$left
$middle

”Jag drömde om att göra en miniversion av filmfestivalerna i Cannes och Berlin”, säger filmfestivalens grundare Mouhamad Keblawi. Foto Urszula Striner

Stjärnglans på arabisk filmfestival

47 filmer på fem dagar – Malmö arab film festival (MAFF) är den största arabiska filmfestivalen utanför de arabisktalande länderna. Den 4 oktober rullas röda mattan ut framför rådhuset för att ta emot filmstjärnor och regissörer till ljudet av smattrande kameror.

Text Gustav Sigala Haggren

Det råder en lugn men förväntansfull stämning inne på MAFF:s huvudkontor ett par veckor innan den röda mattan ska rullas ut. Festivalens grundare Mouhamad Keblawi berättar att programmen kom med posten för bara några minuter sedan.

Om ett par dagar går Malmö arab film festival av stapeln för nionde året i rad. Festivalen gick från en idé att visa arabisk film under en helg till att bli en av Malmös främsta filmfestivaler – och den största utanför den arabisktalande världen.

– Den första arabiska filmfestivalen startade 1995 i Paris och finns i dag i flera europeiska städer. MAFF har funnits kortast tid men har blivit allt mer populär bland filmskapare i hela världen.

Nordafrika på framfart

Mouhamad Keblawi är själv dokumentärfilmare och började sin bana som skådespelare. Uppväxt som palestinier i Syrien kom han till Sverige för tjugofem år sedan och började arbeta som dramapedagog i Småland. Numera lägger han all sin tid på filmfestivalen.

– Tjugofyra timmar om dygnet. Det här är min dröm som har blivit verklighet, konstaterar han.

Årets tema är ”Tunisien”, ett land som gjort många starka filmer de senaste tio åren.

– Det kommer många bra filmer från Nordafrika just nu, även från Algeriet och Marocko. Jag tror att det beror på goda relationer till Frankrike. Många utbildar sig där och kommer sedan tillbaka till sitt hemland för att göra film, säger festivalgeneralen.

Bildspråk det bästa språket

Även om Mouhamad Keblawi låter stolt när han presenterar årets filmer vill han poängtera att Malmö arab film festival är mer än en festival.

– Bildspråket är det bästa språk som finns. Filmerna visar att arabvärlden består av människor som har rätt och fel, att det finns goda och mindre goda människor precis som i övriga världen. Vi skapar en plattform där människor kan mötas och lära känna varandra.

Fakta/MAFF

Festivalen pågår: 4–8 oktober på Panora och biograf Royal.

Invigningen: sker den 4 oktober klockan 18 på Stortorget.

Tävling i tre kategorier: bästa långfilm, bästa kortfilm och bästa dokumentär. I juryn sitter kända namn från den arabiska filmindustrin, skådespelare, regissörer och filmkritiker som utser årets vinnare.

Förutom filmvisningar: Regissörsamtal, panelsamtal, specialvisningar och skolbio.

MAFF Market Forum: Parallellt med festivalen pågår också ett
forum där filmskapare från nordisk och arabisk filmindustri kan mötas och arbeta fram nya idéer och
samarbeten.

Nytt för i år: MAFF samarbetar med Köpenhamn där 17 filmer kommer att visas parallellt med festivalen i Malmö. Som vanligt åker MAFF också till Helsingborg där det i år
visas tolv festivalfilmer.

Keblawi om invigningsfilmen ”Look at me” av Najib Belkadi: ”Jag tycker att alla bör se den. Det är sällan man ser arabisk film som berättar om barn med autism eller barn med andra diagnoser. Relationen mellan pappan och barnet är drabbande.”

På röda mattan: Skådespelerskan Laila Eloui från Egypten är en av årets stora stjärnor och sitter också med i juryn för bästa långfilm.

Film från Malmö på MAFF: Kortfilmen ”The Barber” har världspremiär på årets MAFF. Filmen är producerad i Malmö och regisserad av Malmöbaserade Melanie Aronson.

Musik från Malmö på MAFF: Malmömusikern Ronald Heu är aktuell med två filmer på årets festival. Han har gjort filmmusiken till ”The Barber” samt ”Tiny Souls”, en dokumentär om syriska flyktingbarn i Jordanien, regisserad av Dina Naser.

Mer information hittar du här på MAFF:s hemsida

Senast ändrad:

sv