$left
$middle

”Förstemålvakten Hedvig Lindahl är en jäkligt bra målvakt. Hon blir ingen enkel pjäs att flytta på”, säger Zecira Mušovic om konkurrensen om den svenska målburen i VM i Frankrike. På hemmaplan kommer fotbollsfesten att firas i Malmö folkets park.

”Det kommer att bli en folkfest igen”

Hon har vunnit tre raka allsvenskan-titlar och tagit sig till tre kvartsfinaler i Champions League. Nu gör FC Rosengårds målvakt Zecira Mušovic, 23, sitt första mästerskap i de blågula färgerna under fotbolls-VM i Frankrike. Och i direktsändning inför hemmapubliken i folkets park. Hela fotbollsfesten visas på storbildsskärm i juni–juli.

Text Lisa Appelqvist & foto Miriam Preis

Ni går in i VM-bubblan nu. Hur känns det?

– Hur häftigt som helst! Det kommer att bli en otrolig upplevelse att få representera en hel nation. Och det finns ett stort intresse från svenska folket. Sveriges supporterskara är riktigt bra. Det kommer att bli skithäftigt.

– Jag har alltid älskat fotbollen så mycket. Jag ser det fortfarande inte riktigt som mitt jobb. Jag är väldigt tacksam över att jag får lov att göra det jag älskar mest, jag kan till och med leva på det. Och det är något som jag inte tar för givet.

Du kom till FC Rosengård 2013. Det blev tre serietitlar på raken, tre kvartsfinaler i Champions League och två guld i Svenska cupen. Vad har klubben betytt för dig?

– Jag kom hit som ung och har fått göra en stor resa som person och fotbollsspelare. Här får man verkligen kämpa för sina chanser och hela tiden göra sitt yttersta för att förtjäna det man får. Klubben har fostrat mig till att varje dag vilja bli bättre.

– Rosengård är mer än bara en fotbollsförening. Vi speglar Malmö på ett otroligt bra sätt, vi visar upp alla de olika sidor som finns i staden med en stark vinnarkultur. Vi är extremt missnöjda när vi kommer hem med förlorade poäng. Vi vill utvecklas och vinna, både på och utanför planen. Malmö är verkligen en stad som är full av möjligheter.

Biljetterna till VM-matcherna är slutsålda. Vi som inte kan heja fram er i Frankrike drar till fotbollsfesten i folkets park. Såg du själv herrarnas VM i parken förra sommaren?

– Jag kollade på alla Sveriges matcher men även andra matcher där. Jag gillar att känna den här gemenskapen, kolla på fotboll med en massa annat folk och ha kul. Jag är jätteglad att man väljer att visa VM nu med. Jag tror att det kommer att bli en folkfest igen.

Hur ser den ultimata VM-matchen ut för dig som spelare?

– För mig är det verkligen att få ha en avgörande roll. Att få mycket att göra i en tajt match mot ett riktigt bra motstånd. Sedan avgör laget i 89:e minuten!

VM i Malmö folkets park

Fotbolls-VM: Frankrike 7 juni –7 juli. Liksom vid herrarnas VM i fjol visar folkets park samtliga matcher på storbildskärm utomhus.

Sveriges matcher i gruppspelet (grupp F): Chile–Sverige 11 juni. Sverige–Thailand 16 juni. Sverige–USA 20 juni.

Malmöspelare i svenska VM-truppen: FC Rosengård bidrar med lagkapten Caroline Seger (flest landskamper, 193, i truppen, näst flest landslagsmål, 27), Nathalie Björn (8 landskamper, 2 mål) och Zećira Mušović (2 träningslandskamper).

Landslagsspelaren

Namn: Zećira Mušović

Bor: Centrum.

Ålder: 23.

Aktuell: Uttagen som en av Sveriges tre målvakter i fotbolls-VM.

Yrke: Målvakt i FC Rosengård.

Meriter: Rankad tionde bästa målvakten i världen 2015. Uttagen till Champions Leagues all stars-lag 2015. Nominerad som årets målvakt vid Fotbollsgalan 2018.

Utbildning: Kandidatexamen i ekonomi, Lunds universitet.

Om målvaktspositionen: ”Jag tycker det är kul att ha den avgörande rollen. Jag gillar att få svart på vitt direkt om jag har gjort något bra eller inte. Jag gillar kontrasterna.”

Om landslaget: ”Det är en speciell känsla när man tittar på sig själv i spegeln och sitter där i de svenska färgerna, att få spela med Sveriges bästa spelare som bidrar till att jag ständigt utvecklas.”

Senast ändrad:

sv