$left
$middle

Mitt bland Möllans lokalproducerade morötter och pumpor står Edith Salminen, matkulturvetare på Una Food Community och Carlos Rojas Carvajal, projektledare för Food Malmö från miljöförvaltningen.

Matstadens matglada medborgare

Matstaden Malmö har ett rykte att vara stolt över. Men fanan kan hållas ännu högre och det görs bäst om alla hjälps åt – både den enskilda Malmöbon, stadens privata mataktörer och offentliga förvaltningar. Projektet Food Malmö har det breda perspektivet för en hållbar matstad.

Text Camilla Westemar & foto Miriam Preis

Mitt bland Möllans morötter och pumpor från Bjärred står Carlos Rojas Carvajal, projektledare på miljöförvaltningen och Edith Salminen, matkulturvetare på Una Food Community. Att de brinner för Malmös mat råder det ingen tvekan om, det är ett engagemang som de vill sprida till alla som på något sätt kommer i kontakt med mat och dryck.

Se sig som matmedborgare

Carlos Rojas Carvajal och Edith Salminen återkommer till att Food Malmö inte ska vara ett isolerat arbete som bara rör
restaurangsektorn eller kommunens förvaltningar. Det är ett projekt som berör alla.

– Stuprörstänket passar inte, vi måste se helheten. Alla är matmedborgare och ska vara med och bygga en matstad med tillgång till lokal och hållbar mat, säger Edith Salminen.

– Jag som Malmöbo är ju inte bara en konsument utan en del i ett matsystem där jag kan göra skillnad genom mina val och relationer i vardagen, säger Carlos Rojas Carvajal.

– Vi tror på kunskap och motivation, inte på pekpinnar.

Utveckling och möten

Food Malmö bjuder bland annat in till studiebesök och föreläsningar som samtidigt ger möjligheter för såväl privata mataktörer som enskilda Malmöbor att träffas och utbyta idéer.

– Vi driver just nu ett arbete tillsammans med tre grundskolor genom deras hem- och konsumentkunskap, för att få in hållbarhetstanken hos morgondagens vuxna, berättar Carlos Rojas Carvajal.

Genom Food Malmö får mataktörer i alla storlekar en plattform för att träffas, bland annat genom ett samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp och deras matlaboratorium. Här kan entreprenörer testa och utveckla sina idéer.

– Vi vill också hitta fler möjligheter för matproducenter att nå Malmöborna på lokala marknadsplatser, en direktkontakt mellan konsument och producent.

Så vad kan jag göra själv redan i dag, och spelar det någon roll vad jag gör?

– Absolut, vi har inte lyxen att inte behöva ta ansvar. Det handlar om att göra små, medvetna val, säger Edith Salminen.

– Alla kan göra något och man får aldrig tro att det lilla inte påverkar det stora.

Rojas Carvajal och Edith Salminen ger ett par konkreta hållbarhetstips som är lätta att väva in i vardagen.

– Ät säsongsbaserad mat i större utsträckning och försök minska på ditt matsvinn, råder Carlos Rojas Carvajal.

Edith Salminen har ett tips för skafferiet:

– Titta på de basvaror du har hemma och försök byta ut två, tre stycken av dem till lokala produkter.

Fakta/Food Malmö

• Projektet startade våren 2019 och pågår till årsskiftet 2020/2021.

• Drivs med stöd från EU genom Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

• Syftet är att öka kunskapen om och tillgången på god, nyttig och lokalt producerad och hållbar mat och dryck för alla Malmöbor.

• Projektgruppen har en bred representation från Malmö stad, Botildenborg, Una food community, Skåne Food Entrepreneurs Network, Local food nodes och Landet Oss.

• Håll koll på studiebesök och andra arrangemang på Instagram och Facebook, och läs mer på: foodmalmo.com



Senast ändrad:

sv