$left
$middle

Här blir barnens idéer verklighet

Barn ska få ta plats, ses för dem de är och göra avtryck.
Och det har de gjort och kommer att göra, på stadsbibliotekets nya avdelning för barn upp till åtta år.
Än så länge går det bara att få en skymt av den blivande Bokskogen bakom en liten glasdörr, men den 3 september öppnar Kanini – ett eldorado av upplevelser för Malmös yngsta.

tetx Camilla Westemar
foto Peter Kroon

När avdelningarna för de äldre barnen fick nya platser på biblioteket, föddes tankarna på att förnya det som är de mindre barnens avdelning. Och självklart skulle barnen själva vara med i processen, från bokhyllornas utseende till kategoriseringen av böcker. Trots att Kanini fortfarande är en byggarbetsplats, är det enkelt att se det färdiga resultatet framför sig. De har verkligen lyckats, barnen.

Kreativitet i Regnbågen

I mitten av Kanini ligger Bokskogen. Här har bokhyllorna formen av träd, den mjuka mattan är skön att sätta bara fötter på samtidigt som ljud och ljus förstärker känslan av skog.
Skaparverkstaden som tidigare låg ut mot parken, har flyttat till den motsatta änden och får namnet Regnbågen. Här ska kreativiteten flöda genom både digital teknik och mer traditionellt pyssel.
Mimmi Widner från projektgruppen klär de ännu ganska tomma rummen med målande beskrivningar och visar Krumelurmaskinen som bara väntar på barnen.
– Den påminner om en robot där barnen kan lägga in sina teckningar i robotens gap. Teckningarna kommer sedan att dyka upp som projektioner på väggen i Bokskogen, förklarar Mimmi Widner.

Uppskattad sagogrotta kvar

Hon visar de till synes oändliga möjligheterna till skapande: digitalt pyssel, mikrofoner, filmduk och en lång rad ytterligare överraskningar.
Marie Lassen, också hon en engagerad del av projektgruppen, berättar att Kanini blandar gamla trotjänare med nyheter. Den tidigare så uppskattade Sagogrottan finns kvar, placerad i rummet där böcker för de större fanns. På väggen har en målning med 70 år på nacken samsats med digital teknik.
– Det finns oändliga möjligheter till spännande sagoläsning här inne, säger Marie Lassen.
– Med teknikens hjälp kan vi komplettera högläsningen med bild och ljud på väggarna.

Barnen får tjuvkika

Så långt en liten försmak av Kanini som snart intas av stora och små, efter snart ett år i tillfälliga lokaler i andra delar av biblioteket. Men först ska de viktigaste av alla få en tjuvtitt – barnen som varit med och format sitt alldeles eget Kanini.

Fakta Kanini

Stadsbibliotekets nya avdelning Kanini öppnar den 3 september klockan 11 när barnen klipper bandet till den nya avdelningen.
Värnhemsskolans restaurangelever serverar cupcakes i entrén. Det blir även musikaliska överraskningar under dagen. I skaparverkstaden Regnbågen finns möjlighet att designa egna invigningshattar.
Klockan 16 premiärvisas Malmö stads­teaters föreställning Sagorna i Ljusets kalender. Föreställningen är på svenska och arabiska och är inspirerad av både syrisk och nordisk sagotradition.

Josefin Sandin och dottern Juni 1,5 år är nyfikna på Kanini. ”Vi ritar och tittar i böcker och träffar andra barn här. Juni verkar trivas så vi är här på Stadsbiblioteket ganska ofta och det blir säkert mer ju äldre hon blir”.

Senast ändrad:

sv