Katrinetorp – en dold pärla

Höstmörker och frost betyder inte att trädgårdsarbetet är slut för säsongen. I dagarna kommer formklippta idegransbuskar från Tyskland och Ahmet Becarevic mäter och förbereder för deras placering utanför huvudbyggnadens södra terrass.
Sommarsol och spirande grönska i all ära, men ett Katrinetorp i vackraste höstskrud, ton i ton med den pampiga herrgårdsbyggnaden, är väl värt ett besök.
foto Peter Kroon
Det är lätt att tro att trädgårdsredskapen ligger i malpåse nu, men när Vårt Malmö är på besök planerar trädgårdsmästare Ahmet Becarevic och förvaltare Torgil Brönmark för de formklippta idegranar som ska förstärka de raka linjer som löper från terrassen.
Finns alltid något att göra
Det är en riktig pärla till trädgård som ligger i Malmös södra delar. Katrinetorp landeri med sin tvåhundraåriga historia är ett stycke levande historia genom såväl byggnader som trädgård. Ansvaret för att vårda och utveckla det gröna kulturarvet ligger på Ahmet Becarevic, hortonom och florist som planerar för sin fjortonde säsong i den vackra trädgården. Tillsammans med säsongsarbetare och ideella krafter från Katrinetorps vänner följer han säsongens växlingar i den stora trädgården.
– Det finns alltid något att göra i en trädgård, säger Ahmet Becarevic.
– Vi har precis grävt upp flera hundra dahliaknölar som ska förvaras i kallväxthus över vintern och tolv lastpallar med känsliga växter i krukor ska till vinterförvaring i uppvärmda växthus.
Symmetri möter friväxande park
Parken består av två delar som skiljer sig tydligt åt. Bakom huvudbyggnaden breder den symmetriska trädgården med inspiration från barock och renässans ut sig och intill ligger den mer friväxande engelska parken.
– Den historiska trädgården ska spegla trädgården som den såg ut på 1800-talet när den anlades för första gången. Det tar jag hänsyn till när jag planerar den kommande säsongen, både när det gäller blommor, buskar och grönsaker.
Men det går inte att bara plantera växter som fanns när den förste ägaren Samuel Johan Björkman lät påbörja trädgården år 1800.
– Klimatförhållanden och sjukdomar har förändrats under 200 år, så jag måste se till att komma så nära historien som möjligt genom att välja liknande arter, fortsätter Ahmet Becarevic som bakom sig på kontoret har de senaste årens färgglada skisser över trädgården.
34 odlingsytor
Till en trädgårdsmästares vintersysslor hör just att planera den kommande säsongens fägring i de 34 odlingsytorna i trädgården. Från mitten av december och en månad framåt får trädgårdsredskapen tillfälligt stå åt sidan. Istället fylls Ahmet Becarevics dagar med skisspapper, pennor och diskussioner med Joakim Klein som driver restaurangen på Katrinetorp. I kartonger ligger till exempel färgglada rosenbönor som kan användas som de är i matlagning, eller fungera som eget utsäde till nästa år.
– Mycket av restaurangens grönsaker kommer från trädgården här. Vi planerar och planterar också för skördefesten som vi har varje höst.
Förutom den enorma trädgården ligger det på Ahmet Becarevic att fylla de otaliga krukor som finns både inne och ute. Ett fyrtiotal byten per säsong blir det, och näst på tur står den populära julmarknaden (se faktaruta). Och fortare än vi anar är det mitten av januari och det är dags att vårda kulturskatten igen med bland annat beskärning innan det åter är dags att sätta händerna i jorden.

Korgmakaren Filip Oskar från Sjöbo är en av många hantverkare på Katrinetorps julmarknad. Foto: Sanna Dolck
FAKTA Traditionell & modern julmarknad
Katrinetorps julmarknad är omnämnd som en av landets vackraste, där tradition möter moderna inslag med svenskt hantverk, blommor, mat och antikviteter – allt presenterat i gårdsmiljöer från 1800-talet.
Ett hundratal hantverkare säljer traditionellt hantverk som handstöpta ljus, trä- och halmslöjd och fårskinnsprodukter. I huvudbyggnaden finns serveringen och här ståtar också julgranen, klädd med juldekorationer från förr. Jullekar, musik och aktiviteter för både barn och vuxna. När decembermörkret faller, lyser hundratals marschaller upp allén och Malmös lucia med tärnor kommer på besök.
Öppettider 2–4 december: Fredag kl 12–20, lördag och söndag kl 10–17. Entré 60 kronor, barn under 12 år fri entré.