$left
$middle

Dreamhack Masters är en av de största gamingtävlingarna i världen. 2017 avgjordes finalen senast i ett utsålt Malmö arena (bilden). Nu återvänder Dreamhack Masters till Malmö igen. Foto: Dreamhack Masters

Spelstaden laddar för Malmö Game Week

Den svenska spelbranschen har gått från att vara ett nördigt underhållningsfenomen till att bli landets största kulturexport genom tiderna. Spelindustrin omsätter flera miljarder varje år och några av de största spelutvecklarna har valt Malmö som sin hemvist. Nu är det dags för stadens största spelevenemang hittills. Och hela världen tittar på.

Text Magnus Erlandsson

Malmö Game Week smygstartade i liten skala redan förra året, men i år är satsningen hundraprocentig – med MalmöLAN på Malmömässan och finalen i Dreamhack Masters på Malmö arena som eventets absoluta höjdpunkter.

– Ja, den stora grejen är finalen i Dreamhack Masters den 6 oktober. Då kommer de tävlande att spela inför en fullsatt och kokande Malmö arena. En händelse som kommer att uppmärksammas internationellt, berättar Paul Petersson-Rebelo som är Malmös stads, och Sveriges, första e-sportsamordnare.

Massvis med gratis prova på

Fast Malmö Game Week är verkligen inte bara ett evenemang för proffsen. Förutom ett LAN – när datorspelare kopplar samman sina datorer i ett gemensamt nätverk – som man kan anmäla sig till, så kommer Malmö Game Week att erbjuda gratis ”prova på” med både digitala och analoga spel som kort-, bräd-, roll-, tv- och dataspel.

Det blir även ett så kallat ”meet and greet” där man får träffa och prata med sina idoler. Dessutom kommer representanter från spelindustrin att finnas på plats för att berätta om hur det är att jobba som spelutvecklare.

– Det kommer att kosta att vara med på LAN:et, men allt annat ska vara gratis, säger Paul Petersson-Rebelo.

Gymnasiemästerskap

Under de tre första dagarna anordnas även ett gymnasiemästerskap i e-sport där ett 20-tal skolor från Malmö tävlar i spelen ”Counter-Strike”, ”League of Legends” och ”Rocket League”.

Enligt en medierapport som Malmö stad lät utföra 2017 är just e-sport ett av de mest omskrivna ämnena med koppling till Malmö. Spel eller ”gaming” som man säger, ligger i topp när Malmö beskrivs i positiva ordalag internationellt.

– Våra mätningar visar att Malmös ”gaming” genererar en massa internationell press och sätter Malmö på kartan på ett väldigt positivt sätt, säger Johanna Östberg som är projektledare på Malmö turism.

E-sportsamordnaren Paul Petersson-Rebelo som projektleder Malmö Game Week har redan landat en ny stor arenaturnering till evenemanget nästa år. Men vilken? Det avslöjar den externa arrangören först i januari.

Läs mer i vårt stora paket om Spelstaden Malmö – evenemangen, näringslivet, utbildningen och e-sportlaget – i senaste numret av Vårt Malmö.

Fakta/Malmö Game Week

• Äger rum mellan 27 september – 6 oktober (alltså längre än en vecka).

• 27/9 – 29/9 arrangeras tävlingar, gratis ”prova på” och ”meet and greets” på Malmömässan.

• 27/9 – 4/10 är det kval på Malmömässan till Dreamhack Masters-finalen.

• 4–6 oktober avgörs CORSAIR Dreamhack Masters-finalen i en fullsatt Malmö arena, och inför en mångmiljonpublik som följer livesändningarna världen över.

• Dreamhack Masters är en av de största gamingtävlingarna i världen. Vinstpotten ligger på totalt 250 000 dollar, cirka 2,4 miljoner svenska kronor. Lagen tävlar i spelet ”Counter Strike:Go”.

• 2017 avgjordes finalen senast i ett utsålt Malmö arena. Då tog det svenska storlaget Ninjas in pyjamas hem segern. Nu återvänder Dreamhack Masters till Malmö igen.

All information om Malmö Game Week hittar du här

Senast ändrad:

sv