$left
$middle

Oskar "Oski" Rozenberg-Hallberg började åka bräda när Stapelbäddsparken i Västra hamnen stod klar 2005. I dag är 23-åringen från S:t Knut dubbel världsmästare.

"Kulturen här är unik"

23-åringen har nyligen fått Malmö stads idrottspris för sina dubbla världsmästerskap i skateboard. Nästa år är det tänkt att Oski ska representera Sverige när skateboard gör sin debut som OS-gren i Tokyo.

Text Gustav Sigala Haggren & Foto Peter Kroon

Grattis till idrottspriset!

– Tack! Det är jättekul att få priset, en ära faktiskt.

Olympiska spelen blev framflyttade ett år, du får hänga hemma i Malmö i stället för Tokyo. Vad hittar du på nu när du är ledig?

– Jag har skejtat sjukt mycket när jag varit hemma. Men på ett väldigt skönt sätt. Jag har inte behövt tänka på tävlingar och resor, och ingen har sagt åt mig vad jag ska göra. Jag har bara kunnat skejta fritt.

Var i Malmö brukar du skejta?

– Jag åker mycket i Stapelbäddsparken. Det var där jag började strax efter att den stod färdig 2005. Men jag diggar Malmös andra skateparker också, eftersom de skiljer sig så mycket åt! Ibland är vi ute på gatorna och skejtar också. Här finns mycket att välja på. Malmö är en av de bästa skatestäderna i världen.

Är det så? Varför det?

– Här finns ett komplett paket av allt möjligt, många bra parker där både barn och vuxna kan lära sig att skejta. Sedan finns det väldigt många bra skejtare här, och stora internationella tävlingar.

– Folk från USA kommer hit för att se hur vi gör, trots att de har bland de bästa ställena i världen att skejta på. Det är helt sjukt egentligen. Kulturen här är unik.

Du har sagt att skateboard inte handlar om tävlandet i första hand. Så vad handlar det om?

– För mig handlar det om frihet. Känslan när jag åker. Men också gemenskapen, alla mina vänner åker skateboard. Man kan göra det på vilken nivå som helst. Men visst är det kul att tävla också, i varje fall när det går bra.

Några tips till den som vill börja skejta?

– Hitta en kompis som också vill skejta och dra ut tillsammans. Ta hjälp av de som är i skateparkerna, där finns folk i olika åldrar och på olika nivåer. Du kan alltid fråga någon som är mer erfaren så kommer de att hjälpa dig. Man hjälper varandra. Det är det som är det goa med skateboard.

Fakta/Oskar ”Oski” Rozenberg Hallberg

• Ålder: 23 år

• Uppvuxen: S:t Knuts torg

• Tävlar i: Parkgrenen inom skateboard

• Meriter: Världsmästare 2018 och 2019.

Tre artister i hörlurarna när du åker bräda:

1. Sade

2.Tupac

3. Elliott Smith

Tre saker du gör i sommar när du inte åker bräda:

1. Bakar kakor

2. Cyklar runt stan

3. Lyssnar på musik

• Läs mer om Malmös olika skateparker, arrangemang och andra tips här

Skateboardstaden Malmö

Skateboardsamordnare är ett unikt tjänsteuppdrag för Malmö. Förutom att producera stora internationella skateboardtävlingar så ingår det att tillgängliggöra skateboardåkning runtom i staden. Bland annat i planeringen av nya utomhusmiljöer.

Malmö stads idrottspris

Har delats ut sedan 1980. Priset består av statyetten "Nike" formgiven av ädelsmeden Magnus G:son Liedholm samt 20 000 kronor. Vinnarna får var sin statyett och delar på prissumman.

Regerande skateboardvärldsmästaren Oskar ”Oski” Rozenberg Hallberg delar 2019 års utmärkelse med fotbollsspelaren, lagkaptenen för FC Rosengård och det svenska landslaget, Caroline Seger.


Senast ändrad:

sv