$left
$middle

Under hyrcyklarnas två första veckor har 11 000 resor gjorts med dem, och 1 700 personer har tecknat årsprenumerationer. En succé, kort sagt. Foto: Gustaf Johansson

Succé på två hjul

Många har nog lagt märke till de orange och vita cyklarna som börjat rulla i staden – Malmös nya hyrcyklar.
Vårt Malmö har tagit tempen på några hyrcyklister.

text Camilla Bergvall
foto Peter Kroon

Lördagen den 14 maj invigdes Malmö by bike och 500 hyrcyklar började rulla i centrum. De första två veckorna var en stor framgång och Malmö by bike har fått god respons från allmänheten.
– Vi har haft 11  000 resor på två veckor och 1 700 har tecknat årsprenumerationer, berättar Henrik Gunée, projektledare, Malmö stads gatukontor.

Öppet dygnet runt

Malmö by bike har öppet dygnet runt, året om. I dag finns det ungefär 50 cykelstationer utplacerade i centrala Malmö och fler planeras.
På kartan på Malmö by bikes hemsida och i appen kan du enkelt se var stationerna finns och var det finns tillgängliga cyklar just nu.
– Tanken är att det ska vara som en förlängning av kollektivtrafiken, där du kan bestämma tidtabellen själv, säger Henrik Gunée.
När du lånat en cykel kan du använda den i en timme och tanken är att du ska ta dig från ett ställe till ett annat på den tiden.

Kan bli prickad

Om du inte lämnar tillbaka din cykel inom en timme får du en prick. När du har tre prickar så spärras ditt kort.
Är det fullt vid en station när du kommer för att ställa din cykel kan du blippa ditt kort så får du tio extra minuter på dig att ta dig till en annan station.
– Men det har ännu inte varit något problem, berättar Henrik Gunée.   


Vad tycker du om det nya hyrcykelsystemet?

”Det är en dröm att kunna hyra en cykel såhär inne i stan. Just nu är jag på väg till centralen och har ganska bråttom”, säger Daniel Kyramarios.

”Jag läste om de nya hyrcyklarna och tyckte det var smart. Det jag gillar är att man inte alltid behöver ha den med sig utan att man kan ta en när man vill. Jag använder hyrcykel varje dag, nu är jag på väg till skolan”, säger Bardia Norouzi.

”Det är väldigt praktiskt eftersom jag bor i stan, nu är jag på väg till jobbet. Jag har ägt fyra cyklar innan men alla är borta. Men jag skulle gärna ha fler stationer, i Rosengård till exempel, men jag hörde att det var på gång med fler”, säger Abbes Remache.

”Det är skönt att inte vara fast vid en cykel och så blir den inte stulen heller. Jag bor vid en station och jobbet ligger vid en annan, så det är smidigt. Att cykla mellan en nattklubb och krog är också mycket billigare”, säger Nils Holmström.

Hyra cykel – så funkar det

1 Skaffa en prenumeration
Du kan välja att beställa ett cykelkort, ladda ditt Jojo-kort eller använda en kod som du väljer på malmobybike.se. Kortare prenumerationer på 24 eller 72 timmar kan köpas vid tolv utvalda hyrstationer.

2 Låna en cykel
Placera ditt kort vid läsaren, eller använd ditt användar-ID och PIN-kod för att påbörja ett lån. Skärmen visar ur vilket lås du ska ta din cykel. Om cykelstationen är tom hänvisar skärmen till närmaste stationer med tillgängliga cyklar. Systemet ger dig 2 minuter till att kontrollera att din cykel fungerar ordentligt. Skulle något vara fel ställer du tillbaka cykeln i stationen och startar en ny låneprocedur.

3 Hyr om efter en timme
Cykeln kan användas i en timme åt gången. Innan tiden går ut är det viktigt att du hittar en cykelstation där cykeln kan parkeras. Om du vill cykla längre än en timme hyr du bara om cykeln. Lämnar du den försent får du en prick. Efter tre prickar spärras ditt kort, då kontaktar du Malmö by bikes kundtjänst för hjälp.

4 Lämna tillbaka cykeln
Lämna tillbaka cykeln i en ansluten och påslagen cykelstation. Leta efter en ledig plats med grönt ljus, docka cykeln och vänta tills ljuset slutar blinka och slår om till rött.  Placera kortet vid läsaren, eller använd ditt användar-ID och PIN-kod. Skärmen visar då om cykeln är korrekt återlämnad.

Vad kostar det?

365 dagars prenumeration: 250:-
72 timmars prenumeration: 165:-
24 timmars prenumeration: 80:-

Läs mer på Malmö by bike.

Senast ändrad:

sv