$left
$middle

Stora och små, rutinerade och nybörjare. Alla har möjlighet att prova på roller derby när Malmö Royal roller derby bjuder in till prova på-dagar. Genom satsningen Spontan i stan erbjuder Malmö stad ett smörgåsbord av gratis föreningsaktiviteter. Klasskompisarna Selma Albattat, Lorena Xhafa och Siri Klingborg gillar fart och fläkt och passar på att prova hjulen.

Spontanidrott lockar unga tjejer

”Hit me hard”, sjunger artisten ur högtalarna på Malmö tennishall. I hallen samsas rutinerade roller derby-åkare med lätt stapplande nybörjare – alla med skyddsutrustning från topp till tå. För det är en tuff sport på rullskridskor som står på programmet den här eftermiddagen. Under hela våren serveras ett smörgåsbord av gratis fritidsaktiviteter i Malmö, fartfyllda roller derby är en av dem.

text Camilla Westemar
foto Peter Kroon

Malmö Royal roller derby är en av Malmös två roller derby-föreningar och den nyaste i sammanhanget. Torgny Nilsson är en tämligen ovanlig syn i roller derby-sammanhang, eftersom han är man. Sporten vänder sig främst till kvinnor och Torgny fyller på om sporten:
– Roller derby är en kontaktsport som enkelt förklarat går ut på att lagets så kallade jammer ska ta sig förbi motståndarlagets försvarare, som kallas blockers.  Man kan säga att jammern är bollen – laget får poäng för varje gång jammern lyckas ta sig förbi en grupp blockers, förklarar Torgny.
– I vår förening åker både män och kvinnor, annars är det vanligast med ligor och seriespel för enbart kvinnor.

Självklar skyddsutrustning

Det är tuffa tag med andra ord. Att tackla och blockera motståndarens jammer är själva poängen. Men sportslighet och kamratskap är ändå de främsta ledorden för sporten som föddes i USA på 1930-talet, då mest som en uppvisningssport. Att träna och tävla med ordentlig skyddsutrustning är en självklarhet. De glada amatörerna i Malmö tennishall har knä-, handleds- och armbågsskydd och såklart rejäl hjälm. Proffsen som säkert rullar förbi har även tandskydd.
Klasskompisarna Lorena Xhafa, Siri Klingborg och Selma Albattat har testat roller derby en gång tidigare och kommit tillbaka.
– Roligt! Och lite svårt.
Så sammanfattar tjejerna i kör hur det är att åka rullskridskor. Och sen ger de sig på säkra hjul ut på den ovala banan tillsammans med proffsåkarna.
Torgny tar hand om 11-åriga Anna Hansson som aldrig stått på rullskridskor förr. Efter några tveksamma frånskjut rullar hon ut på planen och får instruktioner av Torgny om att böja på knäna och luta sig lätt framåt för att undkomma fall bakåt.
– Det är svårt, konstaterar Anna. Jag trodde det var som att åka vanliga skridskor, men det är mycket svårare att svänga.

Inkluderande sport

Bakom Anna kommer Jeanna Nilsson, ett proffs på rullskridskor som tar alla chanser att finputsa åkning och blockeringsteknik.
– Roller derby är en inkluderande sport som kombinerar kamratskap och tuffa tag, berättar Jeanna, eller ”Blockingjay”, som hon kallas i roller derby-sammanhang.  
– Jag visste inte vad det var innan min mamma började och drog med mig på en träning. Men nu är jag fast!


FAKTA Prova på – spontant och gratis

Spontan i stan är en satsning från Malmö stad som syftar till att ge fler barn och unga möjlighet att prova på föreningslivet, med förhoppningen att de på sikt blir föreningsaktiva.
Alla aktiviteter är gratis och kräver ingen föranmälan – det är bara att komma och prova allt från parkour och dans till zumba och tyngdlyftning.
Drygt 30 föreningar erbjuder i dagsläget prova på-aktiviteter runt om i Malmö.
Under 2016 får Malmös föreningar knappt 1,4 miljoner för att kunna erbjuda barn och unga gratis sporter och aktiviteter genom Spontan i stan, en ökning av anslaget med en halv miljon kronor.
Det finns fler chanser att prova roller derby under våren. Förutom Malmö Royal roller derby, arrangeras prova på-dagar även av Crime city rollers.
Alla aktiviteter finns också i gratisappen Kul i Malmö.


Senast ändrad:

sv