$left
$middle

Den nya lekplatsen som växer fram vid Barnens Scen invigs i början av juni och är en av de mest efterlängtade nyheterna i Folkets park. Snart är det slut på allt byggarbete i parken, som därmed blir så tillgänglig för alla Malmöbor som den är tänkt att vara.

Rustad folkpark redo för sommar

Efter månader av ombyggnationer står Folkets park redo att möta sommarsäsongen. I år är parken dessutom full av nya spännande aktiviteter, allt från en toppmodern lekplats till stadsodling och boule.

text Johan Bentzel
foto Peter Kroon

Valborgsfirandet blev på många sätt startskottet för högsäsongen i Folkets park. Under de kommande månaderna avlöser som vanligt en rad arrangemang varandra.
Parken är visserligen öppen året runt, men sommarsäsongen är nog lite extra välkommen i år efter flera månaders ombyggnationer med svårigheter att ta sig fram.
Stora delar av parken har varit uppgrävd på grund av en omfattande men ytterst nödvändig omläggning av hela vatten- och avloppssystemet, ett arbete som drog i gång i oktober.
– VA-ombyggnaden är klar, vilket vi är mycket glada för. Det går faktiskt att komma fram överallt i parken nu utan en massa byggstaket som hinder. Nu återställer vi parken och gör den blomstrande igen! säger verksamhetsledaren Felicia Fredriksson.

Ny lekplats – för de lite äldre

De nya rören är inte den enda ombyggnationen som har pågått i parken. Bakom Far i hatten, vid ingången till Barnens scen, har också en ny lekplats vuxit fram. Medan parkens övriga lekplatser i första hand riktar sig till yngre barn, är den nya tänkt för de lite äldre barnen.
Lekplatsen är utformad som en klätterbana uppe i luften och invigs under första veckan i juni. Den är till skillnad från den omtalade ”parkoiden”, som av budgetskäl för tillfället ligger på is, ett av de inslag i programmet för parken som förverkligas redan nu.
– Tanken med den nya lekplatsen är att aktivera barnen tillsammans med föräldrarna. Jag ser mycket fram emot att klättra omkring i den, säger Felicia Fredriksson.
I juni öppnar också en ny bygglekplats vid plaskdammen. Dit kan barn gå för att bygga sina egna kojor eller barkbåtar av återvunnet material.

Premiär för stadsodling

En annan nyhet med premiär i juni är Odla i parken. Det är ett stadsodlingsprojekt där Malmöbor har möjlighet att testa på att odla grödor av olika slag, antingen som en engångsupplevelse eller under en längre period.
– Det finns många initiativ i staden för stadsodling och vi vill samla dessa. Vi har en stor yta i parken som vi inte utnyttjade, så vi tog hjälp av våra vänner på Slottsträdgården och Lindeängelund och satte ihop konceptet Odla i parken. Där kommer det odlas i pallkragar, och snart är också ett växthus och utekök på plats. Vi kommer att samarbeta med förskolor och skolor som kan komma till oss för att odla och laga mat. Under sommaren har vi öppen verksamhet, där alla våra besökare ges möjlighet att så, rensa och odla växter, säger Felicia Fredriksson.

Nya aktiviteter varannan vecka

Tivolit är borta sedan länge, men på parktorget, där karusellerna tidigare stod, blir det aktiviteter för barn i alla åldrar under hela sommaren. Varannan vecka byts aktiviteterna ut. Det kan till exempel vara hoppborgar och klättertorn. Här finns också en dansbåge och parkens populära hoppkudde.
– Vi erbjuder många olika aktiviteter för barn i olika åldrar som ska stimulera rörelse, säger Felicia Fredriksson.
Boule i parken är en helt ny satsning, som hålls på Franska torget bakom Moriskan varje lördag klockan 14–18 juni ut. Boulebar, som normalt håller till på Drottningtorget, har guider på plats.
– Det är helt gratis, så det är bara att komma förbi. Det finns riktiga proffsklot på plats och vid varje tillfälle musik i form av dj eller mindre akustiska spelningar. Det som är trevligt med boule är att alla åldrar kan vara med, vilket passar parkens profil utmärkt, säger Felicia Fredriksson.

Från tango till dansband

Även om barnfamiljer är Folkets parks prioriterade målgrupp är ambitionen att vara en öppen och tillåtande park med många aktiviteter, där förhoppningsvis alla kan hitta något som passar just dem.
Det innebär ett brett utbud med allt från stora publika arrangemang som allsång och stand up till nära samarbeten med föreningslivet.
I skrivande stund har Folkets park redan planerat in aktiviteter med ett 50-tal föreningar, men fler kan tillkomma. Det blir bland annat både en turkisk och indisk festival samt en lång rad danskurser i allt från brasiliansk till afrikansk dans.
– Jag tycker att det är charmigt att du ena dagen kan komma och lära dig tango och nästa dag komma hit och lyssna på dansband. Det visar tydligt vår bredd, säger Felicia Fredriksson.
Parken vill också profilera sig som högtidernas park och firar därför alla viktiga högtider under året; nationaldagen och midsommar naturligtvis, men också ramadan och andra högtider som i dag berör en stor del av Malmös befolkning.
– Vi vill vara en mötesplats för alla, där olika föreningar och organisationer i Malmö känner att de är välkomna. Vi vill också vara en medskapande park, som möjliggör för olika grupper och människor i samhället att både vistas och arrangera i parken. Vi får mångfalden genom vårt starka samarbete med Malmös rika föreningsliv, avslutar hon.

Folkets parks nya lekplats. Illustration: Karin Brodin

Hej besökare, vad betyder Folkets park för dig?

Fredy Espitia (vänster) med sonen Louis:
– Det är jättenajs att ha en sådan här park som är så pass instängd mitt i stan. Framför allt på sommaren är vi här rätt mycket. Det är trevligt för barnen och så finns här så mycket att göra. Man kan bara hänga här. Det är många som grillar och så har vi plaskdammen som är underbar för barnen att leka i. Sedan finns här ju också en jätterolig lekplats. Det händer en hel del annat i parken också. De brukar fira både Eid och midsommar här. Det gillar vi!

Åsa Sandström:
– Den här parken betyder jättemycket för mig. Det var genom Folkets Park som jag lärde känna Malmö. Jag jobbade här förut. Jag kom till Malmö 2001 och har fått vara med när parken började blomma upp till bli den framgångssaga som den har varit de senaste åren. Det bästa är att parken är så tillgänglig och grön och att här pågår så många olika saker hela tiden. Periodvis är jag mycket i parken. Numera jobbar jag inte i parken längre, men jag jobbar i närheten och eftersom jag har ett så himla varmt kontor har jag gått hit i dag för att sitta här i stället.

Anita Linde:
– Det är första gången jag är här på tre år. Jag har haft problem med att gå, så jag har inte kunnat vara ute så mycket. Men nu har jag fått proteser i knäna och kan ge mig ut och cykla. Det är härligt! I dag hade jag lite tid över, så jag tänkte komma in här och se hur här ser ut. Jag var nyfiken. Jag har ju läst om parken i tidningen. När mina barnbarn var små var vi här mycket. Barnteatern är jättetrevlig, lekplatsen också. Sedan var ju parken också viktig för mig när jag var ung. Då fanns här tre dansbanor: Amiralen, Brändan och gamla dansbanan. Så parken har betytt mycket för mig i olika perioder i livet.

Jenny Frankell:
– Jag jobbar på förskolan Peter Pan vid Caroli City och är här med förskolebarnen i dag. Vi har cyklar som vi tar oss runt i stan med. Folkets Park är ett bra ställe med tydliga gränser. Det blir tydligt för barnen var man får och inte får vara. I dag har vi även varit på teater. Det är bra att kombinera lek i parken med Barnens Scen. Vi har inte varit här på ett tag, eftersom vi har hört att här har varit svårt att ta sig fram på grund av allt pågående arbete. Så det är första gången i år.

Läs mer om vad som händer i Folkets park i sommar här.

Senast ändrad:

sv