
Statyn på Möllevångstorget har en särskild plats i Natalia Bosaks hjärta: ”Här lämnade jag över den första gåvan för Donationer i Malmö. Det var en kasse med babykläder till en gravid kvinna. Det var här det började.”
En ljusspridare som gör skillnad
Årets lucia sprider värme och ljus omkring sig. Men inte bara i december när kyla och mörker sänker sig över stad och land, utan varje dag, året om – till utsatta barnfamiljer som har det tufft ekonomiskt. Malmö lucia 2018 heter Natalia Bosak och driver hjälporganisationen DiM: Donationer i Malmö.
Text Magnus Erlandsson & foto Miriam Preis
"Jag känner mig inte som en förebild. Jag har svårt att identifiera mig med det. Det här är bara mitt sätt att betala tillbaka till samhället."
Det säger Natalia Bosak när vi under mycket hysch-hysch ses ett par veckor innan hon ska presenteras som Malmö lucia.
Oavsett vad Natalia själv känner, så är hon en vardagshjälte och räddare i nöden för hundratals barnfamiljer runtom i Skåne.
Årets Lucia är spindeln i nätet på DiM, Donationer i Malmö, som hon grundade 2013. I dag har hjälporganisationen runt 3 000 medlemmar på Facebook och många är givare som skänker mat och kläder eller pengar via Swish.
Sommarklädda i november
Behövande barnfamiljer hör först av sig till Natalia Bosak som sedan gör en bedömning av hjälpbehovet med hänsyn till familjens ekonomiska situation.
– De får uppge sin inkomst, men det är inget man måste bevisa. Jag har lärt mig att gå på magkänsla. De som hör av sig är oftast så desperata att de bjuder hem mig för att jag med egna ögon ska se hur illa det är ställt. Att det är tomt i kylskåpet och att barnen fortfarande använder sommarkläder fast det är kall november, säger Natalia Bosak.
Hon får in fyra till fem ansökningar per vecka, så det är ett tidskrävande uppdrag hon tagit på sig, plus att hon jobbar som mentalskötare på ett äldreboende utanför Köpenhamn.
– Barn ska inte behöva gå hungriga, det har jag själv fått uppleva, så nu vill jag göra vad jag kan för att andra ska slippa den känslan.
Egna erfarenheter
Natalia Bosak föddes i Polen, båda föräldrarna var missbrukare och ständiga fängelsekunder. Som fyraåring lämnades hon stora delar av dagen ensam med sin ettåriga lillebror, och när hon var sex fick hon även ta hand om sin nyfödda lillasyster.
– Jag fick ge mig ut och snatta. Det var enda sättet för oss att överleva.
Vid denna tidpunkt hamnade syskonen på barnhem och tre år senare, när Natalia var nio, fick hon komma till en familj i Sverige. Men där utsattes hon med tiden för psykisk och fysisk misshandel, och placerades som fjortonåring på ett hem för vård och boende. Det var först där Natalia förstod hur en funktionell familj ska vara.
– Familjen, min man och mina barn betyder väldigt mycket för mig. De är ljuset i min tillvaro.
På tal om ljus. Vad har du för relation till lucia-högtiden?
– Det finns något magiskt med den. Jag tror också att det är en tradition som man kan uppskatta, oavsett kultur och ekonomi, att alla kan vara med och lussa på dagis och i skolorna.
Insamling av julklappar
Fast det är inte bara Natalia Bosak som valts ut till årets luciafirande. I våras hölls en audition för följet med elever på de estetiska programmen på Malmö latinskola. Tio elever, sex tjejer och fyra killar, blev uttagna och kommer att stå för skönsången.
Under ledning av skolans sångpedagog Thomas Tegler har de repeterat 80 timmar under hösten tillsammans.
– Det låter helt fantastiskt. Jag gråter nästan när jag hör dem, berättar Natalia Bosak.
Själv kan hon inte sjunga hävdar hon, men hon ska läsa tre dikter som hon varit med och valt ut.
– Det är tre dikter som alla symboliserar Malmö på olika sätt. Jag måste kunna dem utantill, så det är lite nervöst, men det ska nog gå bra, säger årets lucia Natalia Bosak.
I samband med kröningen den 1 december kommer Donationer i Malmö att ha en insamling av julklappar till barn mellan 3 och 17 år. Man kan lämna sitt paket på Elite Plaza Hotel på Gustav Adolfs torg mellan kl. 14.00 och 18.00 den dagen.
Fakta/Luciafirandet 2018
1 december: Årets lucia Natalia Bosak kröns av förra årets lucia i samband med tändningen av Malmös julbelysningar. Detta sker på Gustav Adolfs torg klockan 16.
13 december: Lucia med följe kommer att åka i kortege från Malmö opera till Stortorget. Kortegen avgår från Malmö opera klockan 17.30 och når Stortorget vid 18. På Stortorget blir det sedan 45 minuters konsert av Lucia med följe.
Valet av lucia: Malmö stads lucia väljs inte utifrån sitt utseende eller sin sångröst, utan ska vara en person som under det gångna året aktivt utmärkt sig som en god förebild och visat ett stort engagemang för staden och för sina medmänniskor. Vem som helst kan nominera till Malmös lucia. Juryn har inte sett någon av de nominerade förrän kandidaterna som uppfyller kriterierna kallas till en intervju.