$left
$middle

”Det ska inte vara kabarémusik och lukta gammal svett. Det ska vara modernt och i vår tid”, säger Gudrun Hauksdottir som tillsammans med Nina Persson är initiativtagare till Medborgarbandet.

Den storslagna gråskalan

Sex månader innan valet har föreställningen ”Vinnaren tar allt” premiär på Malmö stadsteater. Nina Persson och Gudrun Hauksdottir är initiativtagare till Medborgarbandet, en rörelse som med hjälp av musik, dans, akrobatik och sociala medier vill få igång samtal om demokrati och samhällsengagemang.

Text Gustav Sigala Haggren / Foto Miriam Preis

”Vinnaren tar allt” är Medborgarbandets och Malmö stadsteaters allkonstverk i regi av Hugo Hansén. På scen står bland andra Nina Persson, Thomas Öberg, Kristin Amparo, Moto Boy och Kanyi Mavi.

Fler artister kommer att presenteras närmare premiären.

– Vi kommer också att ha yngre och mer aktuella artister än mig och Thomas Öberg, säger Nina Persson och skrattar.

Medborgarbandet är inspirerat av The Citizens Band, en politisk kabarégrupp bestående av musiker, skådespelare och dansare som Nina Persson uppträdde med när hon bodde i New York.

I Malmö berättade hon om konceptet för Gudrun Hauksdottir och snart väcktes idén att göra någonting liknande i Sverige. Sedan dess har projektet fortsatt att växa. Bidrag i form av musik och text har kommit in från några av Sveriges främsta artister och textförfattare där Emil Jensen, Jenny Wilson och Athena Farrokhzad syns bland namnen.

Ett nusvenskt spektakel

”Vinnaren tar allt” har kallats en politisk kabaré, något som de två initiativtagarna vänder sig emot.

– Det ska inte vara kabarémusik och lukta gammal svett. Det ska vara modernt och i vår tid. Det är ett nusvenskt spektakel, säger Gudrun Hauksdottir.

Medborgarbandet vill väcka vårt samhällsengagemang och få igång samtal om demokrati. Detta vill de göra på tre sätt: föreställningen ”Vinnaren tar allt”, dokumentären ”Medborgarlandet” som kommer att visas på SVT och demokratiprojektet #Medborgarchallenge – ett projekt som riktar sig till förstagångsväljare för att få in fler röster i det politiska samtalet. En del av det material som kommer in genom hashtaggen ska ställas ut i Stadsteaterns foajé i samband med föreställningen.

Måste inte välja sida

Gudrun Hauksdottir och Nina Persson menar att politik inte borde vara ett ord som politikerna har ensamrätt till, att demokratin tillhör oss alla.

– Om vi kan prata om det så kan alla andra också göra det. Vi är alla den frågan. Så låt oss prata, säger Gudrun Hauksdottir.

– Det är mycket som svartmålas i dag och det med rätta. Men jag tycker samtidigt att det är en tendens i tiden att se allt i svartvitt. Allt ska vara så tydligt åsiktsbaserat och man måste välja sida. Vi vill hylla gråskalans storslagenhet, säger Nina Persson.

Ni säger också att ni vill inge hopp och framtidstro. Hur håller ni er egen optimism vid liv?

– Det måste jag göra, annars hade jag inte trott att det fanns någon poäng. Man måste tro på att saker kan påverkas och förändras och att det finns ett värde i att bara göra, säger Nina Persson.

– Ja, och att man använder det man har. Vi kommer med det som vi är bra på. Jag tror väldigt mycket på människors kraft tillsammans, säger Gudrun Hauksdottir.

”Vinnaren tar allt” spelas fram till slutet av april. Sedan väntar festivaler och turné med Riksteatern.

Fakta/Vinnaren tar allt

Premiär: Hipp, Malmö stadsteater den 9 mars.

Initiativtagare: Nina Persson och Gudrun Hauksdottir.

Regi: Hugo Hansén.

Artister: Nina Persson, Thomas Öberg, Kristin Amparo, Moto Boy, Kanyi Mavi med flera.

Skådespelare: Sakib Zabbar, Angelica Radvolt, Sven Boräng, Li Brådhe, Mari Götesdotter, Magdi Saleh, musikerna Amanda Savbrant, Laszlo Dancs, Nadia Hamouche samt cirkusartisten Ashtar Muallem.

Text och musik: Gertrud Larsson, Åsa Asptjärn, Athena Farrokhzad, Emil Jensen, Jenny Wilson, Joy M’Batha, Felicia Mulinari, Nina Persson, Conakry, Maja Karlsson, Thomas Öberg, Kristin Amparo, Kanyi Mavi, Panda da Panda, Anna Kölén, Oscar Johansson, Mattias Joko och Alexander Wiebelt med flera.

 

Senast ändrad:

sv