$left
$middle

”Här finns vuxna som man kan snacka igenom saker med. Jag kommer hit för att ta bort stress i huvudet. Det här är min ’cool zone’”, konstaterar Miracle Moswnga Mukuri (till höger) från Lindängen som tillsammans med Precious De’rra Obianigue från Lorensborg har ett andra vardagsrum hos Helamalmö.

Ett hem för hela Malmö

Nyckeln till Malmös framtid är social hållbarhet – att arbeta för allas lika värde och möjlighet att växa. Och där behöver alla hjälpas åt tillsammans. Föreningslivet är redan en stor medspelare. Fär 15 år sedan startade basketlaget Malbas sin sociala satsning Helamalmö. Sedan i höstas driver idrotts- och ungdomsföreningen en mötesplats för barn och ungdomar på Nydalatorget.

Text Gustav Sigala Haggren / Foto Urszula Striner

I lokalen på 1 000 kvadratmeter går det bland annat att prova på att dansa, spela tv-spel och spela in musik. Dessutom serveras frukost och mellanmål och på eftermiddagarna erbjuds läxhjälp.

På Nydalatorget är det tyst och stilla i den kalla januarikvällen men en trappa ner sjuder det av liv och värme. Barn står i klungor och skojar med ledarna i lila tröjor.

– I början var vi ute på skolor, gator och torg där barn och unga befann sig. Det är vi fortfarande men det har funnits ett behov av ett hem, säger verksamhetsansvarig Nicolas Lunabba.

Vilka aktiviteter som ska finnas i huset är det deltagarna som bestämmer. Snart ska till exempel ett av mysrummen göras om till ett stort bollhav.

– Vi kollar alltid med kidsen först. Vad hade ni velat ha? säger Tarkan Shukr som är fältansvarig och den som ser till att allting fungerar.

Veckan börjar med dancehall

Den här kvällen har dansföreningen Bowdown Dance Academy dragit i gång sin prova på-vecka inför den nya terminen. Och intresset är stort. Danslärare Shqiponja ”Panni” Istrefi har precis dansat dancehall med 50 barn mellan 9 och 13 år.

– Dans är ett bra medel för att få hit ungdomar från olika delar av staden. Så att de kan få umgås med andra som inte är precis som de själva, säger hon.

Hon är 19 år och har varit en del av Helamalmös verksamhet sedan hon gick på Kroksbäcksskolan.

– De hade aktiviteter på vår skola. Jag och mina klasskompisar tyckte att det var kul att hänga med ledarna, de var roliga och kunde skämta. Det var viktigt för oss att det fanns andra vuxna än lärarna, säger Shqiponja ”Panni” Istrefi.

Goda förebilder

I dag vill hon själv vara en bra förebild i sitt arbete med ungdomar.

– Om de ser mig, som kommer från ett utsatt område, kanske de tänker att det kan gå bra för dem också, säger hon.

Det var basketklubben Malbas som drog i gång projektet Helamalmö 2004 men i dag har organisationen vuxit till att bli en egen verksamhet, med stort socialt fokus.

– Vi vill nyansera bilden av socioekonomiskt utsatta områden, visa de positiva krafter som finns här. Genom vår verksamhet har media skrivit en del positivt om Nydala, vilket har varit ett av våra syften, säger Nicolas Lunabba.

Hemmastjärnan på plats vid EM-kvalet

Trots sin nya bas fortsätter Helamalmö att röra på sig och ordna event. När EM-kvalmatchen i herrbasket mellan Sverige och Danmark spelas i Baltiska hallen den 21 februari är Helamalmö på plats och håller i matchens fan zone.

I Sveriges U20-lag finns 20-årige Elijah Clarence från Malmö.

– Han kommer från vår verksamhet och växte upp i en lägenhet i det här huset.

– Han ska besöka oss i samband med matchen. Alla här vet vem han är, berättar Nicolas Lunabba.

Fakta / Helamalmö

• Driver ett tjugotal föreningsprojekt och verksamheter för barn och unga i Malmö med omnejd.

• Har ungefär 4 500 medlemmar per år och 250 anställda ledare och instruktörer.

• Gör mellan 30–40 arrangemang om året.

• Adress: Nydalatorget 4.

• Öppet måndag till fredag klockan 15–19 för åldrarna 10–13 år och klockan 15–21 för åldrarna 13–19 år.

• Läxhjälp varje dag mellan klockan 15–16.

Citat besökare

”Här finns vuxna som man kan snacka igenom saker med. Jag kommer hit för att ta bort stress i huvudet. Det här är min ’cool zone’.”
Miracle Moswnga Mukuri från Lindängen

”Jag har dansat med Bowdown Dance Academy sedan 2016. Men jag kommer också hit för att jag gillar att vara med mina vänner.”
Precious De’rra Obianigue från Lorensborg

”Jag gillar att komma hit för en av mina största förebilder är här, min danslärare Julie Chikane. Jag känner mig hemma här.”
Ibrahim Dao Kone Jr från Holma

Senast ändrad:

sv