$left
$middle

Den rumänska gatuhunden som också har fått hemvist i familjehemmet är en riktig linslus.

Frivilligheten som ger tillbaka

Investering: Tid och engagemang i vardagen. Ersättning: Mångdubbelt tillbaka i form av glädje, erfarenhet och vänskap. I stort och smått pågår frivilliga insatser som gör Malmö lite varmare och gladare. Det finns många sätt att engagera sig i vardagen – möt några Malmöbor som gör just det, och låt dig bli inspirerad.

Genom Nils H Persson och Lijun Yin möts Sverige och Kina, och numera två vänner. De träffades genom Malmö stads frivilligverksamhet.

text Camilla Westemar / foto Miriam Preis

Utanför ytterdörren står en barnvagn. På vardagsrumsgolvet står en babysitter och ett babygym med färgglada leksaker. Jourhemsföräldrarna Marie och Fredriks egna barn är utflugna men som jourhem för Malmö stad är de nu småbarnsföräldrar igen. De ger av sin tid, värme och kärlek för att två små barn ska få en trygg start i livet.

Med varsitt barn i knäet berättar Marie och Fredrik med värme om jourhemsuppdraget, ett liv där hjärtat är med varje dag. För dem är uppdraget som jourhem lika viktigt som självklart. I över 20 år har de fungerat som jour- eller familjehem, de senaste två åren som kontrakterat jourhem för Malmö stad.

– Vi känner båda att vi vill hjälpa till med det vi kan. Vi har själva haft en trygg uppväxt och nu kan vi hjälpa dem som behöver precis det, säger Fredrik.

– Vi har haft uppehåll några gånger men så saknar man det och fortsätter. Det ger så mycket att få möjlighet att påverka barn och deras familjers framtid – för barnens bästa, fyller Marie i.

Ge av sig själv – få mer tillbaka

Att som Marie och Fredrik vara ett kontrakterat jourhem innebär att minst en förälder har ett heltidsengagemang för att kunna ta emot såväl små barn som tonåringar, under upp till sex månader. Under den tiden arbetar socialtjänsten med att på olika sätt se hur barnets egen familj kan stöttas för att kunna återförenas, eller om ett barn behöver växa upp i ett familjehem.

Att vara jourhem handlar om att ge av sig själv, menar Fredrik och Marie. Både av sin tid och sin kärlek och omtanke. Men så mycket kommer tillbaka, ibland omedelbart, ibland på längre sikt när Fredrik och Marie träffar barn som bott hos dem under en viktig tid i livet.

– Kärleksbrist och tidsbrist påverkar barnen så mycket. Det är under uppväxten vi ska ge dem tryggheten att klara resten av livet. Vi har haft barn hos oss både som familjehem och jourhem och alla barn är olika, säger Marie.

Familjehem eller kontaktfamilj

Under tiden vi pratar pockar de små familjemedlemmarna på uppmärksamhet på olika sätt. Ena stunden lockar den lilla spegeln i babygymmet till skratt. I nästa får familjens fyrbenta vän, gatuhunden från Rumänien som också har fått en ny hemvist, barnens totala uppmärksamhet. Under tiden pratar vi om vad det ger att fungera som jourfamilj:

– Det är så mycket. Men grunden är viljan att ge av sig själv och sin tid – för barnens skull – och sedan se att det går bra för dem, säger Fredrik.

Socialtjänsten i Malmö har stort behov av olika typer av stöd för barn, från jour- och familjehem till kontaktpersoner och kontaktfamiljer.

Jour- och familjehem är det som tidigare kallades jourfosterhem och fosterhem. En jourfamilj kan antingen vara kontrakterad eller ta emot akuta placeringar när de har möjlighet. I ett familjehem stannar barnet för en längre tid, kanske för hela uppväxten, och blir en del av familjen.

En kontaktperson matchas oftast med tonåringar som behöver en god vuxen förebild att prata med och göra saker tillsammans med, men fortsätter att bo hemma. En kontaktfamilj fungerar som en avlastning för barn som till exempel varannan helg bor hos sin kontaktfamilj.

”I Malmö möts vi”

Hela världen finns i Malmö, redo att mötas. Att resa på hemmaplan, få kunskap om andra kulturer och språk, är möjligt för alla genom verksamheten ”I Malmö möts vi”.

Genom Nils H Persson och Lijun Yin möts Sverige och Kina, västerländsk medicin och kinesisk örtmedicin. Och två vänner. De möter upp på Kallbadhusets brygga. Nils H Persson och Lijun Yin matchades genom verksamheten ”I Malmö möts vi” där de sedan träffades ett par gånger i månaden under ett halvår. Nu är den tiden över, men de håller fortfarande kontakten.

– Det är fantastiskt! Jag får möta spännande människor från hela världen och får nya vänner att prata om allt möjligt med. Av Lijun har jag lärt mig mycket om traditionell kinesisk medicin och sett en helt annan medicinsk sida än den jag har jobbat med som transplantationskirurg, säger Nils H Persson.

Kommer närmare Sverige

Han har hittills mött nya Malmöbor från bland annat Spanien, Irak och Somaliland. För Lijun Yin var matchningen med Nils H Persson en möjlighet att lära känna ett nytt hemland – långt från skolbänkar och teoretiska språkstudier. Och det blir många skratt tillsammans längs vägen.

– Jag känner mig närmare Sverige nu och förstår den svenska kulturen bättre. Det hade jag inte kunnat lära mig på annat sätt än genom att träffa Nils, säger Lijun Yin.

Utbyte över gränser

”I Malmö möts vi” startade 2001, då riktad till kommunens anställda som matchades med akademiker från hela världen. Syftet var då som nu att skapa utbyte över nationalitetsgränser, välkomna nya Malmöbor och öppna dörrar i ett nytt hemland.

Alla som är över 18 år och har en portion nyfikenhet och öppet sinne kan anmäla sitt intresse och blir då kontaktade för ett möte och en intervju. Därefter matchas en duo som träffas två gånger i månaden under ett halvår.

”Cykling utan ålder”

Att ljudlöst få glida genom Malmö, upptäcka nya och gamla platser och känna vinden i håret. Det handlar om den frivilliga verksamheten ”Cykling utan ålder”.

Med sin härliga slogan ”Alla har rätt till vind i håret”, tar cyklande piloter boende på stadens äldreboenden på turer, genom staden och deras livshistorier, på bekväma lastcyklar.

Cykelpilot

Roland Bjurström är nyinflyttad på Dekorens äldreboende i Lindeborg men har redan hunnit med en cykeltur med cykelpiloten Kate Ohlsson. I dag skiner solen, det fläktar lite lätt och kepsen är på.

– Det är underbart att få åka med, jag njuter av allt och vi åker så tyst och mjukt. Förra gången cyklade vi till mina gamla hemtrakter på Serenadgatan och jag fick se mitt gamla hus och allt nytt som byggs där, säger Roland Bjurström och tar plats bredvid Thi Muoi Quan för färd mot Pildammsparken och en eftermiddagsfika.

Åtskilliga mil i benen

Kate Ohlsson är nytillträdd ordförande för föreningen ”Cykling utan ålder”. Själv har hon åtskilliga mil i benen efter två år som frivillig pilot och vill gärna ha fler cyklande volontärer.

– Det ger så mycket glädje, både till mig och de äldre som åker med. Att få ge glädje i vardagen genom en cykeltur, ett minne att se tillbaka på – det är motivationen för mig.

Fakta/Vill du också göra en insats?

• Här på malmo.se/frivillig finns mer information om ett tiotal olika frivilliga verksamheter i Malmö stad. Här finns också anmälningsformulär och intresseanmälningar för respektive verksamhet.

I Malmö möts vi är en verksamhet där både du som nyligen har flyttat till Malmö och du som bott här ett tag kan fylla i anmälningsformulär för att matchas. ”I Malmö möts vi” har också en egen Facebookgrupp med samma namn.

Cykling utan ålder kan du följa på Facebook i grupperna ”Cykling utan ålder – Sverige” och ”Historier från cykling utan ålder”.

• Socialtjänstens verksamhet med jour- och familjehem samt kontaktperson och kontaktfamilj hittar du också via hemsidan nedan. Där länkar du dig vidare till mer information om bland annat urvalsprocess och matchning. Här står också vilket stöd du får från socialtjänsten för att klara ditt uppdrag.

Kate Ohlsson är frivillig cykelpilot sedan två år tillbaka. Roland Bjurström och Thi Muoi Quan är dagens passagerare.

Senast ändrad: