$left
$middle
Höstlovet börjar den 30 oktober. Samtidigt invigs Kampen, Malmös nya center för urban sport och kultur, i Annelund. Förutom till exempel parkour kan besökarna låna fritidsutrustning i Fritidsbanken.

Höstlovet börjar den 30 oktober. Dagen efter invigs Kampen, Malmös nya center för urban sport och kultur, i Annelund. Förutom att utöva aktiviteter som parkour, rollerderby, dans och streetbasket, kan besökarna låna fritidsutrustning i nyöppnade Fritidsbanken.

Höstlovskul för alla åldrar

Höstlovet står för dörren, ett gyllene tillfälle att prova på nya saker och kanske hitta ett nytt fritidsintresse. Tillsammans med föreningslivet erbjuder Malmö stad en mängd gratis aktiviteter, allt från actionfylld parkour till lugna pysselstunder.

text Johan Bentzel / foto Peter Kroon

Höstlovet infaller i år mellan den 30 oktober och 5 november och erbjuder många möjligheter till rörelse och andra upplevelser för Malmös barn och ungdomar. I samarbete med fritidsförvaltningen erbjuder 57 föreningar kostnadsfria aktiviteter och prova på-verksamheter. Ridning, skejt, e-sport, dans, parkour, basket, kampsport, pyssel, teater och mycket mer står på programmet. Nytt för i år är cricket och frisbee inomhus samt schack.

– Vi lanserar allting via sajten kulimalmo.se. Där har vi dels alla föreningar som är aktiva under lovet, dels bibliotek, fritidsgårdar och andra mötesplatser. Du kan söka på vad du vill och få upp en hel rad förslag, säger Emma Sjögren, planerings-sekreterare på fritidsförvaltningens föreningsavdelning.

Unga ledare

Eftersom alla aktiviteter är gratis erbjuder höstlovet goda möjligheter att testa på nya saker. 

– Du behöver inte betala medlems- eller terminsavgift innan du är säker på att det här verkligen är något för dig. Därför tycker jag absolut att man ska testa på det som verkar spännande, säger Emma Sjögren.

Aktiviteterna brukar vara ganska välbesökta, om än inte på samma nivå som under sportlovet, som är ett mer etablerat lov. 

Emma Sjögren ser en utmaning i att få ännu fler att få upp ögonen för vad som händer under höstlovet. Ett led i det arbetet är de unga ledare som fritidsförvaltningen har utbildat, bland annat för att vara förebilder och vägvisare in i föreningslivet. 

De unga ledarna kommer från olika områden i Malmö och är själva föreningsaktiva. Inför och under höstlovet ägnar de sig åt uppsökande verksamhet runt om i staden. De är lätta att känna igen på sina luvtröjor med Unga ledare-tryck på ryggen.

Får lov att hänga på

– De pratar med barnen och ungdomarna för att få med dem i aktiviteter. Även om man har nära till en aktivitet finns det kanske hinder för att komma vidare. Barnen får lov att hänga på de unga ledarna och ta sig över till sporthallen på andra sidan vägen eller vad det nu kan vara. 

– Målet är att få unga att röra på sig. Det är viktigt inte minst i områden där vi märker att det är låg aktivitet bland barn och ungdomar, säger Emma Sjögren.

FAKTA: Skoj på lovet

• Höstlovet pågår 30 oktober till 5 november.
• Bibliotek, fritidsgårdar, mötesplatser och nästan 60 föreningar i Malmö erbjuder en rad gratis aktiviteter under lovveckan.
• Du hittar alla aktiviteter HÄR

 

Senast ändrad:

sv