$left
$middle

Viktigt samtala om det fria ordet

”Homosexuella jagas från sina hem, utsätts för våld, dödas – av pöbeln eller polisen. Jag tänker inte återvända förrän situationen blivit bättre”, säger Jude Dibia, fristadsförfattare från Nigeria.

Friheten att uttrycka sig är ett samtal om yttrandefrihet mellan tre av Sveriges fristadsförfattare på stads­biblioteket den 19 oktober.
En av dem Malmös egen, Jude Dibia, vars första roman, Att gå med sina skuggor, just har kommit ut i svensk översättning.

text Tobias Christoffersson
foto Peter Kroon

Adrian tänkte sig att hans liv som homosexuell skulle vara över då han gifte sig med en kvinna och bildade familj. När hans förflutna oväntat avslöjas raseras hans välordnade tillvaro i ett mycket intolerant samhälle. Såväl Adrian som hans närmaste konfronteras med tankar om vem han verkligen är och hur livet går vidare.   
Jude Dibias debutroman Att gå med sina skuggor (Walking with shadows) är den första afrikanska romanen med en homosexuell man som huvudperson, och när den kom ut 2005 i hans hemland Nigeria, där homosexualitet är ett till stora delar tabubelagt ämne, väckte den stor uppmärksamhet.

Ingen ville ge ut

– Först ville inget förlag ge ut den. Sedan hittade jag ett litet independentförlag som ville, och då var det omöjligt att få bokhandeln att sälja den eller tidningarna att recensera den, berättar Jude Dibia.
– Men när jag reste landet runt och läste och berättade om min bok kom folk, och böckerna jag hade med gick alltid åt. Till slut kom beställningarna från bokhandlarna – det var en seger.
Att gå med sina skuggor blev en bästsäljare i Nigeria och flera andra afrikanska länder, och Jude Dibia, själv homosexuell, blev en känd förespråkare för HBTQ-personers rättigheter i det offentliga samtalet. I januari 2014 infördes emellertid en lag i Nigeria som kriminaliserar samkönade relationer och som lett till att förtryck och förföljelser av HBTQ-personer ökat starkt. Jude Dibia, som sedan debuten skrivit ytterligare två romaner, lämnade sitt land.
– Kunde jag ha stannat? Man har alltid ett val. Hade jag kunnat fortsätta skriva fritt? Jag tvivlar på det. Hade jag varit vid liv? Jag vet inte. Homosexuella jagas från sina hem, utsätts för våld, dödas – av pöbeln eller polisen. Jag tänker inte återvända förrän situationen blivit bättre.

Skriver på ny roman

Sedan juni ifjol lever och verkar Jude Dibia i Malmö, som stadens tredje fristadsförfattare. Samtidigt som han är fullt sysselsatt med sitt nya romanprojekt, med flyktningsituationen i Europa i fokus, har hans första roman just kommit ut i svensk översättning.
– Malmö är verkligen en fristad för mig, i den mening att jag kan skriva fritt och att jag har fått stort stöd, men också genom att jag kan bygga upp ett nytt nätverk och en ny publik.
Den 19 oktober klockan 19 strålar Jude Dibia samman med Ahmed Mohamed och Babak Salimi Sadeh – fristadsförfattare i Skellefteå respektive Norrköping – på Stadsbiblioteket för ett samtal om yttrandefrihet under titeln Friheten att uttrycka sig”.
– Det perspektiv jag tar med mig är framför allt yttrandefrihet i relation till propaganda och pressfrihet i Nigeria och andra afrikanska länder, och hur lite HBTQ-frågor tas upp i media där.  

FAKTA Fristadsförfattare

Städer och kommuner kan erbjuda författare och andra konstnärer som lever under hot en fristad att leva och verka i. Idag finns ett tjugotal fristadsförfattare i Sverige, utsedda enligt det internationella Fristadsprogrammet, som administreras av nätverket ICORN (International Cities Of Refuge Network), i Sverige med stöd av Statens Kulturråd och Migrationsverket.
Fristaden innebär att författaren får ett två­årigt stipendium, fri
bostad och ett nätverk i staden och regionens kulturliv. Jude Dibia är Malmös tredje fristadsförfattare. De två tidigare heter Parvin Ardalan och Naeimeh Doostdar.

FAKTA Det här händer på temat tryckfrihet

• 6 oktober, Kirsebergsbiblioteket klockan 18: Författarbesök, Jude Dibia.
• 17 oktober, Stadsbiblioteket klockan 17.30: Skapa en e-bok på arabiska.
• 18 oktober, Stadsbiblioteket klockan 14.30: Skapa en e-bok på svenska eller engelska. 17.30: Skapa en e-bok på persiska.
• 20 oktober, Stadsbiblioteket klockan 15: Kom igång – enkla sätt att göra din röst hörd på internet. 17.30: Sprid ordet! Sprid låten! Sprid filmen!
• 19 oktober, Stadsbiblioteket klockan 19: Friheten att uttrycka sig, med fristadsförfattarna Jude Dibia, Ahmed Mohamed och Babak Salimi Sadeh.
• 15 november, Stadsbiblioteket klockan 18: Fängslade författares dag.
•2–10 december, Stadsarkivet: Tryckfriheten 250 år.

Senast ändrad:

sv