$left
$middle

Sofia Helin (polisen Saga Norén) och Thure Lindhardt (polisen Henrik Sabroe) inför premiärvisningen av de två första avsnitten av dramaserien ”Brons” fjärde och sista säsong.

Malmö frossar i film

Ett värdigt avslut. Både för serien och Saga. Det var vad många i publiken hoppades på inför den fjärde och sista säsongen av ”Bron”. Ett värdigt avslut ville också Malmö stad få till när man bjussade invånarna på en exklusiv galapremiär på Malmö arena. 2 500 fans nappade – vi andra får ge oss till tåls till tv-premiären på nyårsdagen.

Text Magnus Erlandsson / Foto Peter Kroon

– Vi kände att vi ville ge något fint tillbaka till Malmöborna som varit så samarbetsvilliga under hela den här perioden som tre säsonger av ”Bron” spelats in vår stad, säger Dick Fredholm som är kommunikationschef på kulturförvaltningen och ansvarig för arrangemanget.

Han berättar att den fjärde säsongen är såld till inte mindre än 181 länder (av 195 möjliga i världen, reds. anm.) och menar att marknadsföringsvärdet av en sådan spridning är ovärderlig.

– Det är visserligen en mörk bild som målas upp av Malmö, men tittarna är intelligenta nog att förstå att det rör sig om fiktion, säger han.

Det råder en uppslupen och förväntansfull stämning i foajén på Malmö arena. Många vi talar med tycker att karaktären Saga Norén är seriens stora styrka och nämner henne som vore hon en familjemedlem.

– Jag hoppas att han den där danske polisen vad han nu heter och Saga får ihop det. Både han och Saga behöver ett riktigt avslut, säger Britt-Marie Liljeholm från Tomelilla som kommit i sällskap med dottern Sara Samuelsson.

Huvudkaraktärerna på plats

Så dyker de då upp på röda mattan. Sofia Helin, som spelar Saga, och ”den där danske polisen”, som heter Henrik i serien och spelas av Thure Lindhardt.

Vad har ni för bild av Malmö efter er långa inspelningstid här?

– Malmö är en stad jag håller mycket av. Den är dynamisk med stor framåtanda och det har varit intressant att följa stadens utveckling under de här åren. Det har skett stora förändringar. Bron över sundet till exempel, var ju till en början en länk mellan våra länder, men de senaste åren har den blivit mer som en mur mellan oss, säger Sofia Helin.

Thure Lindhardt erkänner att han inte kände till så mycket om Malmö tills tv-serien ”Bron” tog honom hit.

– Jag tycker att Malmö är en mångfacetterad stad och folk är mycket vänliga här. Och så har ni många dejliga kaffebarer som serverar glimrande kaffe, säger han.

Mitt i minglet står Malmö stads filmutvecklare Ann Körling och myser.

– Med ett sådant här event höjer man blicken lite grann och ser vilken enorm potential film har. Så det här är inte bara ett avslut utan även ett startskott för en vidare filmsatsning i Malmö, säger hon.

Staden vill trappa upp sin filmsatsning

Stärkt av flera filmframgångar med dramaserien ”Bron” i täten, där både Malmö som stad och filmkreatörer från regionen har spelat en avgörande roll, kan staden inom kort komma att sjösätta ett nytt filmstöd.

– Nu har vi svajat oss fram några år på ett lyckosamt sätt, men för att kunna fortsätta på den inslagna vägen måste det till ett kommunalt filmstöd som ligger fast. Annars blir det svårt att få till en stabil satsning framöver, säger Ann Körling.

Ett förslag har lagts fram som har mottagits positivt av kulturnämnden och ett beslut kan komma att fattas redan innan årsskiftet.

– Vi har sneglat på Norrköping som har ett kommunalt stöd för tv-och dramaproduktioner som visat sig fungera väl. I Göteborg har man ett annat upplägg där man ger ett stöd direkt till Film i Väst, men vi tror att Norrköpingsmodellen fungerar bra här, säger Ann Körling.

Enligt Ann Körling visar beräkningar att en satsad krona på tv- och filmproduktion i en stad, ger tillbaka tre och en halv gånger pengarna, i form av varor och tjänster inom hotell, catering och andra servicenäringar.

– Men framför allt skapar det ju jobb för alla våra duktiga filmarbetare och ser till att hålla uppe kompetensnivån inom skrået, säger hon.

En Malmöfilmare som gläds åt dessa planer är dokumentärfilmaren Jessica Nettelbladt, vars film ”MonaLisa Story” nominerades till en Guldbagge för bästa dokumentärfilm 2016.

– Det är så himla svårt för oss filmare att få en ersättning som är värdig. Vi behöver fler sätt att finansiera våra projekt, så det vore helt fantastiskt om detta blev av, säger hon.

Fakta/Filmer och tv-serier …

… producerade i Malmö de senaste åren. Flertalet med stöd från Malmö stad:

Tv-serier

  • Bron II, III, IIII
  • Delhis vackraste händer

Filmer

  • Min faster i Sarajevo
  • Yarden
  • Den enda vägen
  • Det borde finnas regler
  • Krig

Dokumentärfilmer

  • Bikes Vs Cars
  • Den unge Zlatan
  • MonaLisa Story
  • Death of a child
  • Dead donkeys fear no hyenas
  • Mina brev till en seriemördare
  • Big boys gone bananas
  • Fotboll i nöd och lust

Senast ändrad:

sv