bella Malekian, grundare och vd, har en energi som smittar av sig och bjuder in till glädje och gemenskap.
Men hon har vandrat en lång väg – trots att hon inte ens har fyllt 30.
– Jag startade dansskolan redan när jag var femton år gammal. Och folk hade så mycket synpunkter på det: ”Det går inte”, ”Inte kan en femtonåring driva en sådan grej”. Men jag var helt säker på mig själv, berättar Bella Malekian när Vårt Malmö får en pratstund i en för stunden tom soffa i receptionen.
Dansen har funnits i hennes liv sedan hon var två år. I tonåren fick hon börjar hoppa in som vikarie på olika dansskolor. När hon sen märkte att hon blev mer poppis hos eleverna än de ordinarie lärare föddes tankarna om att starta eget.
– Jag tänkte att ”jag kan ju göra detta själv” och började hyra in mig i olika lokaler i stan. Det kunde vara på flera olika ställen samma kväll, så jag släpade runt på en gigantisk stereoanläggning på bussen tvärs över halva Malmö.

Utan lån eller bidrag

Så småningom hyrde Bella in sig på en annan dansskola i Malmö innan hon hittade sina egna lokaler i Sofielund och skapade det som idag är Malmö dansakademi. En röd tråd i hela processen har varit ”Jag kan själv” – och det är också detta som Bella Malekian är mest stolt över:
– Jag har byggt allt det här själv från grunden – utan att låna pengar eller ta emot bidrag. Jag är väldigt envis och vill göra allt själv på mina egna villkor.
Men det har inte alltid varit lätt:
– Det har gått fel på alla sätt som det kan gå fel när man bygger upp en sådan här verksamhet. Det har verkligen inte varit en dans på rosor, men jag låter det inte hindra mig.
– Det är också en sak som jag lär ut på mina lektioner: att inte ge upp. Ibland möter man elever som inte tror att de kan lära sig ett danssteg eller en koreografi. De ger upp. Då kan jag låta danslektionen bli mer av en livsstilscoachning och jag pratar om hur man kan programmera sig själv att klara av saker. Flera gånger har jag känt hur stämningen i hela rummet ändras när eleverna förstår.

Ung, kvinna och invandrarbakgrund

Bella Malekian har egentligen alla normer emot sig för att lyckas som företagare. Hon är kvinna, hon är ung och hon har invandrarbakgrund – förutsättningar som oftast sätter stopp men som hon istället använder som sporre.
– Jag vill inte falla in i mallen och jag älskar att bryta mot normerna. Om folk tycker det är för mycket med rosa och gul pastell på dansskolans hemsida så målar jag hela dansstudion i rosa och gul pastell.
Bella Malekian brinner för minoriteter och känner ett ansvar för att ta in minoritetsgrupper i verksamheten. Dansskolan skänker ofta pengar till välgörenhet och erbjuder flyktingar att komma och dansa gratis.
– Jag har funderat på om det egentligen är så rättvist. Ska man inte bjuda alla utsatta att dansa gratis då? Men man måste börja någonstans.

Ett andra hem för många

Bellas sköna personlighet har smittat av sig på eleverna och de andra lärarna på Malmö dansakademi. När det är dags att stänga på kvällarna sitter det alltid elever kvar i sofforna och hänger – oftast unga tjejer vars liv kretsar kring dansskolan.
– Jag brukar säga att det här är deras andra hem, men då rättar de mig och säger att det här är deras första hem, skrattar Bella Malekian.
Stärkt av framgången har hon skapat nya planer: dansskolor ska öppnas i Lund och Helsingborg och det finns planer på att dra igång CSN-
berättigade dansutbildningar med fokus på mångsidighet.
– Och studioägare. Det finns ingenstans någon utbildning för hur man driver en dansstudio och det går inte att jämföra med vanligt företagande.
– Så nu letar jag efter rätt personer att driva de här sakerna tillsammans med. Det finns ingen poäng att expandera om det inte blir lika bra som Malmö dansakademi.


FAKTA: Därför prisas Bella Malekian

Malmö stads näringslivspris inom mångfald:
˝Malmö dansakademi utgår ifrån alla människors lika värde! Via dans förs människor med olika bakgrund samman vilket bidrar till ökad integration. Företaget är ett gott exempel på att mångfalden i affärslivet lönar sig.”
Årets näringslivsrookie:
”För att med mod och höga ambitioner ha gått från dröm till verklighet och steg för steg byggt ett företag som höjer pulsen i Malmös näringsliv.”

Fakta: Grundare, lärare, vd

Namn: Bahar ”Bella” Malekian.
Ålder: 27 år.
Bor: Väst­ra hamnen.
Familj: Mamma Bita, pappa Morteza, en syster och två bröder.
Gör: Grundare, lärare och vd på Malmö dansakademi.
Meriter: Utbildningar från hela världen i bland annat jazz, balett, hiphop, persisk dans, bollywood, samba, salsa, marengue, med mera. Vann VM i salsa shines-divisionen i Miami i vintras tillsammans med danspartnern Mariano Neris. Koreograferar, föreläser, uppträder och undervisar i hela världen.

Senast ändrad:

sv