$left
$middle

Uppslutningen blir bara större och större för varje vecka, när engagerade Malmöbor vandrar för trygghetens skull i Rosengård. Ett 20-tal medlemmar från Somaliska freds, Grupp 194 och Regnbågeföreningen lyser upp mörkret i dubbel bemärkelse den här fredagskvällen.

De vandrar för trygghet

Trygghet. Ett litet ord med stor betydelse, speciellt kvällen efter mordet på 16-årige Ahmed Obaid. Samtidigt som en hel stad sörjer ett barn, samlas en nystartad grupp kvällsvandrare och visar att Rosengård tillhör de goda krafterna.

Text: Camilla Westemar
Foto: Peter Kroon

Det är fredagskväll i Rosengård när vintermörkret sänkt sig för länge sedan. Det är också dagen efter att Ahmed Obaid skjutits till döds vid en busshållplats och tryggheten har skakats om i sina grundvalar. Kvällsvandrarnas närvaro är kanske viktigare än någonsin – de är beviset på att de goda krafterna är fler.
Mordet som upprör en hel stad kommer plötsligt nära. Väldigt nära.
Alldeles utanför Somaliska freds lokaler på Bennets väg samlas hundratals människor för att sörja och visa sitt stöd för familj och vänner. Det brinner ljus på trottoaren, ljus som på mer än ett sätt lyser upp ett mörker.
– Det är så sorgligt, jag bara grät när jag fick veta det, säger Chokri Choubach som arbetat som Malmö stads värd i området i flera år.
– Han var en bra pojke som var duktig i skolan och planerade för framtiden.

Startade i oktober

Samtidigt samlas ett 20-tal personer för att göra Rosengård tryggare tillsammans. Det är de två föreningarna Somaliska freds och Grupp 194 Palestinska föreningen som visar att de goda krafterna är i majoritet när de varje fredag drar på sig de gula reflexvästarna med texten ”Trygg Malmö” skriven på ryggen.
Det var i oktober de båda kulturföreningarna bestämde sig för att bidra till tryggheten i Rosengård, med stort stöd från både Malmö stad, polis och räddningstjänst.
– De äldre i området vågade inte gå ut när det blivit mörkt, det var därför vi började, berättar Hashim Abdikarem, ordförande i Somaliska freds.
20-tal frivilliga på plats
Varje fredag sluter ett tjugotal frivilliga upp för att under två timmar göra området tryggare genom sin blotta närvaro. För varje vecka blir de allt fler och nu har också somaliska Regnbågeföreningens medlemmar anslutit sig.
När alla fått västar och värmt sig med en kopp kaffe i källarlokalen är det dags att gå ut. Ännu rör det sig folk i området, särskilt runt butikerna vid Örtagårdstorget där kommersen fortfarande pågår i upplysta lokaler.

Dagen efter mordet på 16-årige Ahmed Obaid samlas hundratals personer vid busshållplatsen i Rosengård där han sköts, samtidigt samlas gruppen med nattvandrare i en lokal alldeles intill.

Känner många de möter

Det märks att kvällsvandrarna själva bor i området – hälsningar och kramar delas ut hela tiden och Rosengårdsbornas uppskattning märks tydligt.
En av kvällsvandrarna, Ibrahim Hussein från Grupp 194, bor själv i Bunkeflo men ser det som en självklarhet att ställa upp med sin tid.
– Jag vill verkligen göra vad jag kan för tryggheten och för de unga här, säger han. Jag kan finnas här, ge unga råd och förhoppningsvis påverka dem att göra bra saker i livet.
Den inställningen delar Ibrahim med alla vandrande vänner, att ge av sin tid och sitt engagemang är så enkelt och självklart för alla. Rosengård tillhör alla som bor här, inte den lilla grupp som skapar otrygghet.
– Vi ska visa att området tillhör alla, säger Hussein Shobash från Grupp 194 Palestinska föreningen.
– Och vi vill gärna bli fler, det är bara att komma hit.

”Glädjande att se”

– Initiativ som det här är verkligen välkomna och betyder oerhört mycket för tryggheten i området, säger Annika Persson, samordnare för trygghetsfrågor i stadsområde Öster.
– Det är glädjande att se att den dialogvandring vi hade i höstas genom Kraftsamling Herrgården, skapat ett så stort engagemang bland de boende.
Malmö stad har egna värdar i området och ikväll följer Chokri Choubach och Abdi Jama med kvällsvandrarna.
– Jag bor själv här i området och känner alla här, säger Chokri Choubach som liksom Abdi Jama jobbat flera år i området och sett många ungdomar växa upp och bli vuxna.
Kvällsvandrarna vill gärna bli fler. Intresserade kan komma till Somaliska freds lokal på Bennets väg 44 C på fredagar klockan 19.

Fakta

I stadsområde Öster finns det flera grupper som vandrar för ett tryggare Malmö.
I Husie vandrar gruppen Trygga Husie för att skapa trygghet och
i Persborg har några engagerade boende och hundägare valt att vandra tillsammans.


Vuxna förebilder som rör sig ute är de som skapar verklig trygghet. De båda poliserna Glen Sjögren och Katharina Larsson stödjer de nya nattvandrarnas initiativ och bidrar med utbildning och råd.

För få vuxna som rör sig utomhus

Frivilliga insatser som ökar tryggheten i Rosengård lovordas från flera håll, inte minst från polis och räddningstjänst som är överens om att de goda krafterna verkligen gör skillnad.
– Vi kan göra en del för att skapa ett tryggt område, men det är vuxna som rör sig ute som skapar den verkliga tryggheten, säger Katharina Larsson, gruppchef för områdespolis Öster.

Text: Camilla Westemar
Foto: Peter Kroon

Rosengårds kvällsvandrare har allt tänkbart stöd från blåljusverksamheterna i området och insatsen kan inte rosas nog. Visst står polis och räddningstjänst för den övergripande säkerheten, men den grundläggande tryggheten handlar om att vilja och våga visa sig ute och därigenom inte låta det lilla fåtalet som ställer till bråk bli tongivande.

Kompletterar varandra

Kommunpolis Glen Sjögren och Katharina Larsson har mött föreningarnas representanter flera gånger och finns som stöd och bollplank i det viktiga arbetet.
– Förutom att vara ett allmänt stöd kan vi ge dem kunskap att ha med sig ut på vandringarna, säger Glen Sjögren.
– Som att lära sig när och hur de själva kan ingripa och var de når oss om de behöver hjälp i en situation, fyller Katharina Larsson i.
– De ska absolut inte ta på sig något de inte känner att de reder ut – vi finns alltid här för att hjälpa till.
Samtidigt är det viktigt att hålla isär föreningarnas trygghetsskapande närvaro och ordningsmakten, menar Glen Sjögren.
– Vi kompletterar varandra för att öka tryggheten, vuxna som rör sig utomhus är en bristvara och vi välkomnar verkligen ideella initiativ som det här, säger han.

Fler gör mer

Räddningstjänsten Syds distriktschef på Jägersro, Attila Jensen, ser även han positivt på engagemanget som går väl i linje med räddningstjänstens ambition att stödja frivilliga initiativ.
– Sociala faktorer påverkar olyckorna i samhället, därför är den här typen av insatser så viktiga, säger Attila Jensen.
– Vi jobbar hela tiden med att utveckla vårt skade- och olycksförebyggande arbete så att fler kan göra mer.
Stödet till kvällsvandrarna består främst i en kommande utbildning i allmän brandkunskap och grundläggande sjukvård – förutom att visa de ideella krafterna sin uppskattning.
– Stöd och uppskattning är viktigt och vi ska uppmuntra dem så mycket vi bara kan för att hjälpa dem att skapa ökad trygghet, avslutar Attila Jensen.

Senast ändrad:

sv