
Malmöfotografen Torbjörn Mohlin i sitt arkiv.
Ett annat Malmö
Under sju årtionden har fotografen Torbjörn Mohlin plåtat Malmö. Som ung kille på strövtåg i sin hemstad. Som yrkesman med otaliga uppdrag för reklam- och annonsbyråer. Genom kameralinsen har han fångat ett Malmö som förändrats mycket, men som också är sig alldeles likt. Följ med på en tidsresa i en serie ögonblick.
text Tobias Christoffersson
foto Peter Kroon & Torbjörn Mohlin
I källaren till ett trettiotalshus på Solbacken finns en skatt: fotografen Torbjörn Mohlins livsverk. Hylla efter hylla, från golv till tak; pärmar, mappar, lådor, högar; negativ, positiv, diabilder och papperskopior. Frukterna av en yrkeskarriär som reklam- och annonsfotograf och av ett liv med kameran som ständig följeslagare. I Malmö.
– Jag startade min verksamhet här, i detta huset, 1966. Fullutrustat labb i källaren, ateljé på första våningen och bostad på andra, säger Torbjörn Mohlin och tittar upp från ljusbordet.
I slutet av 1960-talet fanns inga traditionella fotoskolor i Sverige, så Torbjörn tog en korrespondenskurs med diplom på en i New Jersey – men till stor del är han helt självlärd.
Hantverk och mörkrum
Learning by doing, i en tid långt innan den digitala fototekniken slagit igenom. Då var yrket verkligen ett hantverk, med fysiska filmrullar och framkallning och kopiering i mörkrum med hjälp av kemiska vätskor.
– Jag jobbade efter hand med de flesta annons- och reklambyråer i Malmö. Man var ju ung och frisk och tyckte livet var trevligt, så jag tog ju alla möjliga och omöjliga jobb jag kunde få. Jag har träffat oerhört många intressanta människor i den här stan genom åren.
Och han har skildrat den här stan och dess människor under alla åren, Torbjörn Mohlin, med sina bilder. Mycket har hänt. Mycket har förändrats. En del är sig likt. Här följer några guldkorn ur skatten.
Detta är endast tre av de 14 bilder som finns i nya Vårt Malmö. Se hela artikeln i papperstidningen eller här.

Kockumskranen monteras ner, 2002. Under 28 års tid var Kockums 140 meter höga bockkran på varvet i Västra hamnen Malmös stora landmärke. Från det att de sista fartygen lämnade dockan kring 1990 till att att den såldes till ett sydkoreanskt varv stod kranen overksam, med ett undantag: dess sista uppdrag blev att lyfta högbrofundamenten vid bygget av Öresundsbron 1997. Torbjörn Mohlin: ”Är det en gammal kockumit som står där med sitt barnbarn, tittar med kikaren och tänker att nu är en epok över? Jag vet inte.”

Vardagsliv i Rosengård 1972, närmare bestämt en del av ”Kinesiska muren”-husen längs Thomsons väg. Torbjörn Mohlin: ”MKB var ett bra konto för en av byråerna jag jobbade med, och därmed blev jag utskickad till det då alldeles nybyggda området för att ta foton till en broschyr.” Och i MKB:s broschyr kan man bland annat läsa: ”Stadsdelen representerar 60-talets samhällsplanering med flerfamiljshus, snabb och säker trafikmiljö och ett koncentrerat centrum för både samhälleliga och kommersiella funktioner.”

Sture Lindkvist (1923-2013), legendarisk portier på Hotel Savoy, med Nils Poppe (1908–2000), folkkär skådespelare och artist född i Malmö; 1987. Torbjörn Mohlin: ”Sture var verkligen en stor Malmöprofil, och här skulle jag ta porträtt av honom till ett reportage i ICA:s dåvarande tidning Restaurang & Storhushåll. Bilden vi använde visar Sture på trappan ut mot Norra Vallgatan, men plötsligt dök Poppe bara upp vid disken, och då var det ju klart man tog en bild!”