
Efter veckorna med olika sorters textarbete på Ung i Malmö-redaktionen har Selma Zubovic lämnat sommarlovskänslan. ”Jag är uppvärmd inför skolan nu”, säger hon.
Unga ger vuxna aha-upplevelser
När de flesta andra tidningar lider av sommartorka lyser flitens lampa inne på Media Evolution City i Dockan. I ett av mötesrummen sitter en för sommaren ihopsatt redaktion med 13–15-åringar som producerar artiklar, krönikor och reportage om vad det innebär att vara ung i Malmö.
– Alla vi pratar med säger att det här måste vara det bästa sommarjobbet, säger Diar Rekani, 14.
Text: Mirijam Geyerhofer Foto: Peter Kroon
Diar Rekani är en av redaktionsmedlemmarna på webbtidningen Ung i Malmö som är ett sommarprojekt som drivs av Malmö stad i samarbete med journalistutbildningen vid Lunds universitet. Eleverna går på olika högstadieskolor runt om i staden och har blivit tilldelade sommarjobben genom Malmö stads sommarpraktik i grundskolan där skolpersonal varit med i rekryteringsprocessen. Men trots att ungdomarna inte aktivt valt att jobba med journalistik så är de väldigt engagerade i sina uppdrag. På redaktionen är ungdomarna uppdelade i par, och Diar Rekani är tillsammans med redaktionskollegan Iljas Al-Imam i slutskedet av att färdigställa en artikel om bränder i skolor. De har intervjuat brandmän, lärare och elever och har en tydlig vinkel på texten:
– Att det är onödigt, och farligt. Brandmannen sa att om de åker på falsklarm så kan någon annan på ett riktigt larm riskera att dö. Dessutom får skolan betala för förstörelsen så det blir mindre pengar till annat, säger Iljas Al-Imam.
Diar Rekani håller med.
– Jag hoppas att de som läser det här inser hur farligt det faktiskt är.
Hjälp av journaliststudenter
Under sommaren har två redaktörer lett redaktionens arbete medan två lärare, Ola Isaksson och Andreas Mattsson, från journalistutbildningen vid Lunds universitet varit mentorer åt dem. Redaktörerna Celia Boltes och Elin Wieslander är till vardags studenter på utbildningen.
– Här får ungdomar lov att skapa sin egen journalistik, och de är ju bäst på att representera sig själva. Vi hjälper dem med verktygen, men det är viktigt att de själva får välja vad de vill skriva om, säger Celia Boltes.
Stort avslöjande
Under tre veckor får de unga reportrarna lära sig om journalistiskt arbete i både teori och praktik, och ett ämne som skapade en intressant diskussion var källkritik kopplat till något som ligger nära ungdomarna själva, nämligen ryktesspridning i skolan. Elin Wieslander berättar att ett sådant rykte faktiskt blev Ung i Malmös stora scoop när det undersöktes närmare, nämligen att hundratals elever vid Borgarskolan tvingas flytta till tillfälliga lokaler vid Pauliskolan hösten 2018 på grund av en renovering. Beslutet som klubbades i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i slutet av juni hade inte nått alla de berörda eleverna så det blev ett stort avslöjande som Sydsvenskan sedan tog upp.
– Det var verkligen jättekul att vi var först med det, och där kunde de även lära sig att det finns många vägar till att hitta nyheter, säger Elin Wieslander.
Inblick i de ungas digitala vardag
Att dagens ungdom tänker mer digitalt och till exempel gör sina intervjuer i olika videoappar i telefonen gör också att medarbetarna från journalistutbildningen vid Lunds universitet får en ny inblick i hur vardagen ser ut för nästa generations journalister. – Jag är jätteimponerad, de har en annan ingång till mycket och sitter på extremt mycket kunskap om Malmö och vad unga är intresserade av, säger Ola Isaksson.