$left
$middle

Två dagar i veckan lämnar Ida Jonasson skolbänken för att jobba på Hålsjöns förskola. På avdelning Jupiter sjunger hon och barnen om fem små apor. Med kombinationen av arbete och studier för barnskötare, hoppas förskoleförvaltningen att fler ska söka jobb på Malmös förskolor.

Ida har hittat rätt i jobbdjungeln

Ett jobb i förskolan är ett framtidsyrke, både på kort och lång sikt*. Idag är personalbristen stor och därför satsar förskoleförvaltningen tillsammans med arbetsförmedlingen och gymnasieförvaltningen på att locka fler unga till ett yrkesliv i förskolans värld.

text Camilla Westemar
foto Peter Kroon

En väg att på kort tid få fler barnskötare till förskolan, är satsningen på att låta unga tjejer och killar att under ett år blanda studier med praktisk yrkeserfarenhet. 
21-åriga Ida Jonasson är en av 22 unga mellan 18 och 24 år, som två dagar i veckan lämnar skolbänken på Värnhemsskolan för jobbet på Hålsjöns förskola.

Ett framtidsyrke

Den stora, runda mattan fylls med barn som är ivriga att komma igång med sången tillsammans med Ida. På mattan står en lite säng med fem små apor, mamma apa och en telefon.
– Vilken sång tror ni vi ska sjunga nu då, undrar Ida som håller i samlingen.
Ivriga händer viftar i luften.
– ”Fem små apor hoppade i sängen”, ropar barnen i det närmaste unisont innan de brister ut i sång.
För två år sedan tog Ida studenten från samhällsprogrammet, utan några spikade planer på framtida yrkesval. Så dök möjligheten att få jobba och studera parallellt, mot en bransch som spås goda möjligheter till jobb också på lång sikt. 
– Jag har alltid tyckt om barn och känner att det är det här jag vill jobba med i framtiden, säger hon. Det här är en bra möjlighet att få jobba och studera samtidigt och verkligen få känna på vad det innebär att arbeta i förskolan. Hittills har det varit jättebra på alla sätt.

Får mycket tillbaka

Förskolans värld var inget oskrivet blad för Ida innan hon började i augusti eftersom hon vikarierat på förskolor tidigare. Men med de parallella studierna i ryggen blir det annorlunda, menar hon.
– Förskolan har ju också en läroplan att arbeta efter och nu förstår jag mycket mer varför vi gör vissa saker med barnen, förklarar Ida.
– Jag kan ta med mig kunskap från skolan direkt till jobbet här någon dag senare och verkligen omsätta det vi läst.
Att framtiden troligen blir ett jobb inom förskolan är tämligen klart. Om det blir som barnskötare eller som förskollärare är dock ett oskrivet blad ännu.
– Ja, det här känns helt rätt, säger hon. Jag vill stötta och coacha människor och finnas där i deras vardag och det får jag verkligen göra i förskolan. Och så får jag ju så mycket tillbaka av barnen, de ger kärlek och glädje varje dag – det blir aldrig tråkigt på jobbet. 

Välkommet snabbspår

Anders Johansson på förskoleförvaltningens utvecklingsenhet berättar om den skräddarsydda utbildningen som ger barnskötarexamen på ett år.
– Det här är snabbspåret innebär att ungdomar som redan har en gymnasieexamen kan läsa in de delar av barn- och fritidsprogrammet som rör barnskötaryrket. Samtidigt får de jobba i vår verksamhet och får praktisk yrkeserfarenhet och kontakter för framtiden.
– Kompetensförsörjningen i förskolan är ett problem för oss, både på kort och lång sikt och vi välkomnar alla sätt att snabbt få fler yrkesutbildade till våra förskolor. Självklart hoppas vi att de som är kvar fullföljer sin utbildning och väljer att söka sig till Malmös förskolor när de är klara till sommaren, säger Anders Johansson.

*Enligt uppgifter från Arbetsförmedlingens Yrkeskompass, där möjligheterna till arbete efter avslutad utbildning listas. Enligt rapporten har förskollärare mycket goda möjligheter till jobb efter avslutad utbildning, både idag och på fem och tio års sikt.


Senast ändrad:

sv