$left
$middle

Lin Kanaan och Khalid Essa kommer fram och hälsar när polisen Glen Sjögren läser en sagobok. Han har varit polis i 43 år. ”Det är lika roligt i  dag som förr. Det händer saker hela tiden.”

Spännande sagotant

Rosengårdsbiblioteket har bjudit in polisen Glen Sjögren för att läsa för barn mellan 4–7 år. Barnen får lära sig om hur livet är som polis, men framför allt att polisen är deras vän.

Text Gustav Sigala Haggren & foto Miriam Preis

Polisen Glen Sjögren har redan varit ute på fem förskolor den här dagen för att träffa barn. På Rosengårdsbiblioteket ska han inte bara prata, utan också läsa ur boken ”Här kommer polisbilen” av Arne Norlin.

– Vi på Rosengårdsbiblioteket tycker det är viktigt med läsande förebilder. Vi vill möjliggöra möten och bygga positiva relationer så tidigt som möjligt. Därför känns det roligt att polisen är här och läser, säger Anette Lundgren på Rosengårdsbiblioteket.

Bli vän med en polis

Glen Sjögren har jobbat som polis i 43 år och träffar och pratar gärna med Malmöborna. Han är koordinator för projektet "Sluta skjut", en brottsförebyggande satsning som ger stöd till människor som vill ta sig ur sin kriminella bana.

– Vi behöver skaffa oss vänner bland de små. Då kanske de fortfarande vill vara vän med oss när de blir lite äldre, konstaterar Glen Sjögren.

Bara busarna får se pistolen

Nu slår han sig ner i fåtöljen inne på Rosengårdsbiblioteket. Det är fullsatt. Han hinner inte läsa långt förrän armarna sträcks upp i luften.

Någon vill veta varför bilarna måste låta ”di-då-di-då”? En annan vill veta vad pepparsprej är för något. En tredje vill veta om de kan få se på pistolen.

Men nej, det kan de inte få.

– Det är bara dumma busar som får se min pistol, säger Glen Sjögren.

Vill bli labbpolis

Sjuåriga Ziva Naser har kommit till Rosengårdsbiblioteket för att få träffa en riktig polis.

– Det var väldigt roligt att få träffa honom och att han läste för oss. Jag vill också bli polis när jag blir stor, säger hon.

Vad skulle du vilja bli för polis?

– En polis som kollar blod i labbet, säger Ziva Naser.

Fakta

Räddningstjänsten läser saga

• Den 24 mars kommer en person från räddningstjänsten och läser en saga på Rosengårdsbiblioteket.

• Om man jobbar på räddningstjänsten kan man till exempel vara brandman eller dykare.

• Träffa räddningstjänsten och lyssna på en saga klockan 15.30–16.

• Läser mer om sagostunden här


Senast ändrad:

sv