$left
$middle

Vännerna Zandra Andersson och Clara Sundelius vill förändra bilden av Malmö – staden med sin berikande mångfald och uppsjö av guldkorn som bara väntar på att bli upptäckta. Med mobilkameran och sina personligheter delar de med sig av vad staden har att erbjuda på sitt Instagramkonto Lilla vardag.

Lilla vardag tar upp kampen om Malmöbilden

Malmö – en stad präglad av våld, segregation och otrygghet. 
Eller: Malmö – en stad som blomstrar tack vare sina olikheter och med mängder av små guldkorn i stort och smått. 
Vem äger egentligen historien om Malmö – media eller de som bor och vistas här? Clara Sundelius och Zandra Andersson ger med ett Instagram-konto* och tillhörande poddar** sin högst personliga bild av staden de älskar. 

text Camilla Westemar
foto Peter Kroon

Allt för ofta figurerar Malmö i media med dystra förtecken. Mord. Otrygghet. Rädsla för att ta för sig av vad staden har att erbjuda. Men för Clara Sundelius och Zandra Andersson är Malmö allt annat än det och de visar det på sitt personliga och nära sätt: Med mobilkameran och varandra som verktyg tar de bästa vännerna sina Instagram-följare med runt i sitt älskade Malmö. 

Det började som ett sätt att fylla tiden. Universitetsstudierna var avklarade och under långa promenader i Malmös parker föddes idén till det som idag är Lilla vardag – ett Instagramkonto kompletterat med personliga podsändningar varje vecka. För det finns så mycket att upptäcka, utanför de invanda stråken till och från jobbet. Om bara modet och inspirationen infinner sig. Sociala medier är inspirationskällan för många, särskilt yngre som genom sina digitala nätverk snabbt fångar upp tips och idéer. Det märks, för Lilla vardag är ett nätverk som växer och på fritiden lever och andas Clara Sundelius och Zandra Andersson bildligt talat Lilla vardag. 

– Vi kände att om vi pratar gott om Malmö kommer fler att prata gott om Malmö. Vi behöver vara en motpol till den mörka bilden av staden som vi ser så ofta i tidningar och på tv. Och så älskar vi att prata båda två, säger Zandra Andersson med ett skratt. 

Turer på stan

Det blir mycket gående i stan för Lilla vardag. Promenaderna och cykelturerna till och från jobbet ger inspiration till nya poddar och Instagram-bilder. Den som lyssnar på sändningarna möts av två vänner som talar öppet om allt från hur helgen varit till hur bilden av Malmö ser ut i media. 

– Vi vill vara ett sällskap i vardagen och samtidigt väcka tankar i stort och smått, förklarar Clara Sundelius det personliga anslaget som är så ty-piskt för Lilla vardag. 

Att bli personlig med sina följare och lyssnare ställer samtidigt krav på dialog. Det går inte att lägga ut några bilder, ett par kommentarer och sedan luta sig tillbaka och invänta gilla-markeringarna. 

– Våra följare känner oss eftersom vi alltid är öppna och ärliga med vad vi tycker, oavsett vad det handlar om. Vi får alltid omedelbar respons när vi haft en ny sändning eller tipsat om något på Instagram, engagemanget är viktigare än antalet följare, säger Zandra Andersson. 

Väderguide och utflyktstips

Lilla vardags Instagram har blivit en populär källa med utflyktstips i ett älskat Malmö. En väderguide och personlig Tripadvisor i ett, som de själva uttrycker det. Uttrycket och närvaron i ord och bild ger positiva ringar på vattnet när Malmöborna själva tar sig till platser som Lilla vardag tipsat om. Lilla vardag kan ge det personliga tipset på vad du kan uppleva i Malmö om du har ett par timmar över en lördag – utan lång planeringstid och välfylld plånbok. Om du bara ser förbi eventuella rädslor och invanda mönster.

– Vi vill få Malmöborna att ta en omväg genom sin fantastiska stad nästa gång de cyklar från jobbet. Vi lovar att det finns så mycket att uppleva längs vägen, vi ska bara våga ta tillbaka staden och vända bilden av Malmö, säger Clara Sundelius. 

Stora planer för Lilla vardag

Trots att man redan nu undrar hur Zandra Andersson och Clara Sundelius får dygnets 24 timmar att räcka till, finns nya planer för framtiden. De innehåller bland annat nya samarbeten och en ny plattform med mer djupgående och bestående material. Drömmen är förstås att få leva med Lilla vardag fullt ut och brist på inspiration och glädje finns det inte ett spår av. 

– Det här är ju så himla, himla roligt! Det är vår lilla vardag helt enkelt, konstaterar Clara Sundelius. 


Ordförklaring

* Instagram är ett digitalt forum där man via en applikation i sin mobiltelefon kan dela med sig av ögonblicksbilder.

** Podd Ljudfilssändning via nätet.


I sin pod funderar Clara Sundelius på livet i stort och smått i sitt älskade Malmö i samspråk med vännen Zandra Andersson. Tillsammans är de Lilla vardag.

Senast ändrad:

sv