$left
$middle

Ett av de senaste tillskotten för parkens yngre besökare är en vindlande klätterställning i glada färger.

Goda nyheter i  Folkets park

En heltäckande gråskala färgar Folkets park för dagen. Det är februari och ännu har inte vintern visat sig med mer än enstaka snöflingor. Men fortare än vi tror kommer vår och sommar och arbetet pågår för fullt med att rusta världens äldsta folkpark för gäster i alla åldrar. Välkommen till ett orientaliskt torg i vår! Testa spännande mat, spela boule eller åk skateboard.

text Camilla Westemar
foto Peter Kroon

Folkets park är en oas för upplevelser och rekreation för omkring en miljon besökare varje år. De senaste åren har parken sakta ändrat skepnad och upplevelser samsas med avkoppling
i gröna oaser.
Felicia Fredriksson har jobbat som verksamhetsledare för arbetet i parken i ett och ett halvt år och berättar om alla spännande nyheter som kommer i vår:
– Vi erbjuder många nya aktiviteter, säger hon och börjar med den uppskattade cykelsafaribanan som återuppbyggs i parkens västra del.
– Ridhuset kommer också att få nytt liv. Vi påbörjar en renovering snart och tanken är att vi tillsammans med olika föreningar ska skapa ett levande hus för och med ungdomar.

Mötesplats för generationer

Alldeles intill cykelsafarin, som ligger söder om den gamla huvudentrén mot Norra Parkgatan, ligger en slumrande grönyta med två skejtramper.
Så snart vädret inbjuder till mer uteaktivitet, kan det bli spännande möten över generationsgränserna under träden.
– Vi har en aktiv bouleföre­ning som håller till på Franska torget och där anlägger vi fyra banor på den befintliga grus-ytan. Här samlas också många schackspelare för att sitta och spela vid borden, jag tror det kommer att bli en unik och härlig plats där människor med olika intressen kan mötas, säger Felicia Fredriksson.

P-platser blir streetfoodtorg

I samma del av parken, på en hittills ganska anonym plats, får Moriskans parkeringsplatser nu ge vika för ett streetfoodtorg som öppnar till Valborg.
– Det blir foodtrucks och matstånd med varierat matutbud till bra priser, berättar Felicia Fredriksson som redan har många intresserade aktörer på sin lista.
– Det ska vara lätt att komma hit för en bit mat och det ska finnas något för alla smaker. Vi hoppas att matsatsningen ska få fler besökare att stanna längre i parken.


Orienten och den intilliggande Moriskan har inspirerat till parkens nya blickfång och samlingspunkt. En stor matta i varma färger, gjord av gult marktegel och färgad betong, bjuder in till såväl spontandans som avkoppling. Till vänster syns den kombinerade scen och sittyta som vetter mot sommarens utomhusscen och runt mattan blir det bordtennisbord och fler sittplatser under träden.

Senast ändrad:

sv