$left
$middle

Den dagliga verksamheten Redaktionen i Kirseberg sysslar med nyhetsrapportering och har jobbat med EU-frågor sedan i februari. Från vänster: Christian Norberg, Christina Dimitriou, Ebba Tindermo Lindborg och Christian Rosander.

Taggat och laddat inför EU-valet

Mellan 8–26 maj går det att rösta till EU-valet. På den dagliga verksamheten Redaktionen i Kirseberg har man varit igång sedan i februari med planering av valverkstäder: träffar där Malmöpolitiker ska svara på aktuella EU-frågor så att alla förstår.

Text Magnus Erlandsson & foto Miriam Preis

"När politikerna kom hit vid valet i höstas, undrade de om det skulle vara debatt. Det ska inte vara debatt förklarade vi. De ska inte komma hit och bråka med varandra. De ska informera om sitt partis politik."

Det säger Ebba Tindermo Lindborg som tillsammans med fjorton andra med en funktionsvariation jobbar på Redaktionen i Kirseberg.

Redaktionen sysslar annars mest med nyhetsrapportering som de lägger ut på en blogg, men i samband med val ansvarar de även för tillgänglighetsanpassade valverkstäder, där andra dagliga verksamheter i Malmö bjuds in till en frågestund med politiker.

– Förra gången var de tvungna att gå en tvåtimmars ”lättlästkurs”. Det är ju inte lönt att vi tar hit dem om de inte svarar så att folk begriper, säger Christina Dimitriou.

Viktiga frågor

Arbetskompisen Christian Norberg tycker det är intressant med politik men lite rörigt.

– Ta det här med klimatet till exempel. USA:s president vill släppa ut koldioxid men Sverige tycker det är dåligt. Och det är samma information på nyheterna hela tiden. Det kommer aldrig något nytt.

Ämnen de anser vara extra angelägna handlar om klimathotet, sexhandel i Europa, matfusk, flyktingpolitik och sist men inte minst vad Sverige gör för att lyfta frågor som rör LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) på EU:s dagordning.

Utvecklas och komma vidare

Redaktionen jobbar också med frågor som handlar om att tillgänglighetsanpassa och underlätta själva röstningen.

– Det är viktigt att borden där valsedlarna ligger inte är för höga. Man kan till exempel ha höj- och sänkbara bord. Och även att man kommer in i vallokalen med sin rullstol, säger Isabelle Svensson.

Fakta/Valverkstad

Vad: EU-verkstad hos Redaktionen där väljare kan träffa Malmöpolitiker som informerar inför EU-valet på lättläst nivå. Valverkstaden är tillgänglighetsanpassad och ingen föranmälan krävs.

När: 7 maj klockan 18–20.

Var: Kirsebergs torg 5b.

EU-valet: Rösta mellan 8–26 maj.

Läs mer: Allt du behöver veta för att rösta här på malmo.se/val2019

 

Senast ändrad: