
De tycker om självständigheten och den totala fokusen på patienten. Stina Johansson och Inger Månsson är två av Malmös mobila nattsjuksköterskor.
Nattens väktare – i livets tjänst
När du sover fortsätter Malmö att vara vaken. I en ny artikelserie följer vi med ut i natten – som är långt ifrån öde och tom. Först ut är stadens mobila sjuksköterskor.
Text Magnus Erlandsson / Foto Peter Kroon
De rycker ut för att lösa akuta sjukvårdsbehov i Malmönatten. De har sin bas nära Folkets hus på Amiralsgatan där de sammanstrålar klockan 22 varje kväll för att mobilisera och stämma av inför nattens pass. Malmö stads mobila nattsjuksköterskor.
– Jag har alltid varit en nattuggla så det här passar mig perfekt, säger Stina Johansson som är en av sju sjuksköterskor som jobbar i natt.
Just denna kalla januarinatt, när söndag övergår till måndag, är det nära tillhands att associera till ugglor.
En stjärnklar himmel och en skarp halvmåne kastar ett vakande ljus över Malmös gator och på en av dessa i stadsdelen Fosie, gör Stina Johansson och Inger Månsson ett patientbesök strax före midnatt.
– Normalt sett är vi ensamma när vi åker ut, men den här patienten har tidigare visat upp en aggressionsproblematik, så då är det tryggt att vara två, säger Inger Månsson i baksätet på väg tillbaka till Amiralsgatan.
Akuta ärenden
Inger Månsson har varit nattsjuksköterska i två år. Hon är nyss fyllda 65 och har tidigare jobbat både med intensivvård och på onkologen.
– Jag ser det här som en bonus. Framför allt gillar jag tempot och att det inte är så mycket folk som på dagen. På natten ligger allt fokus på patienten och man får fatta många egna beslut. Det är utmanande, säger Inger Månsson.
Hon gör sitt sista av fem nattpass i rad och känner av att kroppen behöver lite välbehövlig vila snart.
– Imorgon har jag ledigt i sex dagar i sträck, men det brukar ta minst två dygn innan man är tillbaka till normal rytm igen. Men jag bor själv så det påverkar ingen familjemedlem utom min katt.
Tillbaka på högkvarteret på Amiralsgatan. Inger Månsson och Stina Johansson har hittills klarat av tre planerade insatser som var bokade redan när de kom till jobbet. Men från och med nu är nattens arbetspass vidöppet och allt kan hända. De akuta ärendena rings in från olika boenden i staden – som LSS- eller äldreboenden och hemtjänstens nattpersonal – och når nattsjuksköterskorna via två koordinatorer, eller ”spindlar” som de kallar sig internt, som har innetjänst just den kvällen.
– De vanligaste akuta insatserna är vid fallolyckor, följt av sårbehandling, byte av urinkatetrar och injektioner, säger Stina Johansson.
En mobil nattläkare för hela Skåne
Nattsjuksköterskorna ska infinna sig senast en timme efter anmälan men det finns även möjlighet att tillkalla en mobil läkare. Det finns bara en sådan läkare tillgänglig för hela Skåne på natten och den läkarbilen har en inställelsetid på åtta timmar.
– Det kan låta mycket med åtta timmar, men om vi märker att det är bråttom väntar vi så klart inte på den läkaren, utan ringer direkt efter en ambulans, säger Stina Johansson.
Endast tio minuter efter att vi har landat på kontoret kommer det in ett akut ärende från området Söder som Stina Johansson ansvarar för. Det är en äldre kvinna, en så kallat palliativ patient – där vården inte längre handlar om att förlänga livet utan är inriktat på symptomlindring – som har svårt med andningen. Denna gång åker Stina ut själv.
– Jag ställer om mentalt i bilen på väg till en ny patient. Särskilt när jag åker mellan patienter och det är tvära kast behöver jag den tiden för mig själv för att vara hundraprocentigt närvarande, säger Stina Johansson som nu är på väg till äldreboendet Marietorp.
Klockan är halv ett och stadens hjärtslag har gått ner i vilopuls. Mörkret skruvar ner tempot. Vi möter ett fåtal bilar men annars är det folktomt som i en småstad efter stängningsdags.
– Ofta handlar det lika mycket om att lugna personalen som att ta hand om patienten när man kommer ut. Vissa är så klart väldigt rutinerade, men ibland kommer man ut till personal som är rätt så stressad.
Hon berättar att hon alltid varit väldigt ambitiös och därför upplevde en frustration när hon jobbade dagtid. För att det saknades tid och för att saker inte gjordes på rätt sätt.
– Jag har haft en tendens att jobba för mycket. Men som nattsköterska kan man inte det. Här löser man situationen när den dyker upp, och då är det min bedömning som gäller. Jag gillar den självständigheten.
En undersköterska möter upp vid entrén och visar vägen till patienten samtidigt som hon informerar om läget. Stina Johansson kommer snabbt igång och besöket är över på tio minuter. Patienten är trött och en aning förvirrad och undrar vad som händer.
– Det var jag som stack dig lite i magen. Hoppas det känns bättre nu. Sov så gott nu Gun*, säger hon lugnande.
Efteråt när Stina Johansson ställer in sin sjukvårdsväska i bilen utanför på gatan, slår det mig hur utsatt hon är. Ensam. Kvinna. Natt.
Känner du dig aldrig rädd eller otrygg?
– Nej faktiskt inte. Men jag förstår om andra gör det och det har diskuterats om vi alltid borde vara två som åker ut. Tidigare jobbade jag i stadsdelen Bergsjön i Göteborg som betraktas som ett riskfyllt område med hög kriminalitet. När jag kom dit och gängen såg att jag var sjuksköterska var de alltid vänliga och visade mig till rätt adress och så. De var väldigt respektfulla och den erfarenheten bär jag med mig, säger Stina Johansson.
Respekt. Ett ord som väl sammanfattar vad man känner för Malmö stads nattsjuksköterskor.
* Patienten heter egentligen något annat.